Twee piloten komen om bij crash jachtvliegtuig in Oekraïne

© AFP

Twee piloten zijn dinsdag om het leven gekomen bij de crash van een Oekraïense Su-27-straaljager tijdens gezamenlijke militaire oefeningen van acht NAVO-landen, waaronder ook België, en Oekraïne. Dat maakte het Oekraïense leger bekend.

Aanvankelijk had het Oekraïense leger aangekondigd dat een Amerikaanse piloot was gedood. Die informatie werd ingetrokken, aldus het agentschap Interfax-Ukraine. De Oekraïense generale staf sprak van een rechtzetting en gewaagde daarna enkel dat de “lichamen van twee piloten teruggevonden” zijn op de plaats van de crash.

Het toestel stortte neer om 16 uur Belgische tijd, dicht bij het dorp Oelaniv in de regio Vinnytsya, op 180 kilometer ten zuidwesten van Kiev, aldus het persbericht van het Oekraïense leger. “Volgens de eerste gegevens, gaat het om een Su-27-straaljager die deelnam aan de manoeuvers Clear Sky 2018”, verduidelijkte een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Joeri Ignat.

Bijna 700 soldaten en een veertigtal vliegtuigen uit acht NAVO-landen en Oekraïne nemen sinds vorige week maandag deel aan de oefeningen in Oekraïne. De acht NAVO-landen die deelnemen aan de oefeningen van “Clear Sky 2018” zijn België, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Denemarken, Estland, Nederland, Polen en Roemenië.

De oefeningen vinden plaats te midden van de crisis tussen Rusland en Oekraïne en de opgelopen spanningen tussen Moskou en het westen. In het oosten van Oekraïne vinden sinds 2014 gevechten plaats tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen