Volkswagen werd jarenlang gehackt, vermoedelijk door Chinese cyberspionnen

© EPA

Het wereldwijde IT-systeem van Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, is jarenlang gehackt. Dat blijkt uit interne documenten die Paper Trail Media, Der Spiegel en ZDF deelden met Knack en andere mediapartners van #Hidden Front, een onderzoeksproject naar Chinese inlichtingenactiviteiten in Europa. Hackers konden bij de Volkswagen-groep liefst 19.000 bestanden buitmaken, met onder meer informatie over nieuwe technologische ontwikkelingen.

mts
Bron: BELGA

De Duitse mediapartners spraken ook met twaalf goed geïnformeerde bronnen, vertrouwd met het hackingdossier, die wijzen in de richting van Chinese hackers. De hacking dateert van 2015, maar werd nooit eerder publiek gemaakt. De wereldwijde schoonmaakoperatie zou een van de grootste zijn uit de geschiedenis en meer dan 100 miljoen euro hebben gekost.

Op 3 juni 2014 was de hacking aan het licht gekomen. Het Volkswagen-systeem bleek geïnfiltreerd via een lokale vestiging in het Mexicaanse Puebla. Volkswagen riep meteen een taskforce in het leven. Ze besliste om de hackers eerst een tijdlang gade te slaan alvorens in te grijpen. 

Op vrijdag 24 april 2015 lanceert een dozijn cyberspecialisten op de hoofdzetel van Volkswagen in het Duitse Wolfsburg operatie Remediation 65, waarbij zowat het volledige wereldwijde IT-systeem van de automobielgroep wordt stilgelegd voor een grote schoonmaak. Tot de VW-groep behoren ook de merken Bugatti, Lamborghini, Porsche, Bentley en Audi. 

Forensische IT-experts konden reconstrueren dat de hackers 19.000 bestanden hadden bemachtigd. Ze hadden onder meer interesse voor ‘ontwikkeling benzinemotor’, ‘ontwikkeling transmissie’, ‘transmissie met dubbele koppeling’ en ook e-mobiliteit en brandstofcellen.

Volgens een intern document was ook Audi Brussel deel van de wereldwijde remediëringsoperatie. Knack nam contact op met woordvoerder Peter D’hoore voor een reactie. “Toen en nu is de cyberveiligheid van de systemen, processen en producten van ons bedrijf van het grootste belang”, zegt D’Hoore. “We werken er voortdurend aan om ons IT-landschap, onze producten en digitale ecosystemen veilig en gebruiksklaar te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen