Direct naar artikelinhoud
Apps

Deze apps zijn het handigst om uw geldzaken te beheren

Deze apps zijn het handigst om uw geldzaken te beheren
Beeld BELGA

Dringend nood aan een overzicht om te weten te komen waarom er op het einde van de maand zo weinig overblijft van uw loon? Of bent u net benieuwd naar hoeveel u de komende weken nog kunt uitgeven? Op reis met vrienden en geen zin om alle bonnetjes bij te houden? Met de juiste apps is dat in een handomdraai geregeld.

Bancontact-app

• Wat? De mobiele app die van uw smartphone een portefeuille maakt waar u altijd mee kunt betalen, zonder cash geld op zak te hebben. De Bancontact-app is ook geïntegreerd in de apps van de meeste banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, Fintro, Hello Bank, ING en KBC) of wordt erdoor ondersteund.

• Hoe werkt het? Nadat u de app hebt geïnstalleerd, moet u zich registreren. Dat gebeurt door uw naam in te geven en een geheime code van vier cijfers te kiezen. Daarna koppelt u een Bancontact-kaart aan de app, dat gebeurt eenvoudig door een transactie van 0 euro uit te voeren met een digipass of een kaartlezer. Vanaf dan kunt u de app gebruiken om makkelijk en veilig mobiel te betalen. De app is onmisbaar voor wie makkelijk en veilig mobiel wil betalen. Dat kan, bijvoorbeeld wanneer u online iets koopt in een webshop, door in de app de QR-code die op het scherm verschijnt te scannen en dan te bevestigen met de pincode. 

Op dezelfde manier kunt u betalen in winkels, via een QR-code op een factuur of tussen vrienden onderling. In dat geval moet diegene aan wie betaald moet worden het bedrag in de app invoeren. Wie betaalt, scant de QR-code. Als u een smartphone hebt die draait op het Android-besturingssysteem en die beschikt over een NFC-chip, kunt u in heel wat winkels via de app ook contactloos betalen via de betaalterminal.

• Prijs? Gratis.

Mijn huishoudboek

• Wat? Klassiek huishoudboekje waarin u nauwgezet alle uitgaven en inkomsten kan ingeven, en dat u tegelijk waarschuwt als bepaalde uitgaven dreigen te ontsporen.

Hoe werkt het? Deze app is het best te vergelijken met een echt huishoudboekje dat een uitgebreid en gedetailleerd overzicht geeft van uw dagelijkse uitgaven, die dan afgezet worden tegenover uw inkomsten. De app is zeer uitgebreid: zo is het mogelijk doorlopende uitgaven in te geven en kunnen er voor bepaalde uitgaven maandelijkse limieten worden in gezet. 

Zo kan u makkelijk zien of u de limiet van wat u per maand aan restaurantbezoeken of tankbeurten wilt uitgeven, nog niet overschreden hebt. Makkelijk ook om te delen met familieleden en ideaal voor wie echt een uitgebreid overzicht wil van alle inkomsten en uitgaven van het gezin.

• Prijs? 1,99 euro. Er is een wildgroei aan apps die als digitaal huishoudboekje kunnen dienen. Onder meer Homebudget (gratis lite-versie, 3,99 euro voor de volledige versie) is een andere, makkelijke en overzichtelijke app voor wie een uitgebreid overzicht wil van het gezinsbudget.

Spendee

• Wat? Als u op een eenvoudige en makkelijke manier uw inkomsten en uitgaven wilt beheren. Vooral nuttig voor wie die uitgaven en inkomsten samengevat wil zien in grafieken.

• Hoe werkt het? Zeer gebruiksvriendelijke app waarmee u met enkele vingertoetsen uw uitgaven en inkomsten kunt ingeven. Dat gebeurt met behulp van categorieën, die u naar hartenlust kan aanvullen via een aantrekkelijke lay-out. Zodra u een uitgave hebt ingevuld, wordt die van uw inkomsten afgetrokken.

Op elk moment kunt u via duidelijke grafieken zien waaraan u uw geld besteedt en hoeveel van uw inkomen er naar, bijvoorbeeld, eten en drinken, transport, shoppen, de woning of reizen gaat. En hoe die verdeling in het verleden was. U kan die gegevens ook makkelijk delen met familieleden of vrienden.

• Prijs? De basisversie is gratis. Voor 24,49 euro per jaar hebt u een pre­miumversie, maar die is niet nodig voor wie Spendee gewoon als handige tool gebruikt.

Share-a-bill

• Wat? Na een avondje uit of enkele dagen weg met vrienden of collega’s weet je aan het einde met een druk op uw smartphone wie aan wie geld moet, en kunt u iedereen in Excel-formaat de afrekening doorsturen.

• Hoe werkt het? Om te beginnen geeft u alle namen in van wie die avond mee op stap gaat of wie u een week lang op reis vergezelt. Daarna kunt u aan iedereen ook een ‘gewicht’ toekennen: kinderen kunnen bijvoorbeeld maar voor de helft meetellen, of wie die avond geen alcohol aan tafel drinkt, kan in de afrekening maar voor 4/5de worden meegeteld. Daarna geeft u elke uitgave in en wie van de groep die betaald heeft. 

Ook als je voor iemand anders meebetaalt, kan dat makkelijk worden ingegeven, en zo wordt alles verrekend in de eindafrekening. Op elk moment kan u kijken wie aan wie hoeveel geld moet, om er zo voor te zorgen dat tegen het eind van de avond of de trip die bedragen in evenwicht zijn. En heeft er toch iemand meer betaald, dan krijg je meteen tot op de cent te zien wie nog geld tegoed heeft en wie dat moet betalen.

• Prijs? De lite-versie is gratis ,maar daar kan u slechts een beperkt aantal uitgaven op ingeven. Wel ideaal om de app te leren kennen. Voor de volledige versie betaalt u 4,49 euro.

Tripsplitter

• Wat? Een langere reis of trip met vrienden of familie voor de boeg? Dan is dit de ideale app om achteraf makkelijk af te rekenen.

• Hoe werkt het? Elke deelnemer aan de reis wordt ingegeven in de app en krijgt een afzonderlijk kleurtje. Zo is het erg makkelijk om in te geven wie wanneer betaalt. Alle uitgaven worden geregistreerd en op het eind van de reis is de afrekening in een handomdraai klaar.

• Prijs? Gratis.