Biden daagde Trump uit voor twee televisiedebatten. "Altijd en overal, waar je maar wilt", reageerde die laatste.
Foto: AP

Amerikaans president Biden daagt Trump uit voor debatten in juni en september, Trump gaat akkoord

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Republikeinse tegenstrever Donald Trump uitgenodigd om twee presidentiële televisiedebatten te houden, in juni en september. Dat zou gebeuren zonder de Commission on Presidential Debates, die de debatten normaal organiseert. Volgens Biden is de klassieke debatformule een te groot spektakel, dat te weinig focust op wat de kandidaten zeggen. Trump gaat akkoord met het voorstel en zegt dat hij er klaar voor is: "Altijd en overal, waar je maar wilt".

Al sinds 1988 organiseert de Commission on Presidential Debates (CPD) de presidentiële debatten in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. De commissie wil daarbij optreden als partijloze tussenpersoon. "Het personeel bereidt educatief materiaal voor en doet onderzoek om de kwaliteit van de debatten te verbeteren", staat op de website van CPD te lezen.

Ook voor de verkiezingen van november 2024 heeft de organisatie al drie presidentiële debatten op de kalender vastgepind, maar Joe Biden en Donald Trump willen de commissie deze keer omzeilen. Daarom heeft Biden een voorstel gestuurd naar zijn Republikeinse tegenstrever: twee debatten, in juni en september. 

Volgens Biden is de werkwijze van de CPD niet ideaal om een correct en inhoudelijk sterk debat te organiseren. "Het model om tegen hoge kosten en met een groot publiek grote spektakels te bouwen, is onnodig en niet bevorderlijk voor goede debatten", staat in een statement van de Biden-campagne.

De vele reacties van het publiek tijdens het debat nemen ook een deel van de beschikbare debattijd in beslag, stelt de president. "De debatten zijn er voor de Amerikaanse kiezers, die thuis via televisie kijken. Ze dienen niet als entertainment voor een publiek van luidruchtige of storende partijleden en geldschieters."

Trump doet alsof hij opnieuw met mij wil debatteren. Maak mijn dag, vent. Ik wil zelfs twee keer in debat gaan.

De Amerikaanse president Joe Biden

De debatten tussen Biden en Trump liepen tijdens de verkiezingen van 2020 dan ook niet altijd vlotjes. Het eerste debat werd omschreven als "ruw, chaotisch en schandelijk". De een - maar voornamelijk Trump - liet de ander niet uitspreken, waardoor niemand nog op de inhoud van het debat lette. Dat de moderator er niet in slaagde om de onderbrekingen van Trump in toom te houden, wordt ook als argument aangehaald om weg te stappen van de commissie.

In een video waarmee hij zich tot Trump richt, is Biden scherp. "Donald Trump verloor twee debatten van mij in 2020. Sindsdien is hij niet meer komen opdagen voor een debat. Nu doet hij alsof hij opnieuw met mij wil debatteren. Maak mijn dag, vent. Ik wil zelfs twee keer in debat gaan."

In 2020 werd het eerste presidentiële debat beschreven als "ruw, chaotisch en schandelijk". Dergelijke taferelen wil Biden met een nieuwe debatformule vermijden.
Foto: AP

"Altijd en overal, waar je maar wilt"

Trump was er snel bij om het voorstel van Biden te accepteren. "Crooked Joe Biden is verschrikkelijk slecht in debatten, de slechtste waar ik ooit tegenover stond. Hij kan geen twee zinnen samenvoegen”, laat Trump via zijn socialemediaplatform Truth Social weten. "Crooked Joe is dan ook veruit de slechtste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten." 

Trump is er klaar voor, zegt hij zelf. "Ik raad ten zeerste meer dan twee debatten aan en, voor de opwinding, is een zeer grote locatie optimaal." Al stelt Trump zich wel vragen bij de Bidens aanbeveling om geen publiek toe te laten bij het debat: "Zou Biden bang zijn voor mensenmassa's?"

Ondertussen zijn ook specifieke data afgesproken. Het eerste debat zou op 27 juni plaatsvinden en door CNN worden georganiseerd. Op 10 september zou ABC News het tweede debat begeleiden. Biden had ook een debat gevraagd tussen de vice-presidenten, al moet Trump zijn kandidaat nog aanduiden. Het vice-presidentieel debat zou in juli plaatsvinden, tussen de Nationale conventies van de Democraten en de Republikeinen.

Dat Trump zo enthousiast is om in debat te gaan, is toch opvallend. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen werden ook meerdere debatten gehouden, maar daar weigerde Trump steevast aan deel te nemen. Dat leverde hem geregeld kritiek op. Tijdens een van de debatten wees de voormalige gouverneur van New Jersey en Trumpcriticus Chris Christie naar de camera en zei hij het volgende: "Donald, ik weet dat je kijkt. Je bent hier vanavond niet. Niet vanwege de peilingen, niet vanwege je aanklachten, maar omdat je bang bent."

Een campagnemedewerker benadrukt Trumps boodschap over de debatten: "Altijd en overal, waar je maar wilt".
Foto: AP

Meest gelezen