Direct naar artikelinhoud
GezondheidDrugsonderzoek

Ketamine aan sterke opmars bezig: ‘Kans op overdosis is groot’

Ketamine aan sterke opmars bezig: ‘Kans op overdosis is groot’
Beeld Photo by Alex Holyoake on Unsplash

Ketamine, een drug die zowel oppeppend als verdovend kan werken, is aan een stevige opmars bezig. Dat blijkt uit het grootste drugsonderzoek ter wereld. ‘Het gevaar voor een overdosis is groot.’

Wie zijn druggebruikers en welke drugs gebruiken ze? Dat probeert de Global Drug Survey elk jaar in kaart te brengen. Uit de resultaten van de jongste bevraging valt vooral het fors toegenomen gebruik van ketamine op. 26,7 procent van de bevraagden gaf aan die drug het afgelopen jaar gebruikt te hebben. In 2014 was dat nog maar 6,2 procent.

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat vooral gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen, maar het lijkt steeds vaker zijn weg te vinden naar het uitgaansleven. Dat stelt ook professor Tina Van Havere van de HoGent vast. “We hebben nog nooit gezien dat een relatief nieuwe drug zo hoog scoort. Traditioneel staan alcohol, cannabis, cocaïne en xtc bovenaan, maar ketamine lijkt zich in hun spoor te nestelen.”

Goedkoop

Van Havere vermoedt dat de beperkte prijs daar voor iets tussen zit. “Voor een gram ketamine betaal je zo’n 30 euro. Bij cocaïne, waar de drug enigszins op lijkt, is dat minstens 50 euro.”

Op dit moment wordt ketamine voornamelijk gebruikt door bewuste, ervaren gebruikers, maar Van Havere ziet de drug doorstoten naar “het mainstreammilieu”. Ketamine wordt online immers fel gepromoot, merkt Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven. “Ze noemen het Special K. Men verwijst naar de bekende ontbijtgranen met die rode K, en probeert het op die manier te populariseren.” 

Bovendien heeft ketamine, anders dan andere drugs, ook meerdere effecten. Bij een lage dosis werkt het oppeppend, in een hogere dosis brengt het meer psychotische trips teweeg. “Het is een narcosemiddel dat ook een roes genereert. Dat maakt het zo populair”, zegt Tytgat.

Ketamine.Beeld anp

Overdosis

Daar komt nog bij dat je bij ketamine een kleinere dosis nodig hebt om effect te voelen. En dat is niet zonder gevaar, stippen beide specialisten aan, want dat vergroot het gevaar voor een overdosis. “In aantallen blijft het aantal overdosissen en overlijdens door ketamine gelukkig nog een eind onder die als gevolg van cocaïne en xtc, maar er is duidelijk een trend. Dat mag je niet onderschatten”, zegt Tytgat.

Het is volgens Van Havere dan ook bijzonder belangrijk om de potentiële gebruikers goed te informeren, over de mogelijke gevolgen en gevaren van gebruik.