Vlaams Belang haalt drie zetels in Europees Parlement, Bart Staes (Groen) verdwijnt

Europees lijsttrekker van het Vlaams Belang, Gerolf Annemans © EPA-EFE

Ook voor het Europees Parlement wordt Vlaams Belang de grote winnaar. Het Vlaams Belang pikt een zetel in van Open VLD en één van N-VA. Bart Staes is het grootste Vlaamse slachtoffer op het Europese toneel.

Dominique Minten

De voorbije vijf jaar was Gerolf Annemans de enige extreemrechtse vertegenwoordiger in Europa. Hij krijgt voortaan het gezelschap van Patsy Vatlet (58) en Filip De Man. Vatlet is bij het grote publiek totaal onbekend, maar een trouwe partijsoldaat van het eerste uur. Ook De Man is oude krijger van de partij.

Dat Open VLD een zetel moet inleveren, is niet helemaal onverwacht. De liberalen profiteerden vijf jaar geleden volop van de populariteit van Guy Verhofstadt en haalden op het laatste nippertje drie zetels. Het geluk dat ze toen hadden, hebben ze nu niet meer. Dat betekent dat nieuwkomer Alicja Gescinska – de nummer drie op de lijst – het niet haalt. Naast Verhofstadt zal ook Hilde Vautmans haar zetel behouden.

Ook De N-VA moet dus een zetel inleveren. Het slachtoffer wordt Mark De Mesmaeker, de nummer vier op de lijst. Hij had gehoopt dat lijsttrekker Geert Bourgeois nog voldoende aantrekkingskracht had, maar dat is dus niet het geval. De Mesmaeker verdwijnt na twee termijnen uit het parlement. De zetels van nieuwkomer Assita Kanko – zij stond op plaats twee – en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt, nummer drie op de lijst, waren sowieso veilig.

Risico

Maar de grootste Europese verliezer was gisteravond Bart Staes. De Europese sterkhouder van Groen liet het lijsttrekkerschap aan Petra De Sutter. Staes rekende erop dat Groen zeker een tweede zetel zou halen. Daarvoor moest de partij ongeveer 15 procent halen. Volgens opiniepeilers mocht dat geen probleem zijn, maar ook Europees bleef Groen onder de verwachtingen. Aan Franstalige kant haalt Ecolo wel een tweede zetel.

CD&V verloor vijf jaar geleden haar derde zetel nipt aan de Open VLD. De twee zetels die het overhield, blijven behouden. Die gaan naar twee nieuwkomers op het Europese toneel, Kris Peeters en Cindy Franssen. Afscheidnemend eurocommissaris Marianne Thijssen gooide zich als lijstduwer nog eens de strijd. Zij haalt waarschijnlijk veel voorkeurstemmen, maar ze keert zeker niet terug in het parlement. Zij stopt definitief met politiek.

En dan was er nog SP.A. De sociaaldemocraten waren vijf jaar geleden al teruggevallen naar een zetel. Die was veilig en blijft behouden. Kathleen Van Brempt kan zich opmaken voor een derde opeenvolgende termijn.

In Wallonië wint de PTB een eerste Europese zetel. MR en PS verliezen een zetel.