Ouders opgepakte minderjarige relschoppers kunnen familiale verzekering laten opdraaien voor schadevergoedingen

© Photo News

Verkeerslichten gesloopt, auto’s beschadigd, ruiten stuk gegooid, winkelrekken geplunderd. De schade na de rellen in Brussel loopt hoog op. Maar wie gaat dat allemaal betalen? De minderjarige daders of hun ouders alleszins niet. “De schade die zij veroorzaakten, wordt door de familiale verzekering gedekt”, klinkt het bij Assuralia.

Thierry Goeman

De afhandeling van alle schadedossiers na de rellen in Brussel wordt een ingewikkelde zaak. En het zal ook tijd in beslag nemen. Er zijn veel partijen bij betrokken en het zal moeilijk zijn om sommige feiten in verdachten hun schoenen te kunnen schuiven. Tenzij camerabeelden zwart op wit kunnen aantonen dat persoon X een winkelraam heeft ingegooid of een winkel heeft helpen slopen. Of dat persoon B op het dak van een wagen heeft zitten springen of een verkeersbord door een zijraam keilde.

“Wie schade veroorzaakt, betaalt. Zo zou het in theorie moeten zijn. Maar dat zal hier zeker niet het geval zijn. Want lang niet iedereen die geïdentificeerd wordt, zal daarom ook diep in de portemonnee moeten tasten”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de koepel van verzekeringsondernemingen in ons land. “Zeker in het geval van de rellen van woensdag, waren er verschillende minderjarige relschoppers die werden opgepakt. Als zij nadien de rekening voor aangerichte schade gepresenteerd krijgen, zal het de familiale verzekering zijn die voor de kosten zal opdraaien.”

Verzekerd voor stommiteiten van kinderen

“Dat zal voor veel onbegrip zorgen, maar daarom dient zo een verzekering. De BA Familiale beschermt tegen lichamelijke en/of materiële schade die wordt veroorzaakt aan derden door iemand van het gezin. Kortom het vermogen waarover je beschikt wordt beschermd tegen de financiële gevolgen hiervan. Schade aan een derde kan het resultaat zijn van (onvrijwillige) fouten, tekortkomingen of nalatigheden door iemand van het gezin. Juist daarom is het aangeraden dat de BA Familiale deel uitmaakt van je basisverzekeringen. Maar ook wanneer je kinderen stommiteiten uithalen die verstrekkende gevolgen hebben, komt de verzekering dus tussen”, zegt Robyns.

“Dus ook bij opzettelijke daden omdat de schade, zo wordt geredeneerd, een gevolg is van nalatigheid van de ouders in de opvoeding van hun kind en/of een gebrek aan toezicht.”

In geval van de rellen in Brussel kan die schade hoog oplopen. “Toch zal alles worden vergoed waarvoor het kind verantwoordelijk wordt gesteld. Er is een plafond ingebouwd, maar dat ligt zo hoog dat er hier geen probleem zal zijn. Pas wanneer je minderjarig kind bijvoorbeeld en trein zou laten ontsporen, kan hier een probleem zijn, zo hoog ligt het maximum bedrag dat kan uitgekeerd worden”, zegt Robyns.

Meerderjarige daders

Gaat het om meerderjarige jongeren, geldt de familiale verzekering niet en zullen de amokmakers zelf moeten opdraaien voor de bewezen schade die ze hebben veroorzaakt. Ze draaien met andere woorden zelf op voor hun stommiteiten.

Schade aan gebouwen

© Photo News

Wat schade aan gebouwen betreft kunnen de slachtoffers de schade proberen te verhalen via een van hun verzekeringen. “In de meeste gevallen zal die, volledig of gedeeltelijk, gedekt worden”, zegt Wauthier Robyns.

In brandverzekeringen eenvoudig risico, zoals dat heet, zit een verplichte dekking voor schade door aanslagen maar ook door onlusten. “De dekking gebeurt wel in functie van wat er in de polis is voorzien. Brandstichting, glasbreuk, explosies… zijn gedekt als je er een extra premie voor betaalt. Want die specifieke zaken zijn niet verplicht. Vandalisme valt daar wel onder. Behalve dan graffiti”, klinkt het.

Schade aan winkels

© Marc Gysens

Ook hier moet men hopen dat de daders geïdentificeerd en opgespoord kunnen worden. Winkeliers kunnen wel een polis nemen waardoor ze verzekerd zijn tegen het tijdelijk stilleggen van hun handelsactiviteit als gevolg van externe factoren. “Maar ik vrees dat de schade hier niet groot genoeg zal zijn om daar van te kunnen genieten omdat er een carenztijd is, een wachttijd zeg maar voor wanneer de periode van inactiviteit echt wordt gemeten en uitbetaald. En ik vrees dat die in de meeste gevallen langer is dan de periode die nodig is om de herstellingen te doen”, zegt Wauthier Robyns.

De schade in de winkels wordt gewaarborgd door een extra verzekering voor bedrijfsschade (brand, diefstal, vernieling). Maar die verzekering is niet verplicht.

Unizo hoopt hier dat de winkeliers niet de dupe zullen worden van het wangedrag van de amokmakers en dat ze volledig schadeloos zullen worden gesteld.

Schade aan auto’s

© kms

Verschillende voertuigen liepen zware schade op. “Wie een omniumverzekering heeft, kan de schade laten herstellen op kosten van de verzekeringsmaatschappij. Mits betaling van een franchise. Wie geen omnium heeft, kan een klacht indienen bij de politie en hopen dat het onderzoek iets oplevert zodat de dader zal moeten opdraaien voor de kosten. Anders draait de eigenaar er wellicht zelf voor op”, zegt Robyns.

Menselijke letsels

© BART DEWAELE

“Hier is er geen enkel probleem. De arbeidsongevallenverzekering komt tussen voor de medische kosten van de gewonde agenten. Voor de lichamelijke schade die toevallige passanten opliepen of voor wie in de klappen deelde bij het proberen bedaren van de gemoederen, kan men terugvallen op de gewone ziekteverzekering en/of hospitalisatieverzekering.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen