Een klinkende prestatie: deelnemer aan Londense marathon proeft onderweg 25 glazen wijn en zamelt zo al 20.000 euro in

Lopers verkleed als een Teletubbie, een ananas of een zonnebloem, dat hadden ze wel al eerder gezien bij de London Marathon. Maar een deelnemer die onderweg om de mijl een glas wijn proeft, daar zullen ze zelfs in de Britse hoofdstad toch vreemd van hebben opgekeken. Tom Gilbey ging de uitdaging aan en zamelde zo al 17.000 pond (omgerekend zo’n 20.000 euro) in voor het goede doel.

mts
Bron: The Guardian

Wie wil opvallen in de London Marathon moet flink z’n best doen. Tussen vijftigduizend lopers is het sowieso al niet vanzelfsprekend om uit de band te springen, maar bij de Londense marathon doen telkens honderden deelnemers toch een poging door zich te verkleden als pakweg een rups, een drolletje, een Rubiks kubus, een haai of de Britse koning Charles.

(lees verder onder de foto’s)

© AFP

© AFP

© AFP

De 52-jarige Tom Gilbey vond een andere manier om op te vallen. De uitdaging die de Britse wijnhandelaar aanging: onderweg 25 keer een glas wijn blind proeven. Daarbij moest hij telkens proberen om het druivenras, het land van herkomst en het wijnjaar te raden. Iets wat weinigen hem zullen nadoen, zeker niet in combinatie met een marathon.

Door een donatiecampagne aan zijn actie te verbinden en te delen met zijn volgers op sociale media, zamelde Gilbey geld in voor het Sobell House Hospice Charity, een steunfonds van het verzorgingstehuis in Oxford waar zijn eigen moeder haar laatste dagen doorbracht. Zelf hoopte Gilbey 2.000 pond in te zamelen voor de zorginstelling, maar zijn actie ging viraal en heeft intussen al de kaap van 15.000 pond (17.500 euro) overschreden.

Zijn videoverslag van zijn marathon bereikte alleen al op Tiktok bijna 3,5 miljoen kijkers.

Onder de vijf uur

De Londenaar vertelt aan de krant The Guardian dat de marathon uitstekend was verlopen en dat hij onderweg zelfs uitkeek naar het volgende glaasje wijn. Hij slaagde erin zeven van de 25 wijnen helemaal correct te identificeren. Van veertien glazen had hij één of twee van de drie parameters juist geraden, en bij vier glazen zat hij er compleet naast. Al bij al een straffe prestatie, temeer omdat hij er ondanks zijn drinkpauzes in slaagde de marathon uit te lopen in 4 uur en 41 minuten.

“Wanneer je wordt ingehaald door lopers verkleed als een koelkast of een kameel, kun je je heel makkelijk depressief gaan voelen. Tenzij je weet dat er om de hoek een lekker wijntje op je staat te wachten”

Tom Gilbey

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Tom Gilbey

“Het was hilarisch”, blikt Gilbey terug. “Wanneer je wordt ingehaald door lopers verkleed als een koelkast of een kameel, kun je je heel makkelijk depressief gaan voelen. Tenzij je weet dat er om de hoek een lekker wijntje op je staat te wachten.” Bang om dronken te worden tijdens de marathon was hij niet. “Als de wijn goed was, slikte ik hem door. Anders spuwde ik het weer uit”, legt hij uit aan The Guardian.

Na de marathon had hij trouwens zin in nog een laatste glas, champagne dit keer. Zijn stunt herhalen ziet Gilbey zichzelf niet meteen doen, maar dat mag niemand anders tegenhouden om een kans te wagen. “Breng je eigen dwaze ideeën gewoon ten uitvoer voor een goed doel en kijk wat er gebeurt”, aldus Gilbey.

© Tom Gilbey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen