Studenten bezetten stadscampus tegen oorlog in Gaza: “Zolang UAntwerpen geen actie onderneemt, blijven we hier zitten”

Antwerpen -

Tientallen studenten verzamelen aan de Universiteit Antwerpen in het historische Hof Van Liere. Ze houden daar een vreedzame bezetting en eisen een academische boycot van Israël. Ze zetten hun boodschap kracht bij door tenten op te stellen op de campus. “Zolang de UA geen actie onderneemt, blijven we hier zitten”, zeggen de studenten.

evw

“UA schande, breek de banden”, roepen de betogers terwijl ze gebouw C van de universiteit intrekken richting de Agora, waar ze hun tenten zullen opzetten. “Zolang de UA geen actie onderneemt en de samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten niet herbekijkt, blijven we hier zitten”, zeggen studenten Lien en Fero.

Het initiatief komt van UAntwerpforPalestine, een beweging van studenten en academici van de Universiteit Antwerpen die oproept tot een academische boycot tegenover Israël. De betogers verzetten zich tegen de neutraliteitspolitiek die de universiteit voert. “Je kan niet neutraal zijn als er een genocide aan de gang is.” Sinds de oorlog heeft de universiteit geen standpunt ingenomen en niet opgeroepen tot een staakt-het-vuren, tot ongenoegen van de studenten.

De universiteit reageerde al kort op de actie van de studenten. “De universiteit gaat in overleg met de actievoerders. Er zal gesproken worden over hun inhoudelijke vragen, maar ook over praktische aspecten die bij de bezetting van het UAntwerpen-gebouw komen kijken. De universiteit wil afspraken maken over aspecten zoals veiligheid en hygiëne. De normale gang van zaken aan de universiteit mag niet verstoord worden. Uit de eigen communicatie van de actievoerders blijkt alvast dat ze de nodige regels beloven te respecteren.”

De rector zal later deze middag ook in gesprek gaan met de betogende studenten.

© evw

© evw

© evw

© evw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen