© WAS

Plastic kogel schakelt man met bijl uit

Het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie heeft voor het eerst dit jaar weer een plastic kogel afgevuurd met het luchtdrukwapen FN303. Met een welgemikt schot werd een gevaarlijke man, die met een houthakkersbijl naar de agenten had gegooid, geneutraliseerd en overmeesterd.

Joris van der Aa

Het incident vond plaats aan de Leguit, in het Antwerpse Schipperskwartier. Het SRT werd ingeschakeld voor de collocatie van een verwarde dame, in opdracht van het parket.

“Na tussenkomst van een slotenmaker, bleek dat de deur was gebarricadeerd”, zo klinkt het bij de lokale politie van Antwerpen. “Het SRT besloot daarom het pand langs de achterzijde te betreden.” Daar stond de gezochte vrouw een groot slagersmes tegen haar keel te duwen en dreigde zichzelf van het leven te beroven. Plots dook er een man op vanachter een gordijn, die met een houthakkersbijl wou uithalen. De leden van het SRT hielden hem onder schot en probeerden op hem in te praten.

Genegeerde bevelen

De man negeerde de bevelen en gooide de bijl naar de politiemensen, die nog net konden wegduiken. Hij zocht opnieuw voorwerpen om naar de agenten te kunnen gooien. “Daarop heeft een lid van het SRT, die de FN303 ter hand had, een plastic kogel afgevuurd. Vervolgens overmeesterden de mensen van het SRT de man.”

Al die tijd stond de verwarde dame nog steeds met een slagersmes op haar keel. Uiteindelijk kon ze overtuigd worden om het mes weg te leggen en zich over te geven. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) feliciteerde de lokale politie met het optreden. “Ik wil mijn grootste waardering uitdrukken aan alle politiemensen van onze stad. Deze interventie toont ook aan dat minder dodelijke wapens zoals de FN303 zeer nuttig kunnen zijn voor de politie.”

Het was de eerste keer in 2018 dat het SRT de FN303 met plastic kogels heeft gebruikt. Het wapen werd wel al 66 keer ter hand genomen. In 2017 werd het wapen zo’n drie keer gebruikt.