Els Ampe tijdens haar eerste verkiezingscongres van Voor U.
Foto: VRT NWS

Voor U is ambitieus tijdens eerste verkiezingscongres: "We gaan voor 7 procent van de stemmen"

De nieuwe politieke partij Voor U hoopt op 9 juni minstens 7 procent van de stemmen te halen. Dat zei oprichtster Els Ampe tijdens haar eerste verkiezingscongres in Rumst. Ze overliep er de zogenoemde 12 werken van haar partij, waarmee ze de koopkracht wil versterken, de schuldenberg wil doen dalen en de particratie en migratieproblematiek hoopt op te lossen.

Het scheelde niet veel of er was van Voor U geen sprake geweest. Dat bekent Els Ampe tijdens haar eerste speech als partijvoorzitter.Ā 

"7 maanden geleden wilde ik stoppen met politiek. Ik had er genoeg van. Alles had ik geprobeerd om andere politici ervan te overtuigen naar de mensen te luisteren, maar ze bleven slaafs en blind op die knop duwen in het parlement. En ook over de pensioenbonussen bleef het stil. Ik was gedegouteerd."Ā 

Ampe was bijna 20 jaar actief bij Open VLD. Ze zat tussen 2004 en 2019 in het Brussels Parlement en was tussen 2013 en 2018 ook schepen in Brussel. In 2019 werd ze Vlaams Parlementslid voor de partij, tot ze eind september vorig jaar ā€“ na heel wat ophef over de interne voorzittersverkiezing ā€“ de handdoek in de ring gooide.

Het was het telefoontje van Ivan Sabbe, voormalig CEO van Lidl Belgiƫ en vandaag lijsttrekker bij Voor U in West-Vlaanderen, dat haar naar eigen zeggen weer goede moed gaf. "Tegelijk belden Michael Verstraeten van Vrijheid, Jan Wostyn van Vista, Filip Boone van Gezond Boerenverstand Vlaanderen en Henning van Volksliga. Zij hadden allemaal een burgerpartij uit het niets opgericht. Allemaal met datzelfde gevoel: de politiek is rot. De mensen hebben al genoeg betaald. En dat voor slechte service."

Staatsvermindering

Daar hoopt Voor U met haar zogenoemde '12 werken' verandering in te brengen. Het geld wil de partij naar eigen zeggen halen waar het zit: bij de politiek. "Wat doen we met de provincies en de Senaat? Afschaffen. De kabinetten reduceren we met 75 procent, de parlementen met een derde."

Ook andere overheidsinstellingen kunnen volgens Ampe worden afgeslankt. "We hebben vandaag dubbel zoveel ambtenaren als Zwitserland. En de treinen rijden daar wel stipt. Tine is leerkracht. Ze vertelde me dat ze ziek werd van de stress van het papierwerk en controle van de administratie van Ben Weyts. Martine is verpleegster. Ze zei me dat ze meer bezig is met de checklists van Frank Vandenbroucke dan dat ze mensen kan helpen."

Het stikstofdecreet mag wat Voor U betreft op de schop. "Bart is boer. Elke keer hij zijn mest uitrijdt, moet hij stoppen om de app van Zuhal Demir in te vullen. 12.000 boeren leven in onzekerheid over hun voortbestaan. Voor ons is het duidelijk: het Vlaamse stikstofdecreet moet van tafel. We moeten op een menselijke manier de begrotingsput dichten." Dat wil de partij doen aan de hand van staatsvermindering: 1 op de 3 gepensioneerde ambtenaren met een niet-operationele taak niet vervangen.

"Elke overheid zijn begroting op orde"

Verder moet solidariteit van twee kanten komen, klinkt het. Werkloosheid moet voor de partij worden beperkt tot 1 jaar. "Als WalloniĆ« mensen langer in de werkloosheid wil houden, dan moet ze dat zelf maar betalen. Niet op kap van de Vlamingen." Asielzoekers moeten een werkkaart krijgen zodat ze kunnen bijdragen. En binnen de maand moeten die asielzoekers ā€“ "die moeten worden gescreend op jihadisme" ā€“ weten of ze in ons land mogen blijven of niet.

Ook de gewesten ā€“ lees: Brussel en WalloniĆ« ā€“ moeten meer bijdragen. "Gedaan met potverteren op de kap van een ander. Gedaan met dotaties en transfers naar bodemloze putten. Ook steden zoals Antwerpen, Gent of Mechelen moeten hun putten niet dichten met het geld van de Vlamingen uit Genk, Koekelare of Rumst. Daarom pleit Voor U voor het Zwitserlandmodel. Elke overheid zijn begroting op orde."

De koopkracht versterken, de schuldenberg doen dalen en de particratie en migratieproblematiek oplossen: daar komt het wat Ampe en haar ruim 350 nieuwbakken partijkandidaten betreft op neer. De ambitie is groot: "Voor U gaat voor 7 procent van de stemmen".

BEKIJK: Els Ampe tijdens verkiezingscongres van Voor U: "Mensen snakken naar vernieuwing"

Videospeler inladen...

Meest gelezen