Direct naar artikelinhoud
FILM FEST GENT

Zin om naar Film Fest Gent te gaan? Deze films moet je gezien hebben

Still uit 'Studio 54'.Beeld rv

Film Fest Gent is intussen naar zesde versnelling geschakeld. De Morgen gidst u door het aanbod, met elke dag vijf verse tips van onze filmploeg.

1. “I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians”

Roemeense geschiedenis is waarschijnlijk niet uw favoriete thema op de plaatselijke quiz van de scouts, maar daar komt in Gent verandering in. “I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians” is immers een schitterende film, waarin het Tweede Wereldoorlog-verleden van de Roemenen werkelijk in je gezicht wordt gesmeten. Regisseur Radu Jude kiest echter niet voor een suf kostuumdrama, maar voor een meta-film waarin een theatermaakster - de Roemeense Milo Rau, zeg maar - een groots spektakel creëert. Een spektakel waarin eindelijk wordt erkend dat de Roemenen, op de Duitsers na, massaal joden over de kling joegen. Confronterend, maar ook verrassend luchtig: een ideale combinatie.

Op 17 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

2. Bad Times At The El Royale

De prijs voor beste titel van deze editie gaat in ieder geval naar de nieuwe film van Drew Goddard, die doorbrak met de meta-horrorfilm Cabin in the Woods. Ook Bad Times At The El Royale is een postmoderne pastiche, waarvoor Goddard duidelijk The Hateful Eight en andere Tarantino-films heeft bestudeerd. Wat Goddard aan eigenheid mist, wordt ruimschoots goedgemaakt door zijn onmiskenbare gave om prachtige beelden te schieten en geduldig de spanning op te bouwen. De sterrencast - met Jon Hamm, Dakota Johnson, Chris Hemsworth en een wederom fantastische Jeff Bridges - krijgt u er gratis bij.

Op 18 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

3. Fatwa

Als de Belgisch-Tunesische coproductie Fatwa u aan het werk van Jean-Pierre en Luc Dardenne doet denken, is dat geen toeval: de Luikse broers produceerden dit prachtige kleinood, en regisseur Mahmoud Ben Mahmoud heeft dezelfde voorliefde voor menselijke, realistische en onopgesmukte cinema. Ahmed Hafiene imponeert als Brahim, een Franse Tunesiër die naar zijn geboorteland terugkeert om er zijn zoon te begraven, die zich in de laatste maanden van zijn leven had aangesloten bij een salafistische terreurcel. Een brandend actuele, maar ook diep ontroerende schets van de worstelingen waarmee de Arabische wereld te kampen heeft.

Still uit 'Fatwa' van Mahmoud Ben Mahmoud.Beeld rv

Op 17 en 18 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

4. Studio 54

De late jaren 70 waren, althans in New York, de Hoogdagen van het Hedonisme, en dat werd nergens zo duidelijk als in Studio 54. In de inmiddels legendarische dancing werden dagelijks decadente disco-feestjes georganiseerd, tot groot jolijt van celebrities als Michael Jackson, Sylvester Stallone en Liza Minnelli; de voegen van de vloer werden, bij wijze van spreken, gevuld met cocaïne, op een tepel meer of minder werd niet gekeken, en seksuele uitspattingen stonden elke avond op het programma. In Studio 54 blikt Ian Schrager, samen met de inmiddels overleden Steve Rubell de bezieler van de discotheek, uitgebreid terug op die korte periode van puur plezier, maar ook op de onvermijdelijke neergang die snel volgde. De documentaire is klassiek opgevat, maar het verhaal dat wordt verteld, swingt even hard als de muziek van toen.

Op 20 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

5. Werk Ohne Autor

Nadat zijn Amerikaanse film The Tourist genadeloos flopte, keerde Das Leben der Anderen-regisseur Florian Henckel Von Donnersmarck terug naar zijn geliefde Duitsland. In Werk ohne Autor blikt hij terug op dertig jaar Duitse geschiedenis - van 1937 tot 1966. Toch focust hij niet zozeer op de Tweede Wereldoorlog of op d Berlijnse muur, maar wel op het leven en werk van kunstenaar Kurt Barnert. Zo heet het personage toch in de film: in wezen gaat het om grootmeester Gerhard Richter. Verwacht u aan een rijk gestoffeerde, gefictionaliseerde biopic, die, ironisch genoeg, eerder bij de Amerikaanse dan bij de Duitse filmtraditie aanleunt.

Op 17 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.