© FILIP SPOELDERS

Gemeentebesturen hebben oog en oor voor bekommernissen zwakke weggebruikers

Op de Nationale Applausdag zetten heel wat Vlaamse fietsersbonden fietsers in de bloemen omdat ze, vaak in moeilijke omstandigheden, geregeld hun tweewieler gebruiken. Maar aan de infrastructuur kan sowieso altijd nog worden gesleuteld, geeft fietsersbond Azura aan.

Filip Spoelders

Fietsersbond Azura behartigt de overkoepelende werking van de lokale afdelingen in Boechout, Mortsel, Lint, Hove, Kontich, Edegem, Aartselaar en sinds kort ook Borsbeek. Ze geeft in iedere gemeente werkpunten of knelpunten aan die het deze legislatuur graag aangepakt ziet worden.

* Boechout: Broechemsesteenweg

Er is een volwaardig fietspad nodig in plaats van fietssuggestiestroken langs de Broechemsesteenweg tussen Don Bosco en de Ranstsesteenweg. “Dat komt in orde. In ons voorlopig beleidsplan voor de volgende zes jaar voorzien we de aanleg van fietspaden langs de Broechemsesteenweg en de Wommelgemsesteenweg”, aldus mobiliteitsschepen Rudi Goyvaerts (Pro Boechout-Vremde).

* Borsbeek: kruispunt De Robianostraat - Jozef Reusenslei

Dit kruispunt wordt als erg druk en gevaarlijk beschouwd. De gemeente is hiervan op de hoogte en gaat eerst maatregelen nemen tegen het sluipverkeer om het punt minder druk te maken. Later wordt bij een heraanleg het fietspad ontdubbeld.

* Mortsel: kruising fietsostrade - Stadsplein

“Dat is een onduidelijke situatie voor fietsers én automobilisten. Na de heraanleg van de Lodewijk Dosfellei, waar een fietspad van vier meter breed komt, zullen de fietsers voorrang krijgen op het autoverkeer”, zegt mobiliteitsschepen Steve D’Hulster (sp.a).

* Lint: gevaarlijke Fabriek-straat

Er wordt een actieplan gemaakt voor de fietsinfrastructuur over de hele gemeente. Ook de Fabriekstraat valt hieronder met mogelijk de vraag tot een betere of nieuwe fietstunnel tussen de Fabriekstraat en het station Kontich-Kazerne.

* Hove: kruising fietsostrade - Donderbrug

De Fietsersbond ziet heil in een fietsbrug. “Ik was de eerste Hovenaar die dat voorstelde, maar op korte termijn is het niet haalbaar. We gaan meer sensibiliseren zodat iedereen de verkeersregels volgt. Daarnaast denken we aan een verkeerslicht dat op rood springt, wanneer er fietsers aankomen op de fietsostrade”, kijkt burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) vooruit.

* Edegem: Strijdersstraat te smal voor fietsers in twee rijrichtingen

Een heraanleg van de straat komt er zeker niet maar de veiligheidssituatie wordt onderzocht. Een optie is de fietsers later in één richting door een vernieuwde Doelveldstraat sturen”, laat mobilitetisschepen Birre Timmermans (N-VA) weten..

* Kontich: te smalle winkelstraten

De situatie is bekend bij het gemeentebestuur, dat hieromtrent overleg belooft. Zo wil het bekijken hoe er meer ruimte kan worden gecreëerd voor de fietsers. Maar het moet wel om een evenwichtige oplossing gaan, waar ook de middenstand zich in kan vinden.

* Aartselaar: fietspaden langs A12/N177

De Fietsersbond ziet hier veel mankementen zoals te smalle fietspaden, ontbrekende fietspaden en gevaarlijke situaties aan winkels en zijstraten. Dit is een dossier waar ook het Vlaams gewest een rol in speelt.