LIVE. Israëlische minister Benny Gantz stapt uit noodregering van Netanyahu

© AP

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Michiel Thijs

Hooggeplaatste Israëlische militair kondigt ontslag aan omdat hij "gefaald is" op 7 oktober

Een hooggeplaatste militair van het Israëlische leger heeft zondag laten weten dat hij zijn functie wil neerleggen. Dat blijkt uit een brief die het leger publiceerde. De militair zei dat hij had "gefaald" om de Israëliërs te beschermen op 7 oktober, de dag waarop de extremistische Palestijnse beweging Hamas een terreuraanval uitvoerde op Israëlisch grondgebied.

"De commandant van het 143e regiment, bridagegeneraal Avi Rosenfeld, heeft zijn oversten ingelicht dat hij zijn functie wil neerleggen", stelde het leger in een verklaring. Zijn missie zou in een "nabije toekomst" eindigen. 

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ik was de verantwoordelijke van regiment 143", schrijft de militair in zijn ontslagbrief. De man was verantwoordelijk voor de bescherming van gebieden in de buurt van de Gazastrook. 

In april stapte het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst op. Generaal Aharon Haliva, die een militaire carrière van 38 jaar op de teller had, deed dat omdat hij er naar eigen zeggen "niet in geslaagd is de Hamas-aanval op 7 oktober te voorkomen". Haliva was toen de eerste hooggeplaatste Israëlische figuur die opstapt na de ongekende Hamas-aanval, waarbij zowat 1.200 mensen omkwamen en die de Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas ontketende.
Michiel Thijs

Israëlische minister Benny Gantz stapt uit oorlogskabinet van Netanyahu

De Israëlische minister Benny Gantz heeft zijn ontslag uit de noodregering van premier Benjamin Netanyahu aangekondigd. Gantz was de enige centristische kracht in de extreemrechtse coalitie van Netanyahu. Hij verlaat de regering uit onvrede over de mogelijke toekomst van de Gazastrook.

"We verlaten de eenheidsregering met een zwaar gemoed", verklaarde de rivaal van Netanyahu in een plechtige televisietoespraak. Gantz, de leider van de centrumrechtse Partij van Nationale Eenheid en is oud-minister van Defensie, wordt beschouwd als de belangrijkste politieke uitdager van Netanyahu en zijn beslissing komt er een nadat hij vorige maand een ultimatum stelde aan de premier en hem opriep om voor 8 juni een nieuw plan voor de oorlog tegen Hamas op te stellen.

De partij van Gantz wil dat er nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven worden. De Partij van Nationale Eenheid diende op 30 mei een wetsvoorstel in om de Knesset te ontbinden.

Er werd al verwacht dat Gantz zaterdag zou aftreden, maar hij stelde de aankondiging uit na het nieuws dat Israëlische troepen vier gijzelaars uit de handen van Hamas hadden gered bij een operatie die, volgens het gezondheidsministerie in Gaza, aan meer dan 270 Palestijnen het leven kostte.

Ondanks het vertrek van Gantz behoudt de coalitie van Netanyahu met 64 zetels op 120 een meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlement. De breuk in zijn oorlogskabinet vergroot wel de druk op Netanyahu, die ook te maken krijgt met druk van andere landen om een staakt-het-vuren te onderhandelen en van de families van Israëlische gijzelaars die al acht maanden vastzitten in de Gazastrook.

Netanyahu vroeg zijn rivaal Benny Gantz zondag om de strijd niet "op te geven". "Israël is op verschillende fronten verwikkeld in een existentiële oorlog", klonk het bij de Israëlische premier op X. "Benny, dit is niet het moment om de strijd te staken. Dit is het moment om de krachten te bundelen." Netanyahu verzekerde daarnaast te zullen doorgaan tot "alle gijzelaars vrij zijn en Hamas vernietigd is". 
Michiel Thijs

Houthi-rebellen bevestigen aanval op schepen voor kust van Jemen

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben zondag de aanval op schepen voor de kust van het land opgeëist. Een Brits maritiem beveiligingsbedrijf meldde eerder dat er op twee schepen brand was uitgebroken nadat ze beschoten werden.

Sinds november voeren de door Iran gesteunde rebellen uit Jemen aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen banden hebben met Israël. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

Een militaire woordvoerder van de Houthi's laat op X weten dat de rebellen twee schepen hadden aangevallen van bedrijven die hun richtlijnen om geen Israëlische havens aan te doen, hadden overtreden. 

Het zou gaan om de schepen MSC Tavvishi, onder Liberiaanse vlag, en Norderney, dat onder de vlag van Antigua en Barbuda vaart. De Houthi's zeiden ook een Brits oorlogsschip onder vuur te hebben genomen, maar die aanval werd niet bevestigd.

De Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Israël, richtte in december een multinationale troepenmacht op om de scheepvaart in het strategische handelsgebied te beschermen. In januari lanceerden de VS aanvallen tegen rebellen in Jemen, met hulp van het Verenigd Koninkrijk. Maar deze aanvallen hebben de Houthi's niet afgeschrikt. Ze controleren intussen grote delen van het grondgebied en zeggen nu ook Amerikaanse en Britse schepen aan te vallen.
Michiel Thijs

"Drie gijzelaars gedood bij Israëlische bevrijdingsoperatie in Gaza"

De al-Qassam-Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, beweert in een in een video op haar Telegram-kanaal dat er drie gijzelaars van Hamas zijn gedood tijdens de Israëlische militaire operatie waarbij zaterdag vier gijzelaars werden bevrijd. Het zou gaan om onder meer een Amerikaanse burger.

De Brigades gaven geen namen vrij van gijzelaars die zouden zijn gedood, maar in de video waren drie niet-identificeerbare lijken te zien met censuurbalken over hun gezicht. “Jullie gevangenen zullen niet worden vrijgelaten tenzij onze gevangenen worden vrijgelaten”, meldt de tak van Hamas.

Israël redde zaterdag vier gijzelaars (Noa Argamani, 25, Almog Meir Jan, 21, Andrey Kozlov, 27, en Shlomi Ziv, 40) die door Hamas werden vastgehouden tijdens een gijzelaarsvrijlatingsoperatie in al-Nuseirat in centraal Gaza, waarbij 274 Palestijnen omkwamen.  Een bewering van Hamas dat sommige gijzelaars waren omgekomen tijdens die operatie werd zaterdag al afgedaan als een “flagrante leugen” door een Israëlische militaire woordvoerder.
Jef Van Hoofstat

Opnieuw levering van hulpgoederen via tijdelijke aanlegsteiger

Het Amerikaanse leger meldt de levering van hulpgoederen te hebben hernomen via de tijdelijke aanlegsteiger voor de kust van de Gazastrook. Die steiger raakte eind mei beschadigd door een storm. Zaterdag zou er zo 492 ton aan humanitaire goederen geleverd zijn, aldus Centcom, het Amerikaanse militair commando in het Midden-Oosten. 
Jef Van Hoofstat

Schip beschoten voor kust van Jemen

Een vrachtschip is zaterdagavond voor de kust van Jemen met een raket onder vuur genomen. Dat meldt het Britse maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey. Er zou geen sprake zijn van gewonden. Er zou ook brand uitgebroken zijn op het schip dat onder de vlag van Antigua en Barbuda vaart, maar het vuur kon snel onder controle worden gebracht.
De aanval is vooralsnog niet opgeëist, maar mogelijk zijn opnieuw de Houthi's verantwoordelijk. Sinds november voeren de door Iran gesteunde rebellen uit Jemen aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen banden hebben met Israël. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.
Jef Van Hoofstat

Duizenden pro-Palestijnse manifestanten aan Witte Huis

Duizenden pro-Palestijnse manifestanten hebben zich verzameld rond het Witte Huis in Washington D.C. Op die manier wilden ze de "te verzoenende houding" van Amerikaans president Joe Biden tegen Israël aanklagen. De manifestanten hielden een spandoek omhoog met daarop de namen van alle Palestijnen die tijdens de acht maanden conflict in de Gazastrook om het leven kwamen.
De Amerikaanse president ligt al maanden onder vuur voor zijn houding in het conflict. Daarmee lijkt hij de stem van een belangrijk deel van het electoraat van de Democratische partij, namelijk moslims en jongeren, te verliezen. 
Lien Lammens

Tienduizenden Israëli's betogen voor vrijlating gijzelaars

In Israël hebben zaterdag na de bevrijding van vier gijzelaars opnieuw tienduizenden Israëli's betoogd voor een akkoord met Hamas over de vrijlating van de 120 personen die nog gegijzeld worden in de Gazastrook.
Volgens lokale media daagden bij de voornaamste betoging in Tel Aviv tienduizenden mensen op. Maar ook in Haifa en Jeruzalem bliezen duizenden mensen verzamelen. Het gaat om critici van de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze eisen een deal over de vrijlating en vervroegde verkiezingen. Ook in Caesarea, Beër Sjeva en vele andere plaatsen trokken mensen de straat op.
Het massaprotest tegen de regering en voor de vrijlating van alle gijzelaars die nog in de Gazastrook zijn, houdt al maanden aan. De zoon van een man die in gevangenschap gedood werd, vroeg in een toespraak vergiffenis voor het falen van het land en van premier Netanyahu om zijn vader en alle andere gijzelaars te bevrijden. Het Israëlische leger had onlangs meegedeeld dat de gijzelaar in kwestie en drie anderen overleden zijn.
Volgens de Israëlische media kwam het in Tel Aviv tot een confrontatie met de politie toen betogers een snelweg wilden blokkeren. De politie zette het waterkanon in.
Volgens het leger bevinden zich nog 120 Israëlische gijzelaars in de Gazastrook sinds de zeer bloedige inval van Hamas in Israëlische gebieden nabij de landstrook. Sindsdien voert Israël aanvallen uit in de Gazastrook met zeer veel burgerslachtoffers tot gevolg, ondanks veel internationale kritiek. 
Lien Lammens

Palestijnse president wil Veiligheidsraad bijeen over "slachting"

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft opgeroepen tot een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over "de bloedige moordpartijen in het vluchtelingenkamp Nuseirat" in de Gazastrook. Hij heeft het volgens het officiële Palestijnse persbureau WAFA over honderden doden bij de aanvallen zaterdag van Israël op Nuseirat en omgeving.
Abbas voert volgens WAFA intensieve diplomatieke contacten met "Arabische en internationale belanghebbenden" om een spoedzitting bijeen te roepen. Die moet een antwoord bieden op de "aanhoudende Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk" en Israël onder meer dwingen om gehoor te geven aan de oproepen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Er moet volgens hem dringend internationale actie komen om de voortdurende humanitaire ramp in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem te stoppen. Israël gebruikt "het internationale zwijgen en de steun van de Verenigde Staten om door te gaan met het plegen van misdaden die alle internationale resoluties en al het internationale recht schenden".
Israël heeft naar eigen zeggen een grote militaire operatie uitgevoerd, die goed zou zijn voorbereid. Daarbij zijn vier Israëlische gijzelaars in handen van Hamas bevrijd. Ze zaten vast op twee verschillende plekken in woonwijken in of bij Nuseirat. Israël spreekt van een gecompliceerde operatie in de dichtbevolkte gebieden, maar is trots op de bevrijding van de vier gijzelaars in de leeftijd van 21 tot 40 jaar. Ze zaten sinds 7 oktober vast in de Gazastrook. Maar bij de operatie lieten ook tientallen Palestijnse burgers het leven. Een ziekenhuisdirecteur sprak bijvoorbeeld van minstens 94 doden. 
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Lien Lammens

Colombia schort levering van steenkool aan Israël op

Colombia gaat geen steenkool meer leveren aan Israël uit protest tegen het geweld in Gaza. Dat heeft de Colombiaanse president Gustavo Petro zaterdag aangekondigd.
"We schorten de export van steenkool aan Israël op tot de genocide stopt", aldus de president op X. Eerder verbrak het land al alle diplomatieke banden met Israël.
Colombia is de grootste leverancier van steenkool aan Israël. Vorig jaar leverde Bogota voor 450 miljoen dollar steenkool aan de Israëli. 

Lien Lammens

Presidenten Joe Biden en Emmanuel Macron blij met bevrijding Israëlische gijzelaars

De Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron hebben in Parijs verheugd gereageerd op de bevrijding van vier Israëlische gijzelaars. Zij werden sinds 7 oktober in de Gazastrook door de Palestijnse beweging Hamas vastgehouden.
Biden brengt zaterdag een officieel staatsbezoek aan Frankrijk na dagenlang in Normandië de landingen in 1944 te hebben herdacht tijdens plechtigheden voor D-day (6 juni 1944). Hij zei in het gezelschap van zijn Franse ambtgenoot dat "we niet zullen stoppen te werken tot alle gijzelaars thuis zijn en er een wapenstilstand is bereikt".
Het Israëlische leger heeft zaterdag in een lang voorbereide operatie een dichtbevolkt stuk van het midden van de Gazastrook aangevallen vanuit de lucht, vanaf zee en met grondtroepen. Daarmee zijn op twee verschillende plekken in of bij Nuseirat de vier gijzelaars in de leeftijd van 21 tot 40 jaar bevrijd. Ze lijken in goede conditie. Talrijke Palestijnen, onder wie veel burgers, zijn gedood of gewond geraakt.
Volgens Hamas zijn er circa 210 mensen gedood en raakten er meer dan vierhonderd gewond. Hamasleider Ismail Haniyeh zei dat "het Palestijnse volk zich niet overgeeft en het verzet doorgaat om onze rechten te verdedigen tegen de criminele vijand". 

Lien Lammens

Directeur Al Aqsa-ziekenhuis: "Minstens 94 Palestijnen gedood bij bevrijding van gijzelaars"

Bij de bevrijding van vier Israëlische gijzelaars in Nuseirat, in het centrale deel van de Gazastrook, zijn volgens Palestijnse bronnen veel mensen om het leven gekomen. De directeur van het Al Aqsa-ziekenhuis spreekt van minstens 94 doden en 200 gewonden.
Eerder spraken medische bronnen al van minstens 50 doden. De informatie is niet onafhankelijk te verifiëren. Het Israëlische leger zei desgevraagd de informatie te controleren, meldt het Duitse persbureau DPA.
Volgens de Israëlische nieuwswebsite The Times of Israel erkent het leger dat bij de gevechten veel Palestijnse burgers om het leven kwamen, maar verwijt het Hamas dat het gijzelaars vasthoudt in een civiele omgeving. De reddingseenheid werd zwaar onder vuur genomen, waarop grondtroepen en de luchtmacht grote aanvallen uitvoerden om hen en de gijzelaars te beschermen, zo valt te lezen.
Ismail Haniyeh, de Hamas-topman die in Qatar verblijft, spreekt intussen van een "bloedbad" bij de jongste aanvallen in de Gazastrook. "De vijand zet zijn bloedbad gericht tegen ons volk, onze kinderen en vrouwen voort in Nuseirat en Deir al-Balah." Hij spreekt ook van een "militair, politiek en moreel" falen. Het is in de mededeling niet duidelijk of Haniyeh rechtstreeks naar de operatie voor de bevrijding van de vier gijzelaars verwijst.
In een persbericht maakt de Hamas-regering van de Gazastrook gewag van minstens 210 doden en meer dan 400 gewonden bij aanvallen in vluchtelingenkamp Nuseirat. De bevrijdingsactie wordt niet an sich vermeld in de mededeling.
Op beelden die de toestand in het Al Aqsa-ziekenhuis in Deir al-Balah zouden weergeven, zijn bebloede slachtoffers, overleden personen en gewonde kinderen te zien. Volgens berichten zou er veel chaos uitgebroken zijn in het ziekenhuis.
De voorbije dagen waren er reeds aanvallen op Nuseirat. Er werd ook een school van VN-organisatie UNRWA getroffen. Hierbij vielen minstens 37 doden, meldde het lokale ziekenhuis. 

Ismail Haniyeh
Ismail Haniyeh
Lien Lammens

Veel Palestijnen en agent gestorven bij bevrijding gijzelaars in Gaza

Tijdens de bevrijding van vier gijzelaars in de Gazastrook is een agent om het leven gekomen, zo meldt de Israëlische politie zaterdag. Maar tijdens de operatie kwamen volgens Israëlische media ook veel Palestijnse burgers om het leven.
De agent raakte dodelijk gewond bij de operatie in het centrale deel van de Gazastrook om de vier gijzelaars terug naar Israël te brengen, klinkt het in een persbericht. Eerder verklaarde een woordvoerder van het leger reeds dat iemand zwaargewond geraakt was bij de legeroperatie.
Volgens nieuwswebsite The Times of Israel was de overleden agent een commandant van een antiterreureenheid van de grenspolitie, een onderdeel van de Israëlische politie. De man leidde de operatie in een van de twee betrokken gebouwen in Nuseirat, maar raakte zwaargewond door geweervuur van Hamas, klinkt het. Het ging om een gezamenlijke operatie van het leger, de politie en Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël.
The Times of Israel meldt ook dat de reddingseenheid zwaar onder vuur genomen werd, waarop grondtroepen en de luchtmacht grote aanvallen uitvoerden om hen en de gijzelaars te beschermen. Het leger erkent dat bij de gevechten veel Palestijnse burgers om het leven kwamen, maar verwijt Hamas dat het gijzelaars vasthoudt in een civiele omgeving, zo valt te lezen.
De voorbije dagen waren er aanvallen op Nuseirat. Er werd ook een school van VN-organisatie UNRWA getroffen. Hierbij vielen minstens 37 doden, meldde een lokaal ziekenhuis. 

Jef Van Hoofstat

Bevrijding van gijzelaars is "miraculeuze triomf" voor organisatie van familieleden

 De bevrijding van vier gijzelaars door het Israëlische leger is een "miraculeuze triomf". Dat zegt het Forum van familie van gijzelaars. "De heroïsche operatie van het Israëlische leger waarbij Noa Argamani, Shlomi Ziv, Andrey Kozlov, en Almog Meir Jan bevrijd zijn en terug naar huis gebracht is een miraculeuze triomf", klinkt het in een persbericht. De organisatie herinnert de Israëlische regering ook aan "haar engagement" om alle personen die nog vastgehouden worden in de Gazastrook te bevrijden.
Een woordvoerder van Hamas stelt dat de bevrijdingsactie "na bijna negen maanden, eerder een teken van falen dan van succes is".
Lien Lammens

Premier Benjamin Netanyahu: "Israël buigt niet voor terrorisme"

De bevrijding van vier gijzelaars in de Gazastrook door het Israëlische leger is een bewijs dat "Israël niet buigt voor terrorisme". Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdag verklaard na de legeroperatie.
"Jullie hebben bewezen dat Israël niet buigt voor terrorisme en creatief en met een grenzeloze moedigheid optreedt om onze gijzelaars terug naar huis te brengen", richtte de  premier zich in een persbericht tot het leger.
"We zullen niet opgeven zolang we niet in onze missie geslaagd zijn en al onze gijzelaars, de levenden en de overledenen, naar huis zullen brengen", dixit Netanyahu.
Bij de aanval door Hamas- en andere Palestijnse strijders op 7 oktober op Israëlisch grondgebied rond de Gazastrook zijn ruim 250 mensen ontvoerd en naar de Gazastrook meegenomen. Eerder zijn gijzelaars vrijgelaten bij een uitwisseling tijdens een bestand eind november. Volgens schattingen in Israël zijn er nog zeker 116 gijzelaars in de Gazastrook, maar daarvan zouden er rond de veertig niet meer in leven zijn.

Lien Lammens

Benny Gantz annuleert persconferentie over mogelijk ontslag uit regering

Benny Gantz, een minister in het Israëlische oorlogskabinet, heeft zijn geplande persconferentie van zaterdagavond geannuleerd. Dat meldt een woordvoerder. Verschillende Israëlische media hadden verwacht dat hij zijn ontslag uit de regering zou aankondigen.
De annulatie komt er nadat het Israëlische leger had aangekondigd vier gijzelaars te hebben gered die al acht maanden werden vastgehouden in de Gazastrook, klinkt het. 
Benny Gantz is de leider van de centrumrechtse Partij van Nationale Eenheid en is oud-minister van Defensie in Israël. De oppositieleider stapte in een noodregering van nationale eenheid na de Hamas-aanval van 7 oktober 2023. Gantz dreigde midden mei er mee uit de noodregering te stappen als premier Benjamin Netanyahu niet met een concreet plan komt voor naoorlogs Gaza. Gantz gaf Netanyahu tot vandaag de tijd. 
Jef Van Hoofstat

Vier Israëlische gijzelaars levend bevrijd uit Gazastrook, Hamas heeft het over "tientallen doden" bij operatie

Het Israëlische leger heeft vier gijzelaars levend bevrijd op twee verschillende locaties in het centrum van de Gazastrook. Dat meldt het IDF. Het gaat om Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27), en Shlomi Ziv (40). De drie mannen en één vrouw werden op 7 oktober ontvoerd door Hamas op het Nova-festival in het zuiden van Israël. "Ze bevinden zich in goede medische toestand", aldus het IDF. Het kwartet werd voor de zekerheid wel door het leger overgebracht naar een ziekenhuis in Tel Aviv voor een medische controle. "We zullen elke mogelijke inspanning blijven leveren om de gijzelaars naar huis te brengen", klinkt het verder.

Volgens het IDF ging het over een "moeilijke speciale operatie gericht tegen Hamas" in samenwerking met de politie en de veiligheidsdiensten", die plaatsvond in of nabij de vluchtelingenwijk Nuseirat ten zuidwesten van Gaza-stad. De operatie werd uitgevoerd met hevige bombardementen als steun aan grondtroepen, klinkt het. Volgens het door Hamas gecontroleerde gezondheidsministerie in de Gazastrook kwamen daarbij tientallen mensen om het leven.
Jef Van Hoofstat

VS vernietigen raketten en drones van Houthi-rebellen

De Verenigde Staten hebben vier drones en twee antischeepsraketten vernietigd in door de Houthi-rebellen gecontroleerde gebieden in Jemen. Dat heeft het Amerikaanse militair commando in het Midden-Oosten (Centcom) bekendgemaakt. Daarnaast vernietigden de VS ook een drone die de Houthi's gelanceerd hadden naar de zeestraat Bab el Mandeb, luidt het. In de Rode Zee vernietigden Amerikaanse strijdkrachten ook een patrouilleboot van de Houthi's.
Volgens Centcom ging van de vernietigde wapens "een nakende dreiging" uit. "Deze actie werd ondernomen om de navigatievrijheid te beschermen en internationale wateren veiliger te maken", klinkt het. Nog volgens Centcom vuurden de Houthi's in de voorbije 24 uur vier antischeepsraketten af op de Rode Zee. Er zijn geen gewonden of schadegevallen gerapporteerd.
De rebellen zelf hadden eerder via hun tv-kanaal Al-Masirah al gezegd "twee operaties tegen twee schepen in de Rode Zee" te hebben uitgevoerd. Ze meldden ook Amerikaanse-Britse aanvallen op Sanaa en Hodeida.
Jef Van Hoofstat

Nederlandse universiteiten willen banden met Israël niet verbreken

De Nederlandse universiteiten zijn niet van plan hun samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten, schrijven ze in een brief in Trouw. De rectoren van de vijftien universiteiten laten daarin weten "de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek" te beschermen.
Op veel universiteiten vonden de afgelopen tijd protesten plaats, waarin studenten eisten dat de onderwijsinstellingen de banden met Israël verbreken. Dat ontaardde in een aantal gevallen in vernielingen. "Dit betreuren wij ten zeerste", aldus de universiteiten. "Niettemin: de vraag achter al deze protesten is legitiem: hoe verhouden wij ons tot onze zusterinstellingen in gebieden waar zich een grootschalig conflict afspeelt?"
Daarover schrijven de rectoren: "Als de in het academische ethos verankerde waarden, met de mogelijkheid tot een open en academisch debat als minimale vereiste, samenwerking met Israëlische en Palestijnse universiteiten niet in de weg staan, zien wij geen reden om die banden te heroverwegen of te verbreken. Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega's te steunen."
De universiteiten laten verder weten dat zij "sowieso" nooit banden met een heel land zullen verbreken, tenzij de overheid dat oplegt, zoals bij Rusland het geval was. In de brief schrijven ze zich te houden aan een protocol waarbij ze zusterinstellingen die kernwaarden schenden daarop aanspreken, en zich van deze organisaties distantiëren "als zo'n gesprek niet mogelijk blijkt". 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen