© RR

Geelse transportfirma krijgt verticale windmolen op eigen terrein

De Geelse transportfirma BE Trans heeft een vergunning op zak om een eigen windmolen op de site op de Bell Telephonelaan te bouwen. Het gaat om een kleiner verticaal model, waarbij de wieken horizontaal draaien.

Hans Otten

Voor het kleinschalige windmolenproject gaat BE Trans op de industriezone naast de E313 in zee met de Belgische start-up Fairwind. Dit Waalse bedrijf ontwikkelde een zogenaamde verticale windmolen, waarbij de wieken niet als een groot rad aan een mast draaien, maar als spijlen evenwijdig rond de mast. Voor de bouw van een type met een vermogen van 50 kilowatt kreeg het Geelse vervoerbedrijf onlangs een omgevingsvergunning uitgereikt.

Voor de Kempense transporteur past het gegeven in een grondige verduurzaming van de eigen activiteiten. Zo kocht het bedrijf recent twee trekkers op LNG-gas en bestelde het nog eens tien op waterstof. “Onze windmolen wordt de eerste in de Kempen die bij een transporteur wordt neergezet voor eigen gebruik”, zegt zaakvoerder Bert Vranckx. “Hiermee willen we de helft van de stroom die we in de burelen en magazijnen verbruiken, zelf genereren. Daarnaast willen we zonnepanelen installeren, waardoor we bijna volledig autonoom zullen zijn op het vlak van elektriciteit.”

© Fairwind

Klein Duimpje

Daarmee krijgt het industriegebied tussen de Geelse dorpen Punt en Stelen er een nieuwe windmolen bij. Toch verschilt dit exemplaar in grote mate van de zeven windturbines die nu al aan de overzijde van de E313 staan te zwaaien en de drie mastodonten die EDF Luminus in 2019 bij ondernemingen in de buurt optrekt. Vergeleken met deze laatste reuzen met een tiphoogte van 189 meter is de verticale mast van BE Trans eerder Klein Duimpje: de mast is 30 meter hoog, met de verticale wieken erbovenop haalt die 42 meter. Het geheel lijkt daarmee meer op een gsm-antenne. “Omwille van die lengte valt de windmolen buiten de regels rond MER (milieu-effectenrapporten, red.), die tijdrovend kunnen zijn”, zegt Vranckx.

Het gevolg van deze horizontaal rond de as draaiende wieken is ook dat die windmolen amper slagschaduw werpt en weinig geluid produceert. Hoewel de constructie een plaatsje krijgt te midden van de bedrijven tussen de Bell Telephonelaan en Klaus-Michael Kuhnelaan, zou hij bij een eventuele val toch geen gebouwen raken.

© Fairwind

© Fairwind