Nabestaanden verlaten woning van pas overleden vader en dan slaan inbrekers hun slag

© svg

Inbrekers vonden, net als twee weken geleden, de weg naar 't Hand en Arisdonk in Waarschoot. Bij de bewoners heerst grote ongerustheid. De politie houdt de buurt extra in de gaten. Zaterdag miste de politie de daders op een haar na.

Stijn Van de Velde

De straten Arisdonk en 't Hand lijken stilaan het favoriete werkterrein van inbrekers. Net als twee weken geleden kregen de bewoners van twee huizen er in de vooravond ongenodigde gasten over de vloer. En net als toen raakten de daders binnen door een raam aan de zijkant of achterzijde van de woning kapot te gooien.

“Zaterdagavond kregen we een melding dat een donkerkleurige Audi A3 zonder nummerplaten rondreed in Arisdonk”, zegt commissaris Marc Van Wabeke van de politiezone LoWaZoNe. “Bijna tegelijkertijd werd in 't Hand een inbraak gemeld. Buurtbewoners hadden licht zien branden in een huis dat al enkele weken onbewoond was. Amper enkele minuten later kwam onze ploeg ter plaatse, maar ze misten de inbrekers op een haar na. Samen met de collega's van de zones Assenede-Evergem en Meetjesland Centrum gingen we op zoek naar de verdachte wagen, maar helaas zonder resultaat.”

“Harde klap”

Later op de avond werd duidelijk dat er zowel in 't Hand als in Arisdonk wel degelijk was ingebroken. In beide woningen lieten de daders een spoor van vernieling na. Voorlopig is het nog niet duidelijk wat de buit bedraagt.

“Al denken wij dat ze hier niets hebben meegenomen”, zegt slachtoffer Jurgen De Poorter. “Toch is dit nieuws een harde klap. Amper vier weken na het overlijden van mijn vader halen inbrekers zijn woning in 't Hand van boven tot onder overhoop. Mijn vrouw en ik waren hier zaterdagavond aanwezig tot ongeveer 18.30 uur. Amper een half uur later belde mijn tante, die naast het huis van mijn vader woont, me op. Ze zei dat mijn nonkel licht had zien branden vlak nadat wij vertrokken waren. Het lijkt wel alsof de daders ons in de gaten hielden.”

Ook voor de politie zijn de vele inbraken allesbehalve leuk nieuws. Van Wabeke: “Zeker in buurten die recentelijk werden getroffen door inbraken, houden we bijkomende controles. We waren dit keer zeer snel ter plaatse, maar helaas net niet snel genoeg.”

Buurtinformatienetwerk

Ondertussen heerst wel ongerustheid bij de buurtbewoners. Op sociale media wordt door sommigen gewag gemaakt om het heft in eigen handen te nemen en zelf patrouilles te organiseren. “Maar een burgerwacht is illegaal en dus zeker niet de juist oplossing”, zegt Van Wabeke. “Extra waakzaamheid is wel geboden. Wij raden de mensen dan ook aan te blijven communiceren met de politie.”

Toch begrijpen veel mensen niet dat het Buurtinformatienetwerk (BIN) niet werd opgestart door de politie. “Dat doen we enkel als het ‘nuttig’ is. Die afweging wordt gemaakt door de ploeg die ter plaatse komt. Zij oordeelden terecht dat het niet nodig was, aangezien de daders meteen nadat ze betrapt werden, waren weggevlucht”, besluit Van Wabeke.