Luister naar

Val cryptomunten is 'waar bloedbad'

Nieuws
De bitcoin en andere belangrijke cryptomunten hebben woensdag opnieuw veel waarde ingeleverd, nadat dit dinsdag ook al het geval was. Eén bitcoin was woensdagmiddag zo’n 9500 dollar waard (7800 euro), tegenover 20.000 dollar eind vorig jaar.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
donderdag 18 januari 2018 om 03:00

Amersfoort

Ook andere belangrijke cryptomunten, zoals de ethereum, de ripple en de litecoin, zijn woensdag verder weggezakt. Ook zij begonnen dinsdag aan een vrije val.

De ripple, de derde munt na de bitcoin en de ethereum, is sinds 4 januari al 75 procent minder waard geworden.

De ervaring leert dat forse prijsschommelingen horen bij de digitale munten. Maar nu is er sprake van ‘een waar bloedbad’, vindt analist Teeuwe Mevissen van RaboResearch. ‘Het is in de touwen hangen en dubbel digit klappen vangen.’

Of de gebeurtenissen van de afgelopen dagen het door sommige critici verwachte einde inluiden van de cryptohype, is niet zeker.

‘Maar het is in elk geval duidelijk dat degene die besluit om in cryptomunten te stappen, een sterke maag moet hebben’, meent Mevissen.

Persbureau Reuters meldde woensdag aan het einde van de middag dat analisten van de Amerikaanse Citi bank in een rapport opmerken dat de bitcoin nog eens 50 procent in waarde kan dalen naar zo’n 5500 dollar (4500 euro). ‘Het lijkt er bovendien sterk op dat dit erg snel gaat gebeuren’, aldus de analisten van Citibank.

regulering

De reden van de vrije val die de cryptomunten dinsdag en woensdag meemaakten, is lastig in te schatten.

Analisten wijzen er wel op dat in onder meer Zuid-Korea plannen bestaan om de handel in cryptomunten te ­reguleren. Sommige beleggers ­vrezen zelfs een totaalverbod op de handel in digitale munten in dit Aziatische land. In China gaan deze stemmen al langer op, wat cryptomunten voor beleggers nog minder populair maakt.

Hoe meer overheidstoezicht op cryptomunten, des te onaantrekkelijker de munt voor veel beleggers wordt. Zij vinden de bitcoin en soortgelijke betaalmiddelen juist aanlokkelijk, omdat de handel erin plaatsvindt buiten elke vorm van overheidscontrole om.

Wat de cryptomunten ook geen goed lijkt te doen, zijn opmerkingen van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Hij riep eerder deze week op tot regulering van cryptomunten.

Hoe hij dit wil doen, is niet helder. Wel wees Le Maire op het misbruik van het anonieme betaalsysteem door criminelen en dat terreurorganisaties hun activiteiten ermee financieren. Daar moet een einde aan komen, vindt hij.

schaars

De bitcoin en andere cryptomunten zijn elektronische betaalmiddelen die bestaan uit een code die via een wiskundig proces door computers wordt gecreëerd.

Dit wordt minen (delven) genoemd. Omdat dit een ingewikkeld en steeds lastiger proces is, zijn veel cryptomunten relatief schaars.

Via digitale platforms kunnen ze, buiten het toezicht van overheden om, worden verhandeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.