Luister naar

Frank de Grave naar Raad van State

Nieuws
Na anderhalf jaar krijgt de Raad van State eindelijk een nieuw lid: VVD’er Frank de Grave. Er was veel te doen rond benoemingen bij het belangrijkste adviesorgaan van Nederland.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 10 augustus 2018 om 21:40
Frank de Grave
Frank de Grave anp / Bart Maat

Den Haag

Als alles goed gaat en het kabinet met zijn benoeming instemt, wordt VVD-senator Frank de Grave (63) binnenkort lid van de Raad van State. Oud-minister De Grave kondigde zijn voordracht zelf aan in een interview met het Algemeen Dagblad, vrijdag.

‘Ik vind het een heel mooie afronding te werken in dat hoge College van Staat, dat een belangrijke rol speelt bij allerlei soorten wetgeving’, aldus de VVD’er. De Raad van State is een belangrijke adviseur van de regering, bijvoorbeeld als het over nieuwe wetten gaat. ‘Dat is toch de kern van de democratie.’

Fred Teeven

Als De Grave benoemd wordt, vervult hij een vacature die al sinds 1 januari 2017 bestaat. Op die dag vertrok VVD’er Jan-Kees Wiebenga naar de Kiesraad, en begon een lange zoektocht naar een opvolger. Voor die post was een nieuwe VVD’er nodig, en die werd niet zonder slag of stoot gevonden.

In februari vorig jaar bleek het kabinet VVD’er Fred Teeven te willen voordragen voor de functie. Er ontstond direct politieke ophef over dat plan – Teeven was immers in 2015 afgetreden als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, door de nasleep van de ‘Teevendeal’.

Ook stelde de oud-bewindsman in een interview dat hij expres op de advocatuur bezuinigde, omdat coalitiepartner PvdA geen minimumstraffen wilde. Het effect was hetzelfde, stelde Teeven. Als advocaten niet veel tijd aan verdachten kunnen besteden, verdwijnen deze eerder achter de tralies. Na dat artikel was de positie van Teeven onhoudbaar. Hij liet vorige zomer weten niet meer beschikbaar te zijn.

onderkoning

Wellicht begint Frank de Grave per 1 november aan zijn nieuwe functie. Die datum treedt ook D66’er Thom de Graaf aan als de nieuwe vicepresident van de Raad, als opvolger van Piet Hein Donner. Ook De Graafs benoeming verliep niet vlekkeloos.

D66-senator De Graaf was lang de gedoodverfde ‘onderkoning’ van Nederland – de koning is voorzitter van de Raad van State, maar dat is een ceremoniële functie. In mei werd echter bekend dat oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de functie ambieerde. Daarnaast zou hij door de Raad van State zelf gevraagd zijn te solliciteren.

Uiteindelijk kreeg Dijsselbloem in juni te horen dat hij niet voorgedragen zou worden. Daarmee werd Thom de Graaf de enige overgebleven kandidaat. Het lijkt erop dat de Raad van State nu weer een paar jaar rust krijgt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.