Direct naar artikelinhoud
LiveblogSchietpartij Slovakije

Live - Schietpartij Slovakije. Verdachte schietpartij in Slovakije blijft aangehouden • Toestand premier ‘stabiel maar ernstig’

Het ziekenhuis in Banska Bystrica waar premier Robert Fico behandeld wordt.Beeld AFP

De Slovaakse premier Robert Fico is vanmiddag neergeschoten. Een verdachte werd opgepakt. Volg alle updates in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

Lees ook

Reportage. ‘Hij heeft het over zichzelf afgeroepen’: Bratislava na de aanslag op Slovaakse premier Fico

Interview. ‘De veiligheidsdienst heeft compleet gefaald’: Slovaaks analist na aanslag op premier Fico

Bellen met. Correspondent Arnout le Clerq: ‘De aanslag heeft geleid tot een zeer gespannen situatie’

Video wordt geladen...

Live

  1. Verdachte blijft aangehouden

    De verdachte van het neerschieten van de Slovaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank beslist waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

    Slovaakse media berichten dat de verdachte een 71-jarige dichter is, Juraj Cintula. Een woordvoerster van de rechtbank in Pezinok zei dat de man niet vrijkomt omdat wordt gevreesd dat hij kan vluchten of nieuwe strafbare feiten zal begaan.

    De verdachte kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

    Fico raakte afgelopen week ernstig gewond in de plaats Handlová. Hij liep na een bijeenkomst naar een groep aanhangers en werd toen onder vuur genomen. De premier liep meerdere schotwonden op. Zijn toestand wordt omschreven als ernstig, maar stabiel. Vrijdag werd hij nog twee uur lang geopereerd.

  2. Verdachte Juraj Cintula verschijnt voor rechter

    De verdachte van de schietpartij in Slovakije is deze voormiddag aangekomen bij de rechtbank in Pezinok, ten noordoosten van hoofdstad Bratislava. De rechter zal zich moeten uitspreken over de verdere aanhouding van de man. Aan de rechtbank was te zien dat verschillende politieauto's het gerechtsgebouw waren binnengereden. De toegang tot de rechtbank werd bewaakt door agenten met helmen en bivakmutsen.

    De 71-jarige verdachte, volgens Slovaakse media de dichter Juraj Cintula, vuurde woensdag in Handlova vijf schoten af op Fico. De premier werd geraakt door vier schoten. De autoriteiten menen dat de schutter alleen handelde. Van extremistische denkbeelden zou geen sprake zijn, maar wel woonde hij eerder antiregeringsprotesten bij.

    De verdachte is aangeklaagd voor poging tot moord met voorbedachten rade. Het parket wil zijn voorlopige hechtenis verlengen.

    Beeld AFP
  3. Toestand van Slovaakse premier Robert Fico ‘is stabiel, maar blijft ernstig’

    De toestand van de Slovaakse premier Robert Fico is stabiel, maar blijft ernstig. Dat zegt de minister van Volksgezondheid zaterdag. Fico ligt intussen nog op intensieve zorg, en onderging vrijdag een tweede operatie. Hij is buiten levensgevaar. Mogelijk wordt hij na het weekend overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Bratislava.

    “De patiënt is nu bij bewustzijn, zijn situatie is stabiel maar heel ernstig”, zei de directrice van het ziekenhuis in Banska Bystrica.

  4. Neergeschoten Slovaakse premier Fico ligt nog op intensive care

    De Slovaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is. De vicepremier en de ziekenhuisdirecteur meldden vrijdag dat het nog niet helemaal zeker is dat Fico zal genezen.

    "Zijn toestand is nog altijd zeer ernstig. Ik denk dat het nog een paar dagen kost om te beoordelen hoe zijn toestand zich ontwikkelt", zegt vicepremier Robert Kalinák na een bezoek aan het ziekenhuis. Ook de ziekenhuisdirecteur zei dat de artsen nog een aantal dagen nodig hebben om uitspraken te kunnen doen over zijn herstel.

    De Slovaakse vicepremier Robert Kalinák.Beeld ANP / EPA

    Fico onderging vrijdag een tweede operatie, waarbij necrotisch (dood) weefsel is verwijderd. Slovaakse media meldden dat na het weekend gekeken wordt of hij van het ziekenhuis in Banska Bystrica overgebracht kan worden naar de hoofdstad Bratislava.

    Fico werd woensdag neergeschoten op straat. Er werd direct een verdachte aangehouden. Volgens Slovaakse media gaat het om een 71-jarige voormalige beveiliger van een supermarkt. Zijn woning werd door de politie doorzocht. Daar was de verdachte bij aanwezig, gehuld in een kogelwerend vest en een helm. Ook de woning wordt streng beveiligd door gewapende politiemensen. De autoriteiten hebben de identiteit van de schutter nog niet bevestigd.

  5. Verdachte in verdenking gesteld van poging tot moord

    De Slovaakse politie heeft de man die de Slovaakse premier Robert Fico heeft neergeschoten in verdenking gesteld van poging tot moord. Dat zegt Matus Sutaj-Estok, de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken. Sutaj-Estok voegde er nog aan toe dat de aanval "politiek gemotiveerd" was.

    De Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken, Matus Sutaj-Estok, tijdens een persconferentie op donderdag. Beeld AP
  6. Verdachte aanslag Fico handelde zelfstandig, politie vermoedt politieke motivatie

    De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slovaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slovaakse veiligheidsraad. Hij zou wel protesten tegen de regering hebben bijgewoond.

    Fico werd woensdag door vier kogels getroffen. Vicepremier en minister van Defensie Robert Kalinák zei dat zijn toestand nog altijd ernstig is. De premier is wel buiten levensgevaar. Zijn herstel zal moeilijk zijn en tijd kosten.

    Volgens Sutaj-Estok heeft de verdachte zelf erkend dat hij Fico heeft neergeschoten uit onvrede met diens beleid. De verdachte zou onder meer de opheffing van een kantoor van een speciale aanklager voor corruptie, het afbouwen van de steun aan Oekraïne en hervormingen bij de publieke omroep als motief genoemd hebben. Die maatregelen worden zowel binnen Slovakije als daarbuiten bekritiseerd omdat daardoor de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de journalistiek in gevaar komt.

    De binnenlandminister haalde in zijn toespraak ook uit naar andere politici en de media die volgens hem de verdeeldheid in Slovakije voeden. De kabinetsleden omschreven de aanval op Fico als een aanval op de democratie.

    Fico's bondgenoot Peter Pellegrini, die vorige maand de presidentsverkiezingen won en nog officieel moet beginnen, zei kort met de premier te hebben gesproken. "Hij kan praten, maar alleen een paar zinnen en dan is hij erg moe door de medicatie die hij heeft."

  7. Slovaakse minister geeft journalisten de schuld van aanslag Fico

    De Slovaakse minister van Financiën, Ladislav Kamenický, heeft journalisten de schuld gegeven van de aanslag op premier Robert Fico. "Hier zien we het resultaat van hetgeen er de afgelopen maanden is gebeurd, van deze heksenjacht tegen Robert Fico", zei Kamenický voorafgaand aan een spoedberaad van de regering met de veiligheidsraad.

    Al voor de aanslag was de sfeer in Slovakije zeer gespannen. Kort na zijn beëdiging, eind vorig jaar, kondigde premier Fico een reeks controversiële maatregelen aan. Hij schrapte de functie van een speciale anticorruptie-aanklager en bestempelde enkele onafhankelijke media als "vijandige pers". Ook wil hij de publieke omroep aan banden leggen. Fico’s plannen leidden de afgelopen maanden tot grootschalige demonstraties.

    Kamenický, een partijgenoot van Fico, is niet de eerste Slovaakse politicus die na de aanslag naar de media wijst. Een parlementslid van de uiterst rechtse coalitiepartij SNS gaf gisteren eveneens journalisten de schuld en noemde hen "verachtelijke varkens".

    De Slovaakse president Zuzana Čaputová heeft alle partijen sinds de aanslag herhaaldelijk opgeroepen tot terughoudendheid. Zij vreest voor de gevolgen als politici olie op het vuur gooien in het diep verdeelde Slovakije. "De haatdragende retoriek waarvan wij getuige zijn, leidt tot haatdragende daden", waarschuwde Čaputová gisteren.

    Ook oppositiekamerlid Michal Šimečka roept zijn collega’s op de rust te bewaren. "In plaats van naar elkaar te wijzen, moeten we juist nu proberen de spanning en polarisatie in de samenleving te verminderen", aldus Šimečka.

    Daan de Vries

  8. Vermeende dader nam deel aan demonstraties tegen premier Fico

    Volgens The Guardian en de Slovaakse krant Sme heeft de vermeende dader van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico eerder dit jaar deelgenomen aan demonstraties tegen enkele omstreden maatregelen van Fico’s regering. De verdachte, de 71-jarige Juraj C., zou te zien zijn op foto’s van de protesten. De verdachte werd direct na de aanslag opgepakt en wordt beschuldigd van moord met voorbedachte rade.

    Voor zijn pensioen werkte de verdachte als bewaker in een supermarkt in zijn woonplaats Levice, schrijft Sme. Daarvoor was hij mijnwerker in Handlová, de plaats waar de aanslag op Fico plaatsvond. Ook schreef hij drie dichtbundels. In 2016 zette de verdachte enkele video’s online waarin hij zich uitspreekt voor geweldloos protest tegen "inhalige politici".

    De zoon van de verdachte zegt tegen de Slovaakse nieuwssite Aktuality dat hij geen vermoedens had dat zijn vader van plan was om Fico neer te schieten. Hij ontkent dat C. psychische klachten heeft. "Misschien was er sprake van kortsluiting, ik weet het niet", zegt de zoon tegen Aktuality. Gevraagd wat zijn vader van premier Fico vond, antwoordde zijn zoon dat hij in ieder geval "niet op hem heeft gestemd".

    Daan de Vries

  9. Schutter Slovaakse premier motiveert zijn daad in gelekt verhoor

    Video wordt geladen...

    “De mainstream media zijn geliquideerd en uit hun functie ontzet.” In een gelekt fragment dat op sociale media gedeeld wordt, verklaart Juraj Cintula (71) waarom hij premier Robert Fico neerschoot. Het verhoor zou afgenomen zijn vlak nadat de dichter opgepakt werd door de Slovaakse politie.

    Het gelekte fragment zou de vermoedens bevestigen van de Slovaakse autoriteiten dat de man een politiek motief had. Zowel de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie keken al in die richting. “Wat er is gebeurd, was een politieke aanslag. Dat is absoluut duidelijk en we moeten navenant reageren”, vertelde defensieminister Robert Kaliniak op een persconferentie in het ziekenhuis in Banska Bystrica waar Fico werd geopereerd.

  10. Fico's toestand is stabiel maar nog steeds 'zeer ernstig'

    De Slovaakse premier Robert Fico bevindt zich donderdagochtend in een stabiele, maar nog steeds "zeer ernstige" toestand. Dat heeft de vicepremier Robert Kalinak gezegd aan het persagentschap TASR. Bij een aanslag liep Fico gisteren levensbedreigende verwondingen op, waarna hij urenlang werd geopereerd. 

    Om 11 uur komen de Slovaakse regering en de nationale veiligheidsraad bijeen voor een overleg over de aanslag op de premier.

    Daan de Vries

  11. Fico weer bij bewustzijn na urenlange operatie

    De Slovaakse regeringsleider Robert Fico is opnieuw bij bewustzijn, na een operatie die verscheidene uren heeft geduurd. Dat melden Slovaakse media. Fico werd woensdag neergeschoten en verkeerde urenlang in levensgevaar.

    De Slovaakse regering had woensdagavond gemeld dat Fico in levensgevaar verkeert. Sindsdien is er geen officiële communicatie meer geweest, maar de tv-zender TA3 en de krant Dennik melden op hun nieuwssite wel dat de premier weer bij bewustzijn is. Meer details over zijn gezondheidstoestand worden niet gegeven.

    Vicepremier Tomas Taraba heeft aan het programma Newshour van de Britse omroep BBC ook meegedeeld dat de operatie van Fico vlot is verlopen. "Ik denk dat hij het uiteindelijk wel zal overleven", aldus Taraba. "Hij bevindt zich niet meer in een levensbedreigende situatie."

    Fico werd woensdag neergeschoten bij een aanval in de stad Handlova. De schutter zou vijf keer hebben geschoten.

    De vermoedelijk dader is opgepakt. Volgens Slovaakse media gaat het om een 71-jarige schrijver. De man zou verschillende dichtbundels gepubliceerd hebben en hij was ook lid van de officiële Slovaakse schrijversvereniging.

    Premier Fico op een meeting vlak voor hij werd neergeschoten in Handlova, Slovakije. 15 mei 2024.Beeld REUTERS
  12. Fico 'niet langer in levensbedreigende toestand'

    De toestand van de Slovaakse premier Robert Fico is "niet langer levensbedreigend". Dat zegt de Slovaakse vicepremier Tomas Taraba aan de BBC. Volgens hem is "de operatie voor zover ik weet goed verlopen, en zal hij het vermoedelijk halen".

  13. Minister haalt uit naar Slovaakse media

    De Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken, Matúš Šutaj-Eštok, heeft op de persconferentie bij het ziekenhuis hard uitgehaald naar de media. Volgens hem waren zij het die ‘deze haat’ gezaaid hebben, doelend op de aanslag op Fico. Hij riep de aanwezige journalisten op ‘te stoppen met deze haat’.

    De relatie tussen Fico’s regering en de pers is op z’n zachtst gezegd moeizaam. Vorig jaar bestempelde de premier verschillende onafhankelijke media als ‘vijandige pers’. Ook wil de regering meer politieke invloed uitoefenen op de Slovaakse publieke omroep, waarvoor ze dit voorjaar een plan presenteerde.

    Jasper Daams

  14. 'Toestand premier Fico zeer ernstig', zeggen ministers

    Hoewel de toestand van de Slovaakse premier Fico volgens meerdere Slovaakse media gestabiliseerd is, spreken de minister van Defensie en van Binnenlandse Zaken dat tegen. Volgens minister van Defensie Robert Kaliňák vecht Fico momenteel nog "voor zijn leven" en wordt hij nu al 3,5 uur geopereerd. 

    Zijn toestand is volgens hem "extreem ernstig", zei hij op een persconferentie buiten het ziekenhuis waar Fico is opgenomen. "We hebben momenteel geen goed nieuws en we leggen onze hoop in handen van de medische specialisten in het ziekenhuis." "Vandaag is de verdrietigste dag in de 31-jarige historie van Slovakije’, zei Kaliňák nog. "Een aanval op de premier is een aanval op de democratie. Het is een aanval op de staat zelf."

    Minister van Defensie Robert Kaliňák in het ziekenhuis waar Fico wordt geopereerd.Beeld REUTERS

    Ook minister van Binnenlandse Zaken Matúš Šutaj Eštok zei dat Fico's toestand "kritiek en levensbedreigend" is. Volgens Eštok had de dade van de schietpartij waarschijnlijk een politiek motief. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de minister.


    Beeld AP
  15. 'Fico stabiel'

    De Slovaakse premier Robert Fico is met succes geopereerd en is momenteel stabiel. Dat bericht tv-zender TA3. Ook zou Fico bij bewustzijn zijn en kunnen communiceren.

  16. Verdachte schietpartij: 'Ik ben het niet eens met beleid regering'

    In een korte video die op sociale media circuleert, zegt de verdachte van de aanslag op Robert Fico, de 71-jarige schrijver Juraj C., dat hij een maand geleden besliste tot zijn daad over te gaan. Als motief geeft C. aan dat hij "het niet eens is met het beleid van de regering". 

    Zo uit C. kritiek op de omstreden hervormingsplannen van Fico's regering voor de openbare omroep. "Waarom zijn de media geliquideerd? Waarom wordt RTVS (de openbare omroep, red.) aangevallen?"

    C. zou een wapenvergunning gehad hebben en zou vroeger als bewakingsagent in een winkelcentrum gewerkt hebben. Volgens zijn zoon had hij geen psychische problemen.

    Lees ook. Na de aanslag op de Slovaakse premier Fico: ‘Progressieve oppositieleden krijgen al de schuld’

  17. Toestand Fico ‘ernstig’, persconferentie om 19.30

    Fico’s toestand is nog altijd ‘ernstig’. Dat zegt minister Erik Tomáš tegen de Slovaakse televisie. Volgens hem duurt de operatie langer dan normaal, omdat organen van de Slovaakse premier zouden zijn geraakt.

    Om 19.30 uur zal er een persconferentie plaatsvinden bij het ziekenhuis in Banská Bystrica, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Fico bij aankomst in het ziekenhuis in Banská Bystrica.Beeld REUTERS

    Jasper Daams

  18. Fico al ruim twee uur geopereerd

    Volgens verschillende Slovaakse media wordt Robert Fico al ruim twee uur geopereerd. Eerder meldden zij al dat de Slovaakse premier bij de aanslag levensgevaarlijk gewond raakte. 

    Over waar Fico geraakt is, bestaat onduidelijkheid in de media: sommige melden dat hij twee schotwonden in zijn arm heeft, en één in zijn buik. Andere schrijven dat hij naast zijn arm en buik ook in zijn borst geraakt zou zijn.

  19. Poetin noemt aanval op Slovaakse premier 'monsterlijk', Biden veroordeelt aanslag

    De Russische president Vladimir Poetin noemt het neerschieten van de Slovaakse premier Robert Fico een "monsterlijke" misdaad.

    “Er kan geen rechtvaardiging zijn voor deze monsterlijke misdaad. Ik ken Robert Fico als een moedige en eigenzinnige man. Ik hoop van harte dat deze kwaliteiten hem zullen helpen deze moeilijke situatie te overleven”, zei Poetin in een telegram aan de Slovaakse president. Poetin wenste Fico ook "een spoedig en volledig herstel".

    De Amerikaanse president Joe Biden laat op zijn beurt in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slovaakse volk denken.

  20. ▶ Video toont moment waarop Fico wordt neergeschoten

    Op sociale media zijn videobeelden opgedoken van het moment waarop de Slovaakse premier Robert Fico wordt neergeschoten. Een man vuurt daarbij van dichtbij vier schoten af, waarna Fico neervalt. Meteen overmeesteren zijn lijfwachten de schutter.

    Het is momenteel nog onduidelijk door hoeveel kogels Fico werd geraakt. Volgens zijn kabinet zweeft de premier nog altijd tussen leven en dood. 

    Video wordt geladen...

  21. Zoon van vermoedelijke dader: 'Ik ben in shock'

    De verdachte voor de aanslag op de Slovaakse premier Robert Fico is volgens Slovaakse media de 71-jarige dichter en schrijver Juraj C. uit Levice.

    Het Slovaakse 'aktuality' sprak met zijn zoon. "Ik heb absoluut geen idee van wat mijn vader van plan was of waarom dit is gebeurd", zo zegt de man. Op de vraag of hij Robert Fico haattte, antwoordde hij: “Ik zal je dit vertellen: hij heeft niet op hem gestemd. Dat is alles wat ik erover kan zeggen."

    De man ontkende dat zijn vader ooit openlijk had gesproken over het aanvallen of vermoorden van een politicus. Ook ontkende hij dat de 71-jarige man een psychiatrische patiënt was. "Misschien was er sprake van kortsluiting, ik weet het niet."

    Juraj C. bij zijn arrestatie.Beeld Reuters
  22. Zelensky veroordeelt "verschrikkelijke" aanval

    De Oekraïense premier Volodymyr Zelensky verwerpt de "verschrikkelijke" aanval op Robert Fico. "Wij veroordelen deze daad van geweld tegen de regeringsleider van een naburige partnerstaat ten zeerste", aldus Zelensky op X. De links-nationalistische Fico is omstreden in zijn land en daarbuiten wegens zijn pro-Russische houding.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Gespannen maatschappelijke context

    De aanslag op Robert Fico vindt plaats in een zeer gespannen maatschappelijke context. Afgelopen oktober werd Fico opnieuw premier van het land, nadat zijn partij Smer bij de parlementsverkiezingen de grootste werd. Samen met twee andere partijen vormde hij een regering met populistische en rechts-nationalistische karaktertrekken, hoewel Smer in naam een sociaal-democratische partij is.

    Rond de verkiezingen liep de spanning op in het Centraal-Europese land, waar een tweespalt bestaat tussen een progressief, pro-Europees deel van de bevolking en een conservatief, nationalistisch en bij vlagen pro-Russisch deel. Fico en zijn politieke bondgenoten vertegenwoordigen het geluid van de laatste groep.

    Die spanning nam toe nadat Fico aan het roer kwam te staan. Kort na zijn beëdiging begon hij aan meerdere controversiële hervormingen. Zo werd een speciaal openbaar aanklager belast met grote corruptiezaken opgeheven en paste zijn regering het strafrecht aan. Afgelopen weken richtte de regering haar pijlen op de publieke omroep van het land, waar ze meer politieke invloed op wil uitoefenen.

    Dat leidde tot grote protesten bij journalisten en andere werknemers, maar ook Slovaakse burgers gingen de straat op om tegen de plannen van de regering te demonstreren.

    Fico, hier samen met de Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld Photo News

    Arnout le Clercq

  24. Dit is wat we nu weten

    • De schietpartij op Robert Fico vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in het dorp Handlová, op 150 kilometer van hoofdstad Bratislava, waar vandaag een ministerraad zou plaatsvinden.

    Fico werd na een ministerraad neergeschoten in het stadje Handlová.Beeld REUTERS

    • Er zouden in totaal vier schoten zijn afgevuurd, Fico zou daarbij in de buik geraakt zijn. Hij werd meteen door veiligheidsmedewerkers weggevoerd richting het lokale ziekenhuis van Handlová.

    • Fico’s toestand zou volgens Slovaakse media gestabiliseerd zijn, maar volgens zijn kabinet verkeert hij momenteel echter in levensbedreigende toestand. “De komende uren zijn beslissend”, staat er te lezen.

    • Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt dat Fico ondanks meerdere schotwonden bij bewustzijn was toen hij werd binnengebracht, en dat zijn levensvitale functies werden gestabiliseerd. Daarna is de premier per helikopter overgebracht naar een ander ziekenhuis in de stad Banská Bystrica omdat transport naar Bratislava te lang zou duren. 

    • Een verdachte werd meteen na de schietpartij gearresteerd. Het zou gaan om Juraj C.,  een 71-jarige man uit Levice, een stadje 80 kilometer ten zuiden van Handlová. Zijn motief is nog onbekend. De autoriteiten hebben nog niets bevestigd over de persoon die werd opgepakt.

    Een verdachte werd na de schietpartij gearresteerd.Beeld REUTERS
  25. Wie is Robert Fico?

    De links-nationalistische Fico is sinds eind vorig jaar opnieuw premier van Slovakije, nadat zijn populistische partij Smer de verkiezingen had gewonnen. Het is zijn derde ambtstermijn, tussen 2006 en 2010, en 2012 en 2018 was hij al twee keer premier. In 2018 trad hij af na corruptieschandalen en de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en diens verloofde Martina Kusnírová. Kuciak deed onderzoek naar corruptie en de banden tussen adviseurs van Fico en de Italiaanse maffia.

    Fico is omstreden omdat hij te veel op de hand van Rusland zou zijn en bijvoorbeeld tegen militaire steun aan Oekraïne is. Zijn plannen om de openbare omroep aan banden te leggen, komen hem ook in eigen land op veel kritiek te staan.

    ‘Verachtelijke varkens’

    De polarisering in de Slovaakse samenleving blijkt ook uit de reacties op de aanslag op Fico in het parlement in Bratislava. Parlementslid Richard Glück van Smer riep tegen oppositieleden dat de aanslag “hun schuld” was, meldt Denník N. Een parlementslid van de ultranationalistische coalitiepartij SNS gaf onafhankelijke journalisten de schuld, die hij volgens Denník N “verachtelijke varkens” noemde. Beide parlementsleden leverden geen bewijs van de beschuldigingen.

    Robert Fico.Beeld Photo News
  26. Europese leiders veroordelen aanslag

    De Slovaakse uittredend president Zuzana Caputová laat in een reactie weten dat ze geschokt is door de "brutale en meedogenloze" aanval. Ze wenst hem sterkte bij zijn herstel.

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) spreekt op X over “een aanval op de democratie”. “Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort geweld. Ik wens mijn collega een spoedig herstel. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden en de inwoners van Slovakije.”

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelt “de gewelddadige aanval”. “Dergelijke gewelddaden horen niet thuis in onze samenleving en ondermijnen de democratie, ons kostbaarste algemeen belang. Mijn gedachten zijn bij premier Fico, en zijn familie”, zei ze.

    Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola is “geschokt door de vreselijke aanval. Namens het Europees Parlement veroordeel ik deze gewelddaad.” “Ik ben diep geschokt door de gruwelijke aanval op mijn vriend, premier Robert Fico”, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán op X. “Wij bidden voor zijn gezondheid en snel herstel! God zegene hem en zijn land!”

  27. Video: Robert Fico wordt in auto geladen na schietpartij

    Op sociale netwerken circuleert een video die een paar seconden na de schietpartij is opgenomen. Daarin te zien is hoe de premier in een auto van de veiligheidsdienst wordt geladen door bewakers terwijl de politie de aanvaller in bedwang houdt.