"Kleine opluchting, maar veel nieuwe vragen": zus van Annie De Poortere reageert op mogelijke doorbraak in 30 jaar oude cold case

Een klein beetje opgelucht, maar ook veel extra vragen. Karina De Poortere weet niet goed wat zeggen, nu wellicht het lichaam van haar zus Annie is gevonden, dertig jaar na haar verdwijning. "Maar wat is er gebeurd? Ik hoop dat het onderzoek antwoorden brengt", zegt ze aan VRT NWS.

Het was haar beste vriendin Michèle die Karina vanochtend op de hoogte bracht van het nieuws. In een tuin in Sint-Martens-Latem zijn lichaamsresten gevonden die wellicht van Annie De Poortere zijn, een vrouw die dertig jaar geleden plots verdween. 

"Dit had ik niet meer verwacht, doorheen de jaren had ik de hoop op antwoorden opgegeven", zegt Karina vanavond aan onze redactie. "Het is een rollercoaster van gevoelens vandaag. Er is zeker een kleine opluchting, omdat we ze nu toch (wellicht) hebben gevonden. Maar er is ook boosheid, omdat we niet weten wat er is gebeurd. En verdriet, omdat we ze nu écht wel moeten afgeven."

Want dat laatste, dat was lang niet duidelijk. In het onderzoek zaten op een bepaald moment namelijk aanwijzingen dat Annie een nieuw leven zou zijn begonnen in Spanje. Haar zus geloofde daar nooit iets van. "Mijn zus is een beetje schuw. Ik moest overal mee naartoe. Ik zag haar niet op haar eentje naar Spanje trekken."

"Het is lastig geweest", zegt Karina over de voorbije dertig jaar. "Ik praatte vaak over haar met onze broer, die ondertussen overleden is. Ook haar verjaardag was elke keer een moeilijk moment."

Maar wat er gebeurd zou kunnen zijn? Daar had Karina al die tijd het raden naar. "Het gerechtelijk onderzoek heb ik nooit mogen inkijken", zucht ze. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat de zaak serieus werd genomen door de politie. Ik hoop dat er nu wel wordt gezocht naar antwoorden."

Dossier verdwenen?

Enkele jaren geleden vroeg Karina De Poortere aan het gerecht om het dossier in te kijken. "Ik kreeg een brief terug met daarin de boodschap dat het dossier vernietigd is, bij de verhuizing van het parket naar een nieuw gebouw. Dan sta je met je rug tegen de muur."

Of het dossier inderdaad verdwenen is, kan het parket van Oost-Vlaanderen op dit moment niet zeggen. Het dossier is volgens onze informatie nog niet gedigitaliseerd, dus morgen zullen de speurders het fysieke dossier gaan opvragen in het archief in Brussel. 

Als het dossier vernietigd zou zijn, hoeft dat volgens het parket alleszins geen probleem te zijn. "Het is altijd mogelijk om zo'n dossier opnieuw samen te stellen", zo klinkt het. "De politie bewaart bijvoorbeeld kopieën van de processen-verbaal."

Hoe dan ook: voor Karina zijn de vragen er niet minder op geworden, nu het lichaam (wellicht) is gevonden. De lichaamsresten zijn namelijk gevonden in de tuin van een woning naast de plek waar zij woonde op het moment van de verdwijning. "Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Op die vragen wil ik een antwoord. Ik denk dat dat logisch is."

"Pas nu kunnen we beginnen met afsluiten", zegt Karina nog. "Al hoop ik dat dat kan gebeuren mét antwoorden op al die vragen."

Meest gelezen