Direct naar artikelinhoud
Vervanging F-16's

Legervakbond: "Geld voor bussen is er niet, en dan hoor je zoiets"

Legervakbond: "Geld voor bussen is er niet, en dan hoor je zoiets"
Beeld Photo News

"Iedereen is om de tuin geleid." Dat is de reactie van Yves Huwart van de onafhankelijke militaire vakbond ACMP op de kwestie van het F-16-dossier. "Dit laat toch wel een wrange nasmaak achter."

"Er is ons altijd voorgehouden dat er geen alternatief was en dat de toestellen bij wijze van spreken uit de lucht zouden vallen", zegt Huwart. "Nu blijkt kennelijk dat er wel degelijk reële mogelijkheden zouden bestaan om de levensduur van onze huidige F-16's aanzienlijk te verlengen, maar dat de conclusies van de constructeur onder de mat werden geveegd."

Huwart wijst erop dat een verlenging van de levensduur van de toestellen een budgettaire ingreep vraagt van iets meer dan 2 miljard euro, aanzienlijk minder dan de 15 miljard die naar voren geschoven is voor de aankoop van vervangtoestellen.

Lees ook: Dit zijn de meest prangende vragen over de F-16-onthullingen

Afbouw van personeel

"Als die budgettaire ingreep verlicht kan worden, dan kunnen een aantal andere besparingsmaatregelen wellicht ook verlicht worden", meent hij. Zo is er volgens hem binnen defensie al jaren "een gestage afbouw in personeelseffectieven" bezig. "Die maakt dat we sinds 2000 en mogelijk ook daarvoor al, het leger verminderen met meer dan duizend effectieven per jaar. Daar komt nu ook het pensioendossier bovenop. Dat alles onder het mom van de noodzaak om te investeren in nieuw materiaal." 

Als nu blijkt dat die investering veel minder noodzakelijk was, had men de factuur van de pensioenen kunnen verlichten of de afgelopen jaren niet zo drastisch de rekrutering moeten beperken, hekelt Huwart.

'We hebben bussen nodig, zodat we militairen niet moeten vervoeren in de laadbak van een vrachtwagen. Maar er is geen geld. En dan hoor je zo'n zaken'
Yves Huwart, legervakbond

Berichten zoals die van de afgelopen dagen zijn bijzonder nefast voor de reputatie van defensie en doen ook binnen het leger bij menigeen de wenkbrauwen fronsen, stelt de vakbondsman. "Vandaag de dag werken nog heel wat militairen in omstandigheden waarin de doorsnee burger niet zou willen werken. We hebben bijvoorbeeld adequaat vervoer nodig, zoals bussen, zodat we militairen niet moeten vervoeren in de laadbak van een vrachtwagen. Maar er is geen geld. En dan hoor je zo'n zaken. Het personeel begrijpt dat niet", besluit Huwart. 

Lees hier meer over het dossier rond de gevechtsvliegtuigen