Direct naar artikelinhoud
F-16's

Premier Michel: "Geen beslissing over vervanging F-16's voor er volledige duidelijkheid is"

Archiefbeeld van premier Charles Michel (MR) in de Kamer.Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) beantwoordde deze middag vragen in de Kamer over de zaak rond de F-16's. Hij zei de bestelde audits te willen afwachten en een beslissing over de vervanging van de F-16's uit te willen stellen tot er volledige duidelijkheid bestaat over de verschillende mogelijke opties.

"Er komt geen beslissing zonder de volledige duidelijkheid over een beslissingsproces, maar ook over de analyse van de verschillende mogelijke opties." Dat zei premier Michel vandaag in de Kamer na de hetze van de afgelopen dagen. De vraag die voorlag was dubbel: steunde de premier zijn minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nog en werd de procedure voor de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen opgeschort?

Opvallend was dat hij zijn minister nooit expliciet uit de wind zette. Ja, Michel zei de interne en externe audit die zijn regering bestelde te willen afwachten. Maar hij liet wel na om Vandeput expliciet te steunen en ging niet in op de kritiek die uit de oppositie kwam. "U hebt een probleem in uw regering, premier. Uw defensieminister weet niet wat er op zijn departement gebeurt", had onafhankelijk Kamerlid Hendrik Vuye de premier nog verweten. Eerder had ook al coalitiepartner CD&V zich ernstige vragen gesteld bij sommige beslissingen van Vandeput.

'Af en toe een beetje afstand is nodig om politieke lessen te kunnen trekken'
Premier Charles Michel (MR)

Nog belangrijker misschien was de vraag of de nieuwe informatie van deze week een opschorting zou betekenen van de lopende procedure om nieuwe gevechtstoestellen te kopen. Uit rapporten die sp.a maandag lekte, bleek immers dat de huidige F-16's langer in dienst kunnen blijven, mits enkele investeringen weliswaar.

Daar was de premier dus wel duidelijk over: er wordt niets beslist zonder dat er duidelijkheid komt over de procedure en over alle mogelijke alternatieven voor de aankoop van nieuwe toestellen.

Procedure

Daarmee gaat de premier in op de vraag van coalitiepartners CD&V en Open Vld. Die pleitten gisteren om de nieuwe informatie mee te nemen in de beslissing over de F-16's. "Dat de F-16's langer kunnen vliegen, is een belangrijk element. De regering moet dit meenemen in finale beslissing", zei Veli Yüksel (CD&V) vandaag nog eens in de Kamer.

Opvallend is wel dat MR, N-VA en Open Vld expliciet pleitten voor een vervanging, terwijl CD&V eerder een koele minnaar lijkt te zijn geworden van dat idee. "We zijn het laatste land dat zijn F-16's nog moet vervangen", zei Karolien Grosemans (N-VA). "Er is te lang bespaard op Defensie, we zijn nu al de risee van de NAVO." "Vroeg of laat moeten de F-16's vervangen worden"', zei ook Open Vld'er Tim Vandenput.

De bestelde audits zullen pas na de paasvakantie een tussentijds rapport opleveren. In de Kamercommissie Defensie besliste de meerderheid om de betrokken legertop pas dan te horen. Groen-Kamerlid Kristof Calvo vindt dat het parlement zich nu al in het dossier moet kunnen vastbijten. Premier Michel antwoordde hem dat er "af en toe een beetje afstand nodig is om politieke lessen te kunnen trekken".