Drugszaak Costa: Limburgse kopstukken present, geen spoor van Kempense spilfiguur

Tongeren/Maasmechelen/Landen -

Tom Bastiaanse, de zakenman uit Kasterlee, is op dit moment op de vlucht voor politie en gerecht. De Kempenaar is een van de hoofdverdachten in de zaak Costa, het grootste drugsonderzoek ooit in Limburg.

Phillip Pergens

27 ton cocaïne, 62 beklaagden, nog eens bijna dubbel zoveel advocaten. Het dossier Costa, een enorm drugsonderzoek van 51 fardes, werd donderdag ingeleid voor de rechtbank in Tongeren. De ochtend begon met een belangrijke bekendmaking. Tom Bastiaanse, de hoofdverdachte uit het Kempense Kasterlee, wordt op dit moment opgespoord door politie en gerecht. De vijftiger haalde zijn enkelband weg en nam de benen. Zelfs zijn advocaat was afwezig. Hij vervoegt daarmee een steeds langer wordend lijstje van voortvluchtige criminelen, die een ondergedoken luxeleventje leiden in bijvoorbeeld Dubai.

Italiaanse gevangenis

Iemand anders wilde er absoluut wel bij zijn, maar kon onmogelijk in Limburg geraken. Oliverio D., neefje van kopstuk Lucio Aquino, zit sinds de zomer van vorig jaar vast in Italië. De Maasmechelaar werd door ons land overgeleverd aan de Italianen omdat hij verdacht wordt in een andere drugszaak, opgebouwd rond de maffiaclan ‘ndrangheta. Zeer tegen de zin van zijn advocaat Frank Scheerlinck. Hij foeterde dat een tijdelijke overlevering aan België voor de zaak Costa werd toegekend, maar niet is uitgevoerd. Niet zo onlogisch, bleek even later. De inleiding van de zaak Eureka, zoals het Italiaanse onderzoek heet, staat vrijdagvoormiddag op de agenda. Daar zal D. wel bij aanwezig kunnen zijn, net zoals een aantal andere Italiaanse Limburgers die in deze maffiazaak werden opgepakt en overgeleverd. Het vermoeden leeft dat Costa en Eureka quasi gelijktijdig behandeld zullen worden.

Aquino en Bandido

Wie de dans in de discussie voorlopig ontspringt is Lucio Aquino. Voor hem dreigde het zware Italiaanse gevangenisregime vanwege Eureka eveneens, maar zijn overlevering werd op de lange baan geschoven omdat hij een spilfiguur is in Costa. Aquino, die thuis zit en onder elektronisch toezicht staat, stapte wellicht met een zeker gevoel van opluchting de assisenzaal binnen. Hij sloeg tussendoor een babbeltje met Ibrahim O., Zelfstandige, Houthalenaar, Turk én rechterhand van Lucio.

Ibrahim O.© Raymond Lemmens

Die andere Limburgse spilfiguur, Geert Frisson, was er ook. De vicevoorzitter van de Benelux-chapter van motorclub Bandidos MC, liet zich vergezellen door enkele medeverdachten. Het gaat om zijn partner, zijn stiefzoon en zijn neef Roger P., eveneens gekend lid van de Bandidos.

Uiteindelijk waren zeventien verdachten bereid om zich op de rechtbank aan te melden. Daar kregen ze te horen dat de behandeling van het proces ten gronde richting vier weken zal gaan, maar wanneer is nog niet vastgelegd. De beslissing hierover is in beraad. Meer duidelijkheid op 11 april.

Lucio Aquino kwam alleen opdagen aan de rechtbank.© Raymond Lemmens

(lees verder onder de foto)

Bandido Geert Frisson.© Raymond Lemmens

Het dossier: 51 dikke fardes.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer