© BELGA

Jos D’Haese (PVDA): “We gaan het parlement op stelten zetten en partijen naar links trekken”

Op zijn 26ste en in zijn eerste Vlaamse verkiezingscampagne zit Jos D’Haese net niet in de top twintig van Vlaamse politici qua voorkeurstemmen. “Ik ben ongelooflijk content”, zegt het Borgerhoutse districtsraadslid.

Christoph Meeussen, Karin Vanheusden

Al van thuis uit heeft hij als zoon van gemeenteraadslid Mie Branders ‘PVDA’ met de paplepel ingegoten gekregen, is hij bezorgd om het klimaat en pleit hij voor fors beter openbaar vervoer. Zijn politiek engagement leidde nu alvast tot zo’n 16.000 voorkeurstemmen en een plek in het Vlaams Parlement. “We hebben campagne gevoerd om Peter (Mertens, red.) in het federaal parlement te krijgen. Vlaams was voor ons een bonus. Dat ik ook nog met Lise Vandecasteele mag gaan, is geweldig.”

© Wim Kempenaers

5.000 vrijwilligers

“Lang bleven we onder de radar van de peilingen, maar dit resultaat hebben we te danken aan onze 5.000 vrijwilligers die in heel de provincie stem voor stem binnen zijn gaan halen”, stelt hij. Zijn de stemmen bij sp.a weggehaald? “Geen idee, maar wel alvast bij Vlaams Belang, zo hoorden we bij ons rondgaan. We hebben dus gezorgd dat hun overwinning niet nog groter is.”

Dat de twee winnende partijen uitersten zijn, hoeft volgens hem niet te verbazen. “Mensen zijn hun geloof in de traditionele partijen verloren. En je kan dan voor het Belang kiezen, die zeggen dat de problemen de schuld zijn van de migranten. Dat klopt niet. De problemen zijn niet de schuld van de migranten, maar vooral van de bankiers en de multinationals. Zij zijn het die geen belastingen betalen. Vlaams Belang is overigens voor het rijke volk eerst. Zij stemden voor een blokkering van de lonen.”

Wat wil D’Haese - bioloog van opleiding, maar met heel wat ervaring ‘vanop de vloer’ als interimaris in de logistiek en supermarkten - doen in het Vlaams Parlement? “Als meer dan 15.000 mensen je een stem toevertrouwen, geeft dat nederigheid, maar we willen het verhaal waarmaken en het parlement mee op stelten zetten. We gaan fors oppositie voeren. Dat is nodig. We gaan linkse voorstellen lanceren, andere partijen ook naar links trekken.”

Hij wijst onder meer op het belang van armoedebestrijding en het klimaat. “En die klimaatfactuur mag niet naar de gewone mens gaan.”

Kempen

Federaal is Greet Daems - tweede op de lijst na Peter Mertens - ook uiterst tevreden. “Ik ben ongelooflijk trots dat er iemand uit de Kempen samen met Peter in het federaal parlement mag gaan zeten. Ik sta met mijn mond vol tanden. Ik geef Nederlandse les aan anderstaligen, ik zal een babbeltje moeten gaan doen met mijn directrice.”

© Wim Kempenaers

© Wim Kempenaers

© Wim Kempenaers

© Wim Kempenaers

© Wim Kempenaers

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER