arie kievit

Recordaantal leerlingen schrijft zich in voor Brussels secundair onderwijs: meer dan 600 plaatsen te kort

Een recordaantal leerlingen uit basisscholen heeft zich aangemeld voor het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. 603 leerlingen hebben echter geen plaats gekregen in de A-stroom en in de B-stroom waren er bijna dubbel zoveel inschrijvingen als beschikbare plaatsen. "Paniek is niet nodig", zegt Petrus Van den Cruyce van het Lokaal Onderwijsplatform Brussel. "Er zitten veel dubbele inschrijvingen bij."

Via het Vlaamse aanmeldingssysteem hebben 3.404 leerlingen zich ingeschreven voor de A-stroom in een Brusselse school. Vorig jaar lag dat aantal nog op 3.261 leerlingen. "In het secundair onderwijs zitten we nu in de geboortejaren waar het geboortecijfer hoger lag", vertelt Petrus Van den Cruyce, voorzitter secundair onderwijs van het Lokaal Onderwijsplatform Brussel (LOP), in De Ochtend op Radio 1.Ā 

Het lager onderwijs zit intussen aan geboortejaren met een lager geboortecijfer. "Maar in het secundair onderwijs zijn we nu richting die piek aan het gaan."

Enkele cijfers:

  • A-stroom: 3.404 aanmeldingen voor 3.076 beschikbare plaatsen. 4 op de 5 kinderen heeft een school gevonden. 603 kinderen hebben nog geen zekerheid. Er zijn nog wel 275 vrije plaatsen in 14 scholen.
  • B-stroom: 610 aanmeldingen voor 334 plaatsen. 334 kinderen hebben een school gevonden. 276 leerlingen hebben geen plaats gekregen.Ā 
  • 325 leerlingen hebben zich ingeschreven voor zowel de A-stroom als de B-stroom, omdat ze nog niet zeker zijn welk attest ze op het einde van het basisonderwijs zullen halen.
  • Buitengewoon secundair onderwijs Brussel: 114 aanmeldingen. 92 leerlingen hebben een plaats gekregen, 1 op de 3 heeft nog geen plek.Ā 

Aangezien er dus heel wat dubbele inschrijvingen zijn, spreken we in dit artikel van meer dan 600 plaatsen tekort.

Gisteren kregen de ouders te horen of hun kind een plek heeft in een middelbare school. Heel wat leerlingen hebben voorlopig nog geen plaats gekregen, maar er is geen reden tot paniek, zegt Van den Cruyce. "Daar zijn 2 goede verklaringen voor."Ā 

Inschrijven in 2 systemen

Ouders die in de rand rond Brussel wonen, schrijven hun kind niet alleen in bij het Vlaamse aanmeldingssysteem (Agodi) in Brussel, maar ook bij een ander systeem in Leuven. "Ouders willen op safe spelen en schrijven hun kind in bij 2 systemen om zeker een plaats te hebben. Vorig jaar hebben 600 Ć  700 ouders dat op die manier gedaan. Dus een heel deel van die plaatsen vallen nog weg."

Het LOP is wel in gesprek met de organisatie van het systeem in Leuven om over te stappen naar het Vlaamse aanmeldingssysteem. "Dit is voor scholen noch voor ouders die bang afwachten een ideaal systeem. Er lopen constructieve gesprekken om heel onze regio te dekken onder het Vlaamse aanmeldingssysteem."

Inschrijven voor zowel A- als B-stroom

Een tweede verklaring voor het plaatstekort is de keuze tussen de A- en B-stroom. "Als het nog niet zeker is of een leerling geslaagd zal zijn voor het basisonderwijs, raden we de ouders aan om zich zowel voor de A- als voor de B-stroom in te schrijven. Daarom zitten er veel dubbele inschrijvingen die er nog uit moeten."

In totaal gaat het over 325 dubbele inschrijvingen. "Tegen het einde van het schooljaar weten zij in welke stroom hun kind terechtkomt." Maar intussen zitten veel ouders wel met paniek of hun kind wel een plek krijgt volgend schooljaar. "Ook dat moeten we volgend schooljaar beter aanpakken."

Voor een deel van de leerlingen kan je al 2 maanden op voorhand zeker zijn of ze geslaagd zijn of niet
Petrus Van den Cruyce, Lokaal Onderwijsplatform Brussel

Van den Cruyce wil het basisonderwijs aansporen om al eerder te communiceren met de ouders over het attest dat hun kind zal halen. "Er zijn altijd twijfelgevallen, maar voor een deel van de leerlingen kan je wel al 2 maanden op voorhand zeker zijn of ze geslaagd zijn of niet."

Lerarentekort

Toch zijn er bijna dubbel zoveel leerlingen aangemeld voor de B-stroom dan dat er plaatsen beschikbaar zijn. "Dat is een bekend fenomeen dat ik moeilijk kan verdedigen. We moeten streven naar meer klassen in de B-stroom en dat hebben we ook al gevraagd aan de Brusselse scholen."

Maar zo eenvoudig is dat niet. Zoals eerder al bekend is geraakt in het basisonderwijs, kampt ook het secundair onderwijs met zowel een lerarentekort als een gebrek aan geschikte klaslokalen. "We hebben de voorbije jaren 5.500 extra plaatsen gecreƫerd. In de A-stroom is er voldoende plaats, maar voor de B-stroom is dat een probleem dat blijft aanmodderen."

Populaire scholen

Nog opvallend: in de A-stroom hebben 603 kinderen geen plaats gekregen, terwijl er een tekort is van 328 plaatsen. Er zijn nog 275 vrije plaatsen in 14 Brusselse scholen. "We kennen alleen maar plaatsen toe aan scholen die de ouders hebben aangeduid. We gaan dus nooit kinderen sturen naar scholen waar ze niet naartoe willen. Het kan dus zijn dat er bepaalde scholen minder populair zijn, maar we hebben zeker nog voldoende plaatsen in de scholen."

Van den Cruyce hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de ouders van wie hun kind nog geen plaats heeft. "Ondanks die vele dubbele inschrijvingen is het bang afwachten tot eind juni of er plaatsen vrijkomen. De voorbije jaren heeft iedereen wel een school gevonden, maar voor de organisatie van onze scholen is dit geen goede zaak."

Meest gelezen