Fietser zwaargewond na aanval door everzwijn in Bokrijk: “Net een stier die op me afstormde”

Op het domein Bokrijk is gisteren om iets na 16 uur fietser Kris Deflem uit Oudsbergen zwaargewond geraakt na een aanval door een everzwijn. “Ik stond op het fietspad plots oog in oog met het zwijn dat als een stier op mij afstormde”, vertelt Kris Deflem, die aan de aanval diepe snijwonden aan zijn benen overhoudt. Gisteravond nog werd hij geopereerd in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Opmerkelijk detail: Deflem had pas een nieuwe elektrische fiets gekocht en reed er gisteren voor het eerst mee naar zijn werk.

Koen Snoekx

De everzwijnenpopulatie heeft in Limburg al veel materiële schade aangericht, maar gisteren raakte er voor het eerst ook een persoon zwaargewond na een aanval door een ever. Het bijzondere verhaal speelde zich gisteren in de vooravond af op het domein Bokrijk. “Ik was met de fiets op weg van mijn werk bij Infrabel in Hasselt naar huis in Oudsbergen, toen ik aan de achterzijde van het domein Bokrijk (ter hoogte van de Nieuwe Heidestraat, red.) op het fietspad door het bos plots oog in oog stond met een everzwijn”, zegt Kris Deflem vanop zijn ziekbed in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Het was een groot beest en ik besefte meteen dat ik best niet zou proberen om het voorbij te fietsen. Het everzwijn stond op zo’n twintig meter van mij en ik besloot om rechtsomkeer te maken met mijn fiets.” Maar daar slaagde Kris niet meer in. “Toen ik mij probeerde om te draaien, stormde het everzwijn plots als een stier in volle vaart op mij af.” Het ever botste frontaal op Kris en zijn fiets. “Nog voor ik het goed besefte vloog ik met mijn fiets en al de lucht in. De kracht die van dat beest uitging, was enorm.” Na de aanval bleef het everzwijn heel even vlakbij Kris staan. “Alleen mijn fiets zat nog tussen ons. Heel beangstigend was dat. Daarna is het zwijn gaan lopen. Pas toen voelde ik een hevige pijn in mijn benen opkomen.”

Diepe snijwonden

Kris werd zwaargewond teruggevonden op het fietspad door een medewerker van Bokrijk. Die alarmeerde onmiddellijk de Domeinpolitie die Kris de eerste zorgen toediende. Meteen werden ook de hulpdiensten verwittigd die Kris afvoerden naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Daar werd de impact van de aanval pas goed duidelijk. “Ik heb verschillende diepe snijwonden aan mijn rechterbovenbeen en mijn linkeronderbeen”, vertelt Kris vanop zijn ziekbed. “Vanavond nog (gisteravond, red.) zal ik aan die snijwonden geopereerd worden.” Hoe lang Kris nog in het ziekenhuis zal moeten blijven en hoe lang hij buiten strijd zal zijn, was gisteravond nog niet duidelijk.

(Lees verder onder de video.)

Heel opmerkelijk nog: Kris ging altijd met zijn auto naar het werk, maar hij schafte zich pas een splinternieuwe elektrische fiets aan. “Ik had onlangs het voornemen genomen om wat gezonder te gaan leven en daarom had ik een nieuwe elektrische fiets gekocht. Het was nog maar de eerste keer dat ik met die fiets naar het werk reed en meteen word ik van de weg gemaaid door een everzwijn. Dit wil ik nooit meer meemaken.” Hoeveel schade er aan zijn fiets is, weet Kris niet. “Ik heb mijn fiets nog niet gezien. Hopelijk valt de schade wat mee.”

Hoge populatie evers

Bokrijk liet gisteravond in een persbericht weten het ongeval ten zeerste te betreuren. “We hebben intussen contact gehad met zijn naaste familie en hopen op een goede afloop”, zegt de bevoegde gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld). “De problematiek rond everzwijnen is al langer gekend en ook Bokrijk kent een relatief hoge populatie van evers”, zegt Philtjens. “Sinds 2016 bestrijdt Bokrijk dan ook actief de uitbreiding ervan, en dit in overleg met ANB en INBO. Belangrijk is vooral dat we die everzwijnenbestrijding op grote schaal aanpakken, want ook andere bosrijke gebieden hebben hier last van.”