Luister naar

Carla Dik-Faber uitgeroepen tot groenste politicus

Nieuws
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber dwingt respect af met haar beleid om landbouw en natuur aan elkaar te verbinden. Zondag werd ze daarom uitgeroepen tot ‘groenste politicus’.
maandag 12 maart 2018 om 03:00
Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy
Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy vroege vogels

’s-Graveland

Een daadkrachtige en creatieve bruggenbouwer. Zo werd Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zondag genoemd door de jury bij haar verkiezing tot Groenste Politicus van 2017. Dat gebeurde in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De verkiezing, een initiatief van Natuurmonumenten, werd voor de tiende keer gehouden. Het evenement kreeg dit jaar een speciaal tintje. Dik-Faber deelt de eerste plek namelijk met Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). Dat is in de geschiedenis van deze verkiezing nog niet eerder voorgekomen. De jury omschrijft Gerbrandy als ‘de man met de lange adem, omdat hij zich al jarenlang inspant voor het versterken van de natuur en biodiversiteit in Europa. En als hij bijt, laat hij niet meer los.’ Gerbrandy spant zich in voor verduurzaming en vergroening van het Europese Landbouwbeleid en pleitte onder andere voor een verbod op het landbouwgif glyfosaat.

Dit is een aansporing om op deze voet verder te gaan, reageert Dik-Faber. ‘Een bijzondere waardering voor dit mooie werk om zorg te dragen voor de schepping.’ De politicus zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en zet zich onder andere in voor sluiting van kolencentrales tegengaan van voedselverspilling, bescherming van weidevogels en stimulering van het opwekken van eigen energie. De jury is vol lof omdat ze ‘landbouw weet te verbinden met natuur’. ‘Ik wil dat boeren en natuurbeschermers samenwerken in plaats van tegenover elkaar gezet worden’, legt de politicus uit. ‘Het is jammer dat er vaak zo’n polariserend debat over is.’

Dik-Faber ziet het verbinden van partijen als een belangrijk onderdeel van haar politieke werk en is dan ook blij dat dat gezien en beloond wordt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Bert Jan Ruissen en Anja Haga.

Scheiding tussen ChristenUnie en SGP ligt gevoelig. 'Het kan zijn dat een van ons niet terugkomt'

Is de ChristenUnie voor linkse christenen, en de SGP voor rechtse? Anja Haga van de ChristenUnie gelooft er niet in. SGP'er Bert-Jan Ruissen had in Europa liever in één partij willen blijven, ondanks de grote verschillen.

Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.

Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.