De zesdeklassers van Het Oogappeltje pompen op de borstkas van hun pop op de tonen van ‘10.000 luchtballonnen van K3. Schepen Kelly Joris volgt alles mee.© JAA

Zesdeklassers Het Oogappeltje ‘redden’ hun directeur John Moeskop: geslaagde reanimatietraining op school

Wommelgem -

Isra, Merel en Wout zijn maar drie van de leerlingen van Het Oogappeltje die ondanks hun jonge leeftijd voortaan levensreddend kunnen tussenkomen wanneer iemand in hun buurt getroffen wordt door een hartfalen. “Jong geleerd is oud gedaan”, aldus schepen van Onderwijs Kelly Joris (Lokaal Liberaal).

Jan Auman

Van de bijna dertig mensen die in België dagelijks die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, overleeft amper 5 à 10 procent. Wordt een slachtoffer binnen de eerste drie tot vier minuten gereanimeerd en krijgt hij of zij een stroomstoot van een AED-toesel, dan stijgen de overlevingskansen tot 60 à 70 procent.

Kelly Joris volgde jaren geleden zelf al een EHBO-cursus op haar werk. “Ik vind het zelf heel belangrijk dat zoveel mogelijk dorpsgenoten eveneens kunnen, ingrijpen wanneer de nood hoog is”, verklaart de schepen waarom ze budgetten vrijmaakte om de enthousiaste Max De Zwaef naar alle Wommelgemse scholen te halen.

De Zwaef is verpleegkundige van opleiding maar vandaag één van de bezielers van het project ‘Reanimatie op School’. Nog maar dertig gemeenten gingen in op het aanbod van deze organisatie. Wommelgem is één van de pioniers in Antwerpen.

Eerst even goed luisteren of het hart van directeur John Moeskop nog klopt.© JAA

Poppen

Als een ervaren leerkracht en met een goede mix van ernst en humor had ‘meester’ Max de zesde klas van juf Pascale meteen op zijn hand. Het noodnummer 112 werd al rappend ingestudeerd. Vervolgens werden de te ondernemen acties overlopen voor wanneer iemand – bijvoorbeeld de schooldirecteur - plots roerloos op de grond ligt. Tijdens ene interactief leerproces bewezen de Oogappeltjes al goed op de hoogte te zijn.

Vervolgens mochten ze zelf borstcompressies uitvoeren. Niet op de aanwezige schepen, maar op poppen, die vol elektronica zitten. “Daardoor kunnen de kinderen zien of ze wel ‘pompen’ aan het juist ritme en op de juiste plek op het lichaam het slachtoffer”, legt Max De Zwaef uit.

Gered

Het enthousiasme is groot in Het Oogappeltje en directeur John Moeskop werd bijna in alle gevallen gered door zijn initiatiefnemende leerlingen. “Onze Wommelgemse kinderen leren hier ook over de werking van de noodcentrale, het herkennen van een persoon in nood, hulp bij verstikking en het bedienen van een AED-apparaat”, licht aandachtig ooggetuige schepen Joris verder toe.

Na afronding van de cyclus zullen de scholen het kwaliteitslabel ‘EHBO op school’ ontvangen. “Dit trainingsprogramma sluit perfect aan bij onze inspanningen als Hartveilige Gemeente”, aldus Kelly Joris. “Onderzoek toont aan dat hoe eerder EHBO-vaardigheden worden aangeleerd, hoe langer ze behouden blijven.”

Schepen Kelly Joris bij de labels van EHBO op school, die straks in elke Wommelgemse school zullen hangen.© JAA

Zes AED-toestellen

Naast de EHBO-cursus voor het basisonderwijs, zet de gemeente Wommelgem zich verder in om de overlevingskansen bij een hartstilstand te vergroten. “In de loop der jaren hebben we zes AED-apparaten geïnstalleerd en we organiseren jaarlijks EHBO-cursussen in samenwerking met het Rode Kruis” zegt Joris.

De AED-apparaten in Wommelgem zijn te vinden aan de gevel van het oude gemeentehuis op de Kerkplaats, in de entreehal van Vrijetijdscentrum Brieleke, op de parkeerplaats van het voetbalveld in Brieleke, bij de tennisbanen op de Ternesselei, bij het gidsenlokaal op Fort 2 en op de Volkaertslei aan de gevel van parochiecentrum ‘t Candonckske.

Trainer Max De Zwaef van Reanimatie Op School.© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners