Vakantieliefde voor gevorderden en een Vlaamse topper met Oscar-allures

© *

Met 'Iedereen Beroemd' zit er vanavond nog maar eens een Vlaamse filmklassieker in het aanbod, en het zal deze zomer niet de laatste zijn. Het was meteen ook de film die actrice Eva Van Der Gucht definitief lanceerde. Op Canvas zit er muziek in de documentaire over de Britse hitmachine 10cc.

dvg

Vakantieliefde voor gevorderden

Ieder zijn pleziertje, moet Éric Rohmer gedacht hebben. De Franse regisseur (1920-2010), naast Jean-Luc Godard pionier van de nouvelle vague, maakte tussen ‘81 en ‘87 in ijltempo zes films die stuk voor stuk draaiden rond verleiding. De derde prent uit die ‘Comédies et proverbes’-reeks heet Pauline à la Plage en duikt in een Normandisch badplaatsje waar Pauline en haar nicht Marion op vakantie trekken. Beiden vallen er in de smaak: Pauline windt the boy next door rond haar vinger, Marion papt aan met een ex-lief én een oudere man. Vakantieliefde voor gevorderden, dus. In Cinema Canvas is Pauline à la Plage de keuze van theatermaker en regisseur Arne Sierens, die samen met Felix Van Groenigen de scenario’s van Dagen Zonder Lief (2007) en Belgica (2016) schreef.

Pauline à la Plage Canvas 21.05 uur

Toen Keanu Reeves nog niet stonk

Herinnert u het zich nog, de tijd toen Keanu Reeves (53) niet uitsluitend stinkers maakte? Met Knock Knock, 47 Ronin en – zucht – Man of Tai Chi leek de Canadese superster afgelopen jaren zijn eigen graf te delven, met de John Wick-reeks en The Neon Demon trok hij zich ietwat overeind. Voor de échte hoogvliegers in ’s mans carrière moeten we alweer even terug. Speed, The Devil’s Advocate en – vooral – de Matrix-trilogie zijn schoolvoorbeelden van de sterke blockbuster. De laatste in dat rijtje is The Day the Earth Stood Still (2008), een scifi-remake van de gelijknamige film uit 1951. Reeves speelt Klaatu, een weinig pathetische alien, die op aarde landt om de mensheid uit te roeien voor het welzijn van onze planeet. Nou. U herkent ook Jaden Smith, toen nog een braaf kindsterretje en de zoon van Will.

The Day the Earth Stood Still Q2 20.50 uur

Vlaamse klassieker met Oscar-allures

In het rijtje filmklassiekers van eigen bodem dat Eén deze maand brengt, mag Iedereen Beroemd van Dominique Deruddere (61) uit 2000 niet ontbreken. De film kreeg in 2001 een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film en betekende de doorbraak voor Eva Van Der Gucht (40), die de show stal als Marva Vereecken. Marva is een meisje met overgewicht dat het wil maken als zangeres. “Niks dan goeie herinneringen aan die film, want sindsdien zit ik nooit zonder werk”, zegt Van Der Gucht. “Dat ze me vroegen om mijn lichaamsbouw, vond ik niet erg. Als ik niet kon acteren, zouden ze me niet gevraagd hebben. Ik sta liever bekend als die dikke actrice, dan als die slechte actrice.” Iedereen Beroemd krijgt volgend jaar een musicalversie, met Joke Emmers in de hoofdrol.

Iedereen Beroemd Eén 20.45 uur

Hitmachine op toerental

Dreadlock Holiday, I’m Not In Love, The Wall Street Shuffle: weinig hitmachines die ooit zo’n toerental bereikten als 10cc. Begin jaren zeventig reeg het Britse viertal de successen aaneen, al in 1976 gingen ze op de piek van hun kunnen uiteen. Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van I’m Not in Love komen de originele bandleden – Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme – weer samen om het verhaal achter hun succes te vertellen. Hoe ze er op los experimenteerden in hun zelfgebouwde Strawberry Studio, hoe ze op korte tijd de popmuziek hielpen vernieuwen en hoe ze na de split nog meer lof oogsten. Ook muzikanten als Stewart Copeland (The Police) en Graham Nash (The Hollies) steken hun bewondering niet weg.

I’m Not in Love - The Story of 10cc Canvas 22.55 uur

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Jef Van Hoofstat de serie Sharp Objects aanbevelen.

Weinigs soeps op Netflix deze week, dus richten we de blik op Telenet Play More. Daar kan u nu wekelijks een nieuwe aflevering van Sharp Objects bekijken: in deze fel gehypete serie speelt Hollywoodster Amy Adams (Justice League, Arrival) een geplaagde misdaadreporter die na jaren in een psychiatrische kliniek terugkeert naar haar thuisstadje om er verwikkeld te raken in het onderzoek naar de moord op twee jonge meisjes. Amerikaanse recensenten die het hele seizoen al konden bekijken noemen het “bijna ondraaglijk traag, maar net daarom onweerstaanbaar. Het houdt je aandacht vast met een gitzwarte atmosfeer en een uitmuntende cast.” Vergelijkbaar met Big Little Lies, nog zo’n serie over vrouwen die gedwongen worden om hun getroebleerde verleden recht in de ogen te kijken. Dat mag geen wonder heten, want beide series worden geregisseerd door Jean-Marc Vallée.

Sharp Objects Telenet, Play More Elke week één aflevering

ook nieuw op Netflix

Mr. Sunshine, één seizoen, nu beschikbaarKoreaanse serie over een jonge immigrant die eind 19de eeuw vanuit de VS terugkeert naar zijn thuisland. Daar wordt hij verliefd op de onbereikbare dochter van een aristocraat, en ontdekt hij een buitenlands complot om Korea te koloniseren. Voor geschiedenis-freaks.

Jim Jefferies: This Is Me Now, comedyspecial, vanaf 13 juliDe derde Netflix-special van Jim Jefferies, de Australische comedian die bekendstaat om zijn bijzonder zwarte humor. Ditmaal tackelt hij de uitdagingen van het single vaderschap, vertelt hij over zijn vreemdste optreden ooit, en herinnert hij zich hoe iemand hem (zonder succes) probeerde te chanteren met een sekstape. Hilarisch, maar niet voor softies.

Sugar Rush, twee seizoenen, vanaf 13 juliReality-reeks waarin duo’s amateurkoks om ter fantasierijkste taarten proberen te bakken. Tegen de klok, en met 10.000 dollar als inzet… Voor wie nóg een realityreeks uit de keuken nodig had.

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video