Direct naar artikelinhoud
onderwijs

Ruim tachtig leerkrachten slachtoffer van geweld

Ruim tachtig leerkrachten slachtoffer van geweld
Beeld BELGA

In 2016 werden 81 leerkrachten geconfronteerd met fysieke agressie. Dat blijkt uit het jaarrapport 2016 van de onderwijsadministratie Agodi. 58 leerkrachten werden aangevallen door leerlingen, 11 door familieleden van leerlingen en 12 door buitenstaanders.

Tegenover 2015 (47 gevallen van agressie) lijkt het geweld tegen leraren bijna te verdubbelen. Maar 2015 blijkt een uitzonderingsjaar. Vóór 2015 schommelt het aantal gemelde gevallen van agressie tussen 65 (in 2014) en 120 (2007).

Een verklaring voor de cijfers is moeilijk. Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (sp.a) stelt dat "agressie vaak een gevolg is van stress en onmacht" en legt een verband met de invoering van het M-decreet (dat kinderen met een beperking toelaat zich in te schrijven in een gewone school) en besparingen.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) noemt die redenering compleet fout. "Kinderen die net meer zorg en ondersteuning nodig hebben, nu stigmatiseren, is een brug te ver. De verschuivingen door het M-decreet situeren zich vooral in het basisonderwijs terwijl de meeste gevallen van agressie in het secundair gebeuren. Ook het verband met besparingen is er niet. Het onderwijsbudget is sinds 2014 met 740 miljoen euro gestegen tot 11,6 miljard euro."