© BELGA

Paardrijlesgever (29) in beroep vrijgesproken voor verkrachting jonge amazone (16), maar krijgt wel 18 maanden voor aanranding eerbaarheid

De paardrijlesgever die van de Hasseltse strafrechter eerder nog drie jaar cel kreeg, is door het hof van beroep vrijgesproken voor de verkrachting van een 16-jarige amazone in 2019. De man krijgt wel 18 maanden cel met uitstel omdat hij het meisje tongzoende en aanraakte toen ze jonger was dan 15.

Shauni Deferm

Alles begon in 2018, toen het tienermeisje en de 29-jarige lesgever elkaar ontmoetten in een Limburgse manege. De trainer vertelde zijn amazone dat hij gevoelens voor haar had. Nog voor het meisje seksueel meerderjarig was, betastte hij haar aan haar geslachtsdelen, kriebelde hij haar over de buik en werd er getongzoend. Toen het meisje zestien werd, gingen ze nog een stap verder en hadden ze op 26 augustus 2019 seks. Volgens het meisje maakte haar trainer misbruik van zijn machtspositie en voelde ze zich gedwongen om op zijn avances in te gaan. Zo had ze naar eigen zeggen schrik dat ze uit de manege zou gezet worden en dat ze haar internationale paardrijcarrière zou moeten opbergen.

De Hasseltse strafrechter volgde het verhaal van de inmiddels 21-jarige vrouw en veroordeelde de man in maart vorig jaar voor zowel de verkrachting als de aanranding van de eerbaarheid. Hij kreeg een celstraf van drie jaar opgelegd en werd voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

Wederzijdse verliefdheid

Maar er volgde een beroepsprocedure waarin het Antwerpse hof van beroep deze week uitspraak deed. Daar kwam de voorzitter tot een andere conclusie. “Beklaagde stelde dat er sprake was van een wederzijdse verliefdheid en een prille relatie tussen hen beiden. Hij stelde ook dat de seksuele contacten en penetratie met toestemming gebeurden. Er is dus redelijke twijfel”, luidt het vonnis.

De rechter verwijst naar onder andere het afspraakje dat de twee hadden gemaakt om samen naar de cinema te gaan en de leugens die ze vertelden tegen de vaste vriendin van de man. “Hij heeft haar niet met een list meegenomen. Uit het strafdossier blijkt dat het meisje wist wat ze ging doen”, aldus de rechter in het vonnis, die ook wees op de flirterige berichtjes tussen de twee.

Van een machtsverhouding was toen volgens de rechtbank ook geen sprake, omdat de man op het moment van de feiten louter haar stalhouder was en geen les meer gaf aan het meisje. De trainer werd op basis van twijfel vrijgesproken voor de verkrachting omdat niet bewezen is dat dit zonder toestemming gebeurde.

Roofdier

Wel werd de man veroordeeld voor de aanranding van de eerbaarheid toen het tienermeisje vijftien jaar was, en dus seksueel nog niet volwassen waardoor ze bij gevolg wettelijk gezien geen toestemming kon geven. “Er was sprake van tongzoenen en aanrakingen aan de borsten en de geslachtsdelen”, aldus het arrest. “Hij heeft zich seksueel vergrepen aan het toen vijftienjarige meisje. Hij streefde daarbij enkel de bevrediging van zijn fantasieën na. Als volwassen man had hij beter moeten weten en zich moeten beheersen.”

De man werd veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel onder voorwaarden. Zo moet hij een begeleiding volgen voor zijn seksuele en persoonlijkheidsproblematiek. De man werd ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. Het meisje krijgt een schadevergoeding van 1.000 euro toegekend. Voor haar ouders is een bedrag van 750 euro voorzien.

De vader van het meisje reageerde ontgoocheld op de uitspraak. “Dit is een zware slag voor mijn dochter. Hij heeft haar als een roofdier beslopen. We hadden gehoopt op een effectieve celstraf, zodat we deze bladzijde konden omdraaien”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer