© hbvl

Genks koppel opent vintagewinkel in Hasselt: “Veel mensen snappen het concept nog niet zo goed”

Na twee zeer succesvolle pop-ups opent Twenty Second Vintage, de vintage- en conceptwinkel van Julie De Werdt (25) en Mattia Tedeschi (25), een permanente zaak in de Hasseltse Badderijstraat. “Ook Limburgse tieners en jongeren zijn gek op vintage kleren. In het verleden moesten ze daarvoor naar Brussel of Antwerpen. Het is voor hen goed nieuws dat het aanbod aan vintage in hun buurt groeit.”

Aylin KOKSAL

Julie en Mattia, een koppel uit Genk, startte een jaar geleden met Twenty Second Vintage. “We begonnen met een pop-up store in Genk”, vertelt Mattia. “Vier maanden later zijn we naar Hasselt getrokken omdat heel Limburg daar komt shoppen. Dat was een groot succes, bij de opening stonden rijen mensen voor de deur.” Daarom besloten de twee om een permanente winkel te beginnen in de Badderijstraat. Donderdag is de renovatie afgerond en opent Twenty Second Vintage de deuren.

Unieke stukken

Volgens het koppel is er bij Limburgse jongeren veel vraag naar vintage kleren. “Vooral bij tieners vanaf 14 tot 26-jarigen. Maar het aanbod in de streek is klein, de meeste mensen gaan naar Antwerpen of Brussel om vintage te kopen.” Voor anderen is vintage nog een heel nieuw gegeven. “Veel mensen snappen het concept nog niet zo goed. Ze komen de zaak binnen en vragen of er ook andere maten beschikbaar zijn, terwijl het allemaal unieke stukken zijn”, zegt Julie.

Tweedehands

In Hasselt zijn er wel nog enkele tweedehandswinkels, maar volgens het koppel is er toch een verschil met vintage. “Tweedehandskledij kan bij wijze van spreken de collectie van Zara van vorig jaar zijn. Wij focussen ons vooral op merken die typisch zijn voor de jaren 80 en 90, zoals Levi’s, Fiorucci, Versace, Disney en veel meer. We zoeken die handmatig uit bij groothandelaars in heel Europa. Zo zijn we onlangs nog in Italië gaan rondsnuffelen.”

“We proberen in onze zaak ook zo veel mogelijk lokale artiesten in de kijker te zetten”, vertelt Mattia. “Zo draaien we muziek van plaatselijke muzikanten en stellen we werken van kunstenaars uit de streek tentoon. We verkopen ook kleren van lokale ontwerpers. We proberen echt een community van jonge ondernemers zijn. De meeste jonge mensen kunnen zich geen pand veroorloven, wij geven hen de ruimte om hun kleren te verkopen. We nemen dan een klein percentage, maar het merendeel gaat naar hen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer