Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trumps stafchef: "Campagnebeloftes over migratie waren ongeïnformeerd"

John Kelly, stafchef van het Witte Huis.Beeld Photo News

John Kelly, stafchef van de Amerikaanse president, heeft verschillende van Trumps campagnebeloftes over migratie, zoals een muur over de hele grens met Mexico, "ongeïnformeerd" genoemd. Dat schrijft de Washington Post. 

"Een verkiezingsstrijd voeren is nog iets anders dan regeren", aldus Kelly. "Het is echt moeilijk." Kelly zou de uitspraken gedaan gedaan hebben tijdens een ontmoeting met parlementsleden in het Witte Huis. Tijdens die meeting zei Kelly ook dat Mexico nooit voor die muur zou betalen.

De bouw van een muur op de grens met Mexico om zo migratie tegen te gaan, was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump. Mexico zou voor die muur betalen. Enkele dagen geleden herhaalde Trump nog eens dat dat zou gebeuren, "onrechtstreeks via de vrijhandelsovereenkomst Nafta". De bouw zou miljarden dollars kosten.

Een betonnen muur van kust tot kust komt er alleszins niet, aldus Kelly. De Amerikaanse regering wil wel een fysieke barrière op veel plaatsen, over een lengte van in totaal 1.100 kilometer. In totaal is de grens meer dan drieduizend kilometer lang.

In de buurt van San Diego (Californië) staan al acht prototypes van de muur: enkele zijn uit metaal, andere uit beton.