Oekraïense ex-winnares vindt dat thuisland Songfestival niet kan boycotten: “Wereld herinneren aan onze strijd”

Jamala won het Eurovisiesongfestival in 2016.© AFP

Ex-winnares Jamala (40) vindt dat Oekraïne het Eurovisiesongfestival niet mag boycotten. De stemmen om de wedstrijd een halt toe te roepen door de deelname van Israël, klinken nochtans steeds luider. “We moeten deze kans grijpen om Europa te herinneren aan de oorlog in Oekraïne”, zegt Jamala.

Sam Coremans
Bron: The Guardian

Het is bijna gedaan met aftellen tot het Eurovisiesongfestival weer van start gaat. Dinsdag beginnen de eerste artiesten eraan in het Zweedse Mälmo. De kans dat Israël een overwinning behaalt, wordt niet hoog ingeschat. Toch is de Israëlische kandidate een van de meestbesproken inzendingen dit jaar. Dat Israël – ondanks de oorlog in Gaza – mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, zint veel mensen niet. De roep om het festival te boycotten klinkt steeds luider.

Maar lang niet iedereen deelt die boodschap. De Oekraïense zangeres Jamala, die in 2016 het festival won, roept haar landgenoten zelfs op om níét te protesteren. “We kunnen ons niet veroorloven om te boycotten”, zegt ze. “Dit is een enorme kans om Europa te herinneren aan de invasie van Rusland.”

“Het is de taak van onze artiesten om nieuwe manieren te vinden om Oekraïne te laten zien”

Jamala

Won Eurovisiesongfestival in 2016

Aandacht houden

Jamala voelt de aandacht voor de invasie in Oekraïne verschuiven. “Er zijn wereldwijd veel oorlogen aan de gang. Het is niet makkelijk om de nodige aandacht op Oekraïne te houden. Het is de taak van onze artiesten om nieuwe manieren te vinden om ons land te laten zien. Ze zullen luid en creatief moeten zijn.”

Oekraïne wordt dit jaar vertegenwoordigd door het rapper- en zangduo Alyona Alyona en Jerry Heil.

Alyona Alyona en Jerry Heil, de Oekraïense inzending van dit jaar.© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen