Grootmeesters van ‘het witte goud’ overhandigen eerste asperges: “Hans Bourlon van Studio 100 wordt straks lid van ons Grafelijk Genootschap”

Puurs-Sint-Amands -

Het aspergeseizoen loert om de hoek. Om het seizoen feestelijk te openen zakte een delegatie uit Klein-Brabant donderdag af naar het provinciehuis in Antwerpen. Daar overhandigen zij de eerste asperge uit volle grond aan gouverneur Cathy Berx en de gedeputeerden.

Wout Van Den Eede

Puurs-Sint-Amands, dat samen met Bornem Klein-Brabant vormt, is de bakermat van de Vlaamse witte asperge. Intussen is de groente ook elders in Vlaanderen goed vertegenwoordigd, maar in Puurs-Sint-Amands maakt de asperge deel uit van het cultureel erfgoed.

Asperges uit Klein-Brabant.© Joris Herregods

Toch zijn de gloriedagen van de aspergeteelt in Puurs-Sint-Amands al lang vervlogen tijd. “Eigenlijk moet je vandaag al gaan zoeken om in Klein-Brabant nog aspergevelden te vinden”, weet schepen Hilde Van der Poorten (CD&V - team Koen). “Ooit zijn de aspergeboeren hier belast geweest op hun velden en is er een groot deel gestopt.”

Bovendien is het telen van witte asperges in volle grond enorm arbeidsintensief. “Het doet ons wel plezier dat er nog heel veel mensen bij ons zelf asperges kweken in hun moestuin, in van die typische bermen.”

De vijf Grootmeesters van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge: Levi De Mul, Nathalie Michiels, Mascha De Wolf, Natalie Van Nuffel en Bjorn Cloostermans.© Joris Herregods

De folklore rond de asperge wordt in ere gehouden door de Grootmeesters van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge. “Dat zijn vijf inwoners uit onze regio die bereid zijn om doorheen het jaar de Klein-Brabantse asperge te vertegenwoordigen op tal van evenementen”, vertelt Van der Poorten. “Dit jaar zijn dat Mascha De Wolf, Bjorn Cloostermans, Nathalie Michiels, Natalie Van Nuffel en Levi De Mul. Stuk voor stuk geëngageerde inwoners uit Puurs-Sint-Amands en Bornem met een liefde voor de asperge.”

“Eigenlijk moet je vandaag al gaan zoeken om in Klein-Brabant nog aspergevelden te vinden. Ooit zijn de aspergeboeren hier belast geweest op hun velden en is er een groot deel gestopt”

Hilde Van der Poorten

Schepen (CD&V - Team Koen)

Aspergedorp

Op donderdag vervulden de vijf Grootmeesters hun plicht en overhandigden ze de eerste witte asperge van het seizoen aan gouverneur Cathy Berx. Een traditie die al stamt uit 1993. Ze lazen ook het amusant gedicht ‘Verliefde Asperges’ voor, een knipoog naar ‘Asperges me’ van Hugo Claus. Gedeputeerden Luk Lemmens, Jan De Haes, Kathleen Helsen en Mireille Colson kregen ook twee bussels asperges en een Duvel cadeau, het bekende bier uit Breendonk (Puurs-Sint-Amands). En dat allemaal in traditionele klederdracht. “Het pak van onze Grootmeesters is driekleurig: wit staat symbool voor de asperge, bruin voor de volle grond waarin die gekweekt wordt en groen voor het loof.”

De gedeputeerden van de provincie en de gouverneur kregen allemaal een feestelijk mandje.© Joris Herregods

Elk jaar riddert het Grafelijk Genootschap nieuwe leden. In 2017 ontving de gouverneur die eer. Binnenkort is het de beurt aan de CEO’s van Studio 100 Anja Van Mensel en Hans Bourlon op de lifestylebeurs Aspergedorp van 3, 4 en 5 mei. Tijdens die beurs toveren lokale restauranthouders met het witte goud met als hoogtepunt het galadiner van topchef Ferdy De Becker. “De opbrengst daarvan wordt geschonken aan de Alzheimerliga”, zegt Van der Poorten. “Daarnaast zijn er kookworkshops voor aspergeliefhebbers georganiseerd en vernieuwen we het Aspergepunt in het Hof van Coolhem.”

Het Aspergepunt moet een nieuw belevingscentrum worden waarin bezoekers meer te weten komen over het witte goud. “Daar hebben we al de nodige subsidies voor ontvangen en gaan we samenwerken met Toerisme Vlaanderen.”

Voor de tweede keer wordt de Gouden Asperge uitgereikt. De gemeente Puurs-Sint-Amands zet daarbij een inwoner, een organisatie of een vereniging in de bloemetjes die bijzondere betekenis heeft voor de gemeente.

LEES OOK. DE GRENS. Asperges op Vlaamse wijze hebben Nederlands tintje: “Al onze Kempense asperges hebben Nederlandse roots”

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners