© Jan Van der Perre

Antwerpse starters krijgen gratis bureauruimte in New York

De startende ondernemers die van de bank KBC en enkele partners gratis bureauruimte krijgen in de Boeren- toren in Antwerpen, kunnen nu ook voor zes weken een gratis kantoorruimte krijgen in New York.

CHRISTOF WILLOCX

Start It @KBC, een netwerk van ondernemingen met daarin KBC, Telenet, Cronos en Accenture, stelt op verschillende plaatsen in België al enkele jaren gratis kantoorruimtes en een netwerk van professionals ter beschikking aan startende ondernemers. “Nu hebben we beslist om die service ook aan te bieden in de Verenigde Staten, omdat handel drijven niet stopt aan de grens”, zegt Lode Uytterschaut, oprichter van Start it @KBC.

“Alle starters die een gratis bureauruimte in de Boerentoren in Antwerpen of in een van onze andere gebouwen bemachtigen, mogen zich nu ook zes weken gratis in een gebouw van KBC in New York vestigen.”

American dream

Die zes weken kunnen in stukjes worden opgenomen. De bedrijven kunnen dus regelmatig naar de VS terugkeren.” Als de start-ups langer in de Verenigde Staten kunnen blijven, kunnen ze na die zes weken aan een voordelig tarief een bureauruimte huren bij BelCham, de Belgische Kamper van Koophandel.

BelCham bevindt zich in New York in hetzelfde gebouw als KBC. BelCham heeft ook een kantoor in San Francisco, waar het ruimtes voor Belgische ondernemers ter beschikking stelt. Waarom speelt KBC hier de barmhartige Samaritaan? “Het is een ondernemersbank die de daad bij het woord wil voeren”, zegt Lode Uytterschaut. “Met Start It @KBC willen we iets teruggeven aan de maatschappij in de vorm van jobcreatie en welvaart.”

De steun van KBC is extra belangrijk omdat buitenlandse ondernemingen geen zaken mogen doen in de Verenigde Staten zonder de hulp van een Amerikaanse partner. “De Amerikaanse afdeling van KBC kan zo’n lokale partner zijn”, zegt Lode Uytterschaut.

“Maar start-ups die een gratis bureauruimte krijgen in New York, hebben zeker geen verplichting om met KBC als partner in zee te gaan.”

Start It @KBC breidt haar concept nu ook uit naar Hongarije. “KBC is actief in Centraal-Europa en wil daar, net als in België, startende Hongaarse ondernemers ondersteunen”, zegt Lode Uytterschaut. “We gaan die ondernemers dus voor zes maanden een gratis bureauruimte geven in Boedapest, en ze ondersteunen met het netwerk dat we ter plaatse hebben.”