© Gemeente Kalmthout

IJslaag in Kalmthoutse Heide nog te dun om te schaatsen, ijsmeester gaat elke dag meten

Het ijs in de Kalmthoutse Heide op de Putse Moer is vandaag vier centimeter dik. Het ijs kraakt nog stevig en is dus nog niet dik genoeg om veilig te kunnen schaatsen. Bovendien zorgt de sneeuw voor een isolatielaagje, wat niet bevorderlijk is voor het aanvriezen.

mati

De vriestemperaturen van de laatste dagen zorgden ervoor dat het ven op de Kalmthoutse Heide bedekt werd met een laagje ijs. De ijsmeester van de Kalmthoutse brandweer gaat sinds gisteren dagelijks op pad om de dikte van het ijs te meten. De dikte van het ijs wordt op verschillende plaatsen gemeten. Er wordt een gat geboord om zo de dikte van het ijs te peilen.

© Gemeente Kalmthout

“Schaatsen zit er voorlopig niet in”, zegt brandweercommandant Ronny Van Riel. “Gisteren werd er een dikte van 2 centimeter gemeten, vandaag 4,5 centimeter. Dat is voorlopig nog te dun om op te schaatsen. Bovendien sneeuwt het vandaag en dat zorgt voor een isolerend laagje op het ijs waardoor het ijs minder makkelijk aandikt. Neem daar de stijgende temperaturen voor de komende dagen bij. Wie had gehoopt om zich dit weekend veilig op het ijs te kunnen begeven, moeten we teleurstellen. Het ven in de Kalmthoutse Heide zal niet dik genoeg zal zijn om de vele schaatsliefhebbers te ontvangen.”

Richtlijnen

Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt voor ieders veiligheid een aantal richtlijnen om veilig te kunnen schaatsen voorop. Zo moet u rekening houden met de luchtvochtigheid en de dikte van het ijs. Voor een kleine groep is zes tot acht centimeter nodig. Voor grote groepen spreken van tien tot twaalf centimeter.

“Het ijs op de Kalmthoutse Heide verdikt gemakkelijk”, weet burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). “We zitten hier met ondiepe vennen. Dieper dan een halve meter zijn ze niet. Daarom is het ven sneller begaanbaar dan elders. Het ijs is nu 4,5 centimeter dik. Dat is helaas nog niet dik genoeg om veilig te kunnen schaatsen. We raden het dus af om het ijs nu al te betreden. Het ijs betreden is immers altijd op eigen risico.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER