Tiener zakt door open afvoerbuis op oude mijnsite: stuk plastic in been

De zeventienjarige Alessia Reale heeft een flinke wonde aan haar been overgehouden na een wandeling op de terreinen van be-Mine in Beringen. Donderdagavond zakte ze plots met haar been in een verdoken open afvoerbuis. De tiener werd meteen geopereerd en ligt nog altijd in het ziekenhuis. Be-Mine betreurt het incident en zegt dat de afvoerbuizen maandag weer worden afgedekt. De ouders van Alessia gaan een klacht indienen.

Zahra Boufker

“Mijn man en ik baten ’t Oud Kaffeeke uit in Paal. We waren op dat moment dus aan het werk”, zegt mama Claudia Bongiovanni. “Onze dochter was met een vriend uit gaan eten in Beringen-Mijn. Daarna hadden ze nog even gewandeld op de mijnterril, toen Alessia plots met haar rechterbeen wegzakte in een grote afvoerbuis. Haar vriend zag hoe een stuk plastic ter hoogte van haar knie in haar been stak en belde meteen de hulpdiensten. Wijzelf zijn ook onmiddellijk naar de plaats gereden waar het gebeurd was. Toen we aankwamen, zag ik mijn dochter op de grond liggen met een stuk plastic in haar been.”

© zb

In het ziekenhuis werd Alessia onmiddellijk geopereerd. “Ze heeft veel pijn en ligt nog altijd in het hospitaal. Vorige nacht heeft ze nauwelijks een oog dicht gedaan, omdat ze gedroomd had dat ze weer in een put zou vallen. De wonde is zo’n 15 centimeter groot, hopelijk houdt ze er geen litteken aan over. We zijn veel bij haar in het ziekenhuis en we hebben vervangers gezocht voor ons café. Ik ben wel blij dat de mensen van be-Mine contact met ons hebben opgenomen om te vragen hoe het met onze dochter gaat. Ze hebben ook beloofd dat ze alles correct zullen afhandelen.” De ouders hebben wel besloten om een klacht in te dienen.

Alessia zelf is nog erg aangedaan na het incident. “Ik hoop dat ik nooit meer zoiets meemaak, want het was geen fijne ervaring.”

© zb

Jeroen Huysmans, directeur van be-Mine, betreurt het voorval: “Wij vinden het bijzonder jammer dat dit gebeurd is. Zoals je weet is be-Mine een groot, open terrein dat toegankelijk is voor het publiek. Maar het is jammer genoeg niet mogelijk om het terrein dag en nacht te bewaken. Wat betreft de afvoerbuizen, die zijn normaal gezien voorzien van een deksel. Maar we hebben inderdaad vastgesteld dat sommige niet meer bedekt zijn.”

“Wellicht zijn de deksels weggenomen door bezoekers tijdens de laatste evenementen die plaats hebben gevonden op de terreinen. Maandag worden er sowieso nieuwe deksels geplaatst. We hebben ondertussen contact opgenomen met de ouders van het slachtoffer en we zullen dit op een volwassen manier afhandelen.”

De afvoerbuizen zijn normaal gezien afgedekt. Maar we hebben vastgesteld dat sommige inderdaad open liggenJeroen HUYSMANSDirecteur be-Mine

De lokale politie kwam donderdagavond ter plaatse om de vaststellingen te doen.