Donkerste januari in dertig jaar

Themabeeld © Jan Van Noten

Vorige maand was de donkerste december in een halve eeuw. Deze maand was niet veel zonniger, met in totaal 17 uur en 50 minuten zonlicht. Dat is de donkerste januari in dertig jaar.

mg

De donkerste januarimaand sinds de metingen was in 1853, toen de zon zich slechts 19 uur liet zien. De laatste dertig jaar was de donkerste januari er één met 33 uur en 43 minuten licht. Daar blijven we dit jaar waarschijnlijk onder.

Gezondheid

Te weinig zonlicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid. De mens krijgt op die manier Vitamine D binnen. Een gebrek daaraan kan leiden tot vermoeidheid, neerslachtigheid en minder weerstand tegen bijvoorbeeld verkoudheden.

Wie lijdt aan wat vandaag soms ‘subsyndromal symptomatic depression’ (een lichte vorm van winterblues) genoemd wordt, kan enkele eenvoudige gewoontes installeren, die wel wat discipline vereisen. Voldoende bewegen is goed, op tijd en stond een stevige inspanning krikt u op, en als dat gebeurt in volle daglicht, zal uw bioritme blij zijn. En daaruit volgt veel goeds.

Slaappatroon

Het donkere weer kan ook een effect hebben op het slaappatroon. ‘Mensen moeten voldoende blootgesteld worden aan daglicht voor een goede afstelling van hun biologische klok. Als je buiten komt, krijg je gigantisch veel licht binnen in vergelijking met binnenblijven. Het verschil is enorm. Maar de voorbije weken zijn heel donker, waardoor je sowieso te weinig licht opneemt’, zegt slaapexpert Johan Verbraecke.

Er zijn twee manieren om gemakkelijker in slaap te vallen. 'Lichaamsbeweging genereert ’s nachts meer diepe slaap. Die biedt ook voordelen de dag erna: je voelt je energieker', aldus Verbraecke. Daarnaast is het belangrijk niet in bed te blijven liggen. ‘Hoe moe je ook bent, ga uit bed. Je zal de nacht nadien beter doorslapen.'