© Shutterstock

Twee vermoedelijke Russische spionnen opgepakt in Duitsland

In Bayreuth, een stad in de Duitse deelstaat Beieren, zijn twee vermoedelijke Russische spionnen opgepakt. Dat heeft het Duitse openbaar ministerie laten weten. De twee, die ook de Duitse nationaliteit hebben, worden ervan verdacht sabotage-acties te hebben gepland met het doel de Duitse militaire steun voor Oekraïne te ondermijnen.

lto
Bron: BELGA

De arrestaties dateren van woensdag. Dieter S. en Alexander J. zouden Amerikaanse militaire basissen in Duitsland bespioneerd hebben. De twee zouden plannen hebben gehad voor aanslagen op wegen die gebruikt worden voor het transport van militaire goederen.

Volgens Der Spiegel werd onder meer een basis van de Amerikaanse strijdkrachten in Grafenwöhr, ook in de deelstaat Beieren, bespioneerd. Daar traint het Amerikaanse leger Oekraïense soldaten om met Abrams-tanks overweg te kunnen.

Volksrepubliek Donetsk

Voornaamste beschuldigde Dieter S. wisselde sinds oktober 2023 informatie uit met een persoon die banden heeft met de Russische inlichtingendiensten. Alexander J. sloot zich vanaf eind maart van dit jaar bij hem aan, aldus het openbaar ministerie.

Dieter S. zou tussen 2014 en 2016 ook lid zijn geweest van een militie in de door Russische separatisten in het oosten van Oekraïne uitgeroepen “Volksrepubliek Donetsk”. Die eenheid wordt door het Duitse gerecht intussen beschouwd als een terroristische organisatie.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 is Duitsland opgeschrikt door verscheidene spionagezaken voor rekening van Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER