KAART. Daarom blijven steden kampioen van de werkloosheid

De steden in de provincie Antwerpen hebben het grootste aantal werklozen. “Steden zijn een aantrekkingspool voor mensen zonder werk”, zegt Ludo Struyven, arbeidsmarktspecialist van KU Leuven. “Mensen verwachten dat ze in een stad vooruitgang kunnen boeken, maar dat is vaak niet het geval.”

Christof Willocx

In de stad Antwerpen is maar 62,4 procent van de mensen tussen 20 en 64 jaar aan de slag. Daarmee omarmt Antwerpen innig de rode lantaarn in de provincie. Ook Turnhout (waar 67,9 procent van de 20-64-jarigen aan het werk is) en Mechelen (70,7 procent) scoren niet goed.

(lees verder onder de kaart)

Ontdek op deze kaart wat het percentage werkende mensen is in uw gemeente:

“Het is een fenomeen dat al decennialang aanhoudt: wie arm is, trekt vaak naar de stad”, zegt Ludo Struyven.

“Voor een deel komt dat omdat mensen dan in een grotere anonimiteit werkloos kunnen zijn dan op het platteland. In een stad kan je opgaan in de massa, zonder aan sociaal aanzien in te boeten.”

“Steden trekken in absolute aantallen ook meer laaggeschoolden en vluchtelingen aan. Maar door de automatisering of door taalproblemen zijn er niet genoeg jobs voor hen. Ook de jongerenwerkloosheid is een groot probleem”, zegt Struyven.

LEES OOK: Waarom Puurs de jobkampioen van de provincie Antwerpen is

Schooluitval

Filip Balthau, coördinator van vzw JES, begeleidt elk jaar 350 werkloze jongeren in Antwerpen. “Een van de grote problemen is de grote schooluitval. 21,7 procent van de Antwerpse jongeren verlaat de school zonder diploma. Vroeger lag dat percentage nog hoger”, zegt Filip Balthau.

“Het gaat om ongeveer evenveel meisjes als jongens. Vooral de meisjes konden we vroeger moeilijk bereiken. Sinds september vorig jaar begeleiden we samen met Kras Jeugdwerk en Formaat Antwerpen 86 werkloze jonge vrouwen in hun zoektocht naar een job. We doen dat met geld van het Europees Sociaal Fonds en de stad Antwerpen.”

Eén vierde van die vrouwen bereiken we via sociale media, bijvoorbeeld via What’sApp of Instagram. We proberen een vertrouwensband met hen op te bouwen, en mee te zoeken naar kinderopvang als dat een obstakel is in de zoektocht naar werk.”

Vzw JES leidt elk jaar in Antwerpen ook twintig jongeren op tot heftruck- of reachtruckchauffeur. “Die opleiding duurt acht dagen, en de jongeren krijgen na afloop een attest”, zegt Filip Balthau. “Zeven op de tien jongeren heeft een halfjaar na de opleiding een job met een contract van onbepaalde duur.”

“We zien dus dat korte en flexibele opleidingen waarvoor jongeren een attest krijgen echt werken. In een samenwerking met de VDAB en diverse opleidingsverstrekkers wil JES daar in de toekomst meer op inzetten.”

12 weken Gazet van Antwoorden

Twaalf weken lang zet Gazet van Antwerpen onder het motto ‘Gazet van Antwoorden’ alle gemeenten van onze provincie in de kijker. Via een groot dataonderzoek beantwoorden we elke week een belangrijke vraag over uw gemeente, zowel in de krant als online.

Bekijk hier al onze vragen en ontdek hoe jouw gemeente scoort »

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER