Tuchtonderzoek naar dronken rechter die vluchtmisdrijf pleegde in centrum Antwerpen

De overvolle terrassen aan het kruispunt van Leopold de Waelplaats en de Graaf van Hoornestraat. © Victoriano Moreno

Het gerecht heeft een tuchtonderzoek geopend naar een Antwerpse rechter van de correctionele rechtbank. De 57-jarige Caroline M. reed afgelopen woensdag met haar Volkswagen Beetle enkele geparkeerde wagens aan op het Antwerpse Zuid, maar pleegde vluchtmisdrijf en kon pas op de Antwerpse Ring aan de kant worden gezet. Bij de ademtest blies ze positief.

Jarit Taelman, Joris van der Aa

Woensdagavond, rond kwart voor zeven, reed Caroline M. met haar Volkswagen Beetle de Museumstraat uit, vlak bij de Waalsekaai op het Antwerpse Zuid. Volgens ooggetuigen reed ze niet te snel, maar toch ramde ze er een blauwe container op de hoek van de straat, aan de bekende brasserie Den Artist.

Door de botsing stond een van haar wielen scheef. Maar tot grote verwondering van alle getuigen zette de bestuurster gewoon haar weg voort. Ze reed verder over de Leopold de Waelplaats, waar de terrassen van de talloze horecazaken rond het Museum voor Schone Kunsten door het mooie weer overvol zaten. De cafégangers zagen – en vooral: hóórden – hoe de VW Beetle met een scheefgetrokken wiel rechts vooraan de Graaf Van Hoornestraat indraaide.

© rr

Blikschade

‘Door die scheve band maakte de wagen echt enorm veel lawaai’, verklaart een ooggetuige. ‘In de Graaf Van Hoornestraat zag ik hoe de wagen plots naar rechts zwenkte.’ Caroline M. belandde er tegen twee geparkeerde auto’s, een Peugeot en een Mercedes, met heel wat blikschade tot gevolg.

Maar opnieuw: tot grote verbazing van de eigenaars van beide wagens, die het ongeval van dichtbij zagen gebeuren, stapte de vrouw niet uit en stopte ze zelfs niet met rijden. Een meisje dat op een van de terrassen zat, twijfelde geen seconde en ging op haar fiets achter de rustig bollende wagen aan. Ze zag hoe de vrouw op het einde van de straat rechts indraaide en verdween in de Bolivartunnel … onder het Justitiepaleis, de Antwerpse Ring op.

Gespot

Caroline M. werd op de Antwerpse Ring gespot door de Antwerpse wegpolitie. Die liet haar aan de afrit Berchem afdraaien. Daar werd ze onderworpen aan een alcoholtest en werd er een bloedstaal afgenomen. De alcoholtest bleek positief. Het parket-generaal trok het rijbewijs van de rechter onmiddellijk voor vijftien dagen in.

Aangezien Caroline M. rechter is bij de correctionele rechtbank, wordt haar dossier behandeld door een hogere rechtbank, in dit geval het hof van beroep in Antwerpen. Het parket-generaal is bevoegd voor het onderzoek en als zij verder wordt vervolgd, zal ze zich moeten verantwoorden voor de hogere rechters bij het hof van beroep.

‘Ik kan bevestigen dat er een tuchtonderzoek is opgestart’, zegt Wendy Verhaeghe, woordvoerster van de rechtbank van eerste aanleg. ‘Zowel het strafrechtelijk onderzoek als het tuchtonderzoek loopt. Op dit moment zijn nog niet alle elementen bekend, er wordt dus nog bekeken welke maatregelen er eventueel genomen moeten worden.’

Rechter Caroline M. zelf was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.