© Joren De Weerdt

Atleten lanceren voedingssupplement met Mathieu van der Poel : “Afscheid van de sport was de juiste keuze”

Ze overwonnen allebei een moeilijke periode van medische problemen. Nu slaan ex-wielrenner Brent Luyckx (22) uit Malle en motorcrosser Axel Roelants (24) uit Grobbendonk de handen ineen met veldrittopper Mathieu van der Poel (23) uit Kapellen. De drie lanceren een nieuw voedingssupplement: 4Gold.

kristin matthyssen

Vrienden Brent, Axel en Mathieu kennen elkaar van het wielrennen. Van der Poel kent iedereen, maar ook Brent Luyckx (22) uit Malle had het talent om wielerprof te worden. Hij reed bij het Leopard Development Team toen hij in 2015 om gezondheidsredenen afscheid nam van wedstrijdsport.

“Als tweedejaars junior verloor ik tijdens de Ronde van Nedersaksen het bewustzijn. Na testen in het ziekenhuis concludeerden de artsen dat ik inspanningsastma had en niet goed tegen hitte kon. In de Pyreneeën verloor ik opnieuw bijna het bewustzijn. Heel beangstigend. Instinctief voelde ik dat er meer aan de hand was. Ik koos ervoor om te stoppen met wedstrijden en mijn lichaam niet meer tot het uiterste te dwingen, hoe zwaar die beslissing ook was.”

Ziekte van Crohn

Vorig jaar bleek dat Brents aanvoelen klopte. “Ik had in 2017 veel last van buikpijn. In augustus werd de ziekte van Crohn vastgesteld, met verwikkelingen. Een behandeling tegen de ontstekingen en koorts sloeg niet aan. Crohn kan ook buiten de darmen treden. Bleek dat ik met een groot abces op mijn heup zat. Waarschijnlijk zat de ziekte al langer in mijn lichaam.”

Bij een levensreddende operatie werd er 25 centimeter darm verwijderd, maar het was kantje boordje. “We dachten met de vrienden even dat we Brent kwijt waren”, zegt Axel. “Hij was vijftien kilo vermagerd.”

Brent: “Je denkt plots anders over de dingen na. Er is nog leven buiten de topsport. Morgen (vandaag, red.) ga ik naar de begrafenis van Michael Goolaerts. Na Daan Myngheer (hartstilstand, red.) en Igor Decraene (aangereden door een trein, red.) is Michael al de derde vriend van wie ik afscheid moet nemen. Dat zijn jongens met wie ik getraind heb en met wie ik op de kamer heb gelegen. Michaels dood heeft mij diep geraakt. Ik besef dat het mij ook had kunnen overkomen en dat ik in 2015 de juiste keuze heb gemaakt. Na mijn afscheid van de sport ging ik opnieuw studeren en ben ik over de ontwikkeling van een voedingssupplement gaan nadenken: 4Gold.”

Ook enduromotorcrosser Axel Roelants (24) kreeg in 2016 tijd om na te denken over leven en toekomst. Amper twee jaar nadat zijn broer Joël verlamd was geraakt na een val tijdens het motorcrossen, brak Axel zijn nek in de cross. “Ik had lang last van slapende handen en duizeligheid, maar Joël heeft me gesteund om opnieuw te crossen, hetzij iets minder fanatiek. Ik combineer enduro nu met mijn job als zelfstandige. We werken nu met z’n drieën aan 4Gold, maar het is de bedoeling dat Brent op termijn voltijds met de operationele leiding bezig zal zijn.”

Snel eiwit

4Gold is een serie supplementen met sportspecifieke eigenschappen, op basis van PeptoPro, ’s werelds snelst opneembare eiwit. “PeptoPro zorgt voor bouwstenen, maar ook voor herstel tijdens en vlak na de inspanning”, legt Brent uit. “We hebben 4Gold door twee professoren biochemie laten ontwikkelen. Tegenwoordig komen veel voedingssupplementen uit China. Al onze supplementen zijn 100% dopingvrij en vrij van residenten.”

Producenten van voedingssupplementen mikken meestal op een product dat niet alleen topatleten maar ook de gewone sporter kan bekoren. “De focus ligt op de optimale prijs-kwaliteitverhouding waardoor de kwaliteit afvlakt. Wij hebben beslist om met het dure PeptoPro als basisbestanddeel te werken, zodat we een topproduct hebben. En door het online te verkopen, ontwijken we de commissie die apothekers of sportwinkels rekenen.”

www.4gold.be