Bonte verlaat nationale politiek

Hans Bonte© blg

Als laatste SP.A-cumulard verlaat Hans Bonte het parlement. Hij kiest ‘100 procent’ voor het lokale niveau. Zijn missie om van Vilvoorde een centrumstad te maken, heeft hij in het partijprogramma gekregen.

Marjan Justaert

Het was met lange tanden dat Hans Bonte een keuze maakte tussen zijn federale en zijn lokale mandaat. ‘Ik blijf het cumulverbod van de partij strategisch een slechte beslissing vinden. Als je je sterkhouders verplicht te kiezen, zadel je jezelf op met een concurrentieel nadeel want andere partijen trekken zich er niets van aan’, zegt Bonte.

Wél volgt hij zijn voorzitter John Crombez in diens overtuiging dat er nog meer energie moet worden gestoken in lokaal bestuur. ‘En daarom kies ik 100 procent voor Vilvoorde.’ Na zes regeerperioden en 18 jaar als cumulard verlaat hij volgend jaar het parlement. Definitief.

‘Het is en blijft een ongelofelijk voorrecht om volksvertegenwoordiger te zijn’, vindt de socialist. ‘Ik heb nooit de ontgoocheling begrepen van collega’s die naast een ministerspost grepen en het parlement als tweede keuze ervoeren. Zeker de laatste jaren heb ik veel Vilvoordse ervaringen kunnen aankaarten in het parlement, de combinatie was verrijkend.’

Stad groeit te snel

Voortaan zullen anderen – mogelijk zelfs politieke neofieten – zijn stad moeten verdedigen in het parlement. Maar Bonte is er gerust op: hij heeft bij de partij bekomen dat zijn campagne om van Vilvoorde een centrumstad te maken, opgenomen wordt in het partijprogramma. De SP.A-burgemeester ijvert daar al een hele tijd voor en krijgt steun van onder meer de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD).

De Vlaamse regering heeft enkele miljoenen extra gegeven aan ‘centrumregio’ Vilvoorde, Dilbeek en Halle, maar een officiële erkenning blijft uit. Bonte is zelfs naar de Raad van State gestapt, de procedure is hangende. Die queeste is dé reden om voor Vilvoorde te kiezen, zegt hij. ‘Uit de jongste gemeentemonitor blijkt dat de uitdagingen toenemen. Vilvoorde groeit te snel en krijgt niet de middelen die daarbij horen. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar ronduit schandalig. De vorming van de volgende Vlaamse regering wordt een point of no return: ofwel worden we erkend als centrumstad met de bijbehorende middelen, ofwel laat men deze fiere Vlaamse stad aan haar lot over en worden we opgeslokt door Brussel.’

‘Als centrumstad zouden we 8 miljoen euro per jaar méér krijgen’, vervolgt hij. ‘Dat geld hebben we broodnodig. Binnen de Vilvoordse coalitie (SP.A-Groen bestuurt met Open VLD en N-VA, red.) en zelfs met CD&V erbij is daar grote eensgezindheid over, maar ik stel vast dat wij én de provincie blijkbaar niet zwaar genoeg wegen op de regeringen.’

Geen plan B

Bonte heeft geen plan B, zweert hij. Als hij niet herverkozen wordt, zal hij naar eigen zeggen ‘ontgoocheld zijn, maar niet in een zwart gat vallen’. ‘Maar ook dan zal ik niet op een verkiesbare plaats staan op een van de SP.A-lijsten in 2019. Ik vermoed dat mijn politieke carrière op dat moment stopt.’ Hij trekt in Vilvoorde een kartellijst met socialisten, groenen en onafhankelijken.