Luister naar

Geen uitgever voor lessen die niet om geld draaien

Nieuws
Een nieuwe lesmethode voor economie waarin niet geld maar relaties centraal staan, komt maar moeilijk van de grond.
Eduard Sloot
maandag 22 januari 2018 om 03:00

Tilburg

De Tilburgse hoogleraar economie Lans Bovenberg werkt al sinds 2015 aan zo’n lesprogramma voor met name middelbare scholen. De ontwikkeling daarvan wordt financieel mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation. Deze stichting, opgezet door de oprichter van uitzendconcern Randstad, miljardair Frits Goldschmeding, wil liefde meer centraal stellen in de economie.

Uitgeverij Blink uit Den Bosch constateert dat slechts 15 procent van de middelbare scholen interesse heeft in de methode, en dat deze daarom commercieel niet haalbaar is. Het lespakket is pas rendabel als 25 procent van de scholen ermee werkt, aldus de uitgever.

De scholen die wél belangstelling hebben, bestaan vooral uit orthodox-christelijke scholen en vrije scholen. Bovenberg benadrukt echter dat zijn methode niet alleen is bedoeld voor christelijke scholen. ‘Scholen kunnen hun eigen accenten leggen.’

De econoom is teleurgesteld over de beperkte animo. Toch blijft hij werken aan de methode. Hij wil economiedocenten en lerarenopleidingen bij zijn plannen betrekken. ‘Het is mij duidelijk geworden dat ik niet alleen een boek moet neerleggen. Ik moet docenten erin meenemen.’

meer tijd

De Goldschmeding Foundation steunt deze nieuwe aanpak, die afgelopen najaar is ingezet. Algemeen directeur Michiel de Wilde constateert dat het meer tijd kost om de lesmethode op de markt te brengen. De stichting heeft ‘de benodigde middelen verschaft om de nieuwe aanpak uit te voeren’, stelt hij. ‘De verwachting is dat wij nog geruime tijd samen zullen optrekken met de heer Bovenberg bij de innovatie van het economie-onderwijs.’

Op elke school waren er wel docenten geïnteresseerd in de lesmethode, zegt directeur Jorien Castelein van Blink. ‘Maar dat leidt niet meteen tot de beslissing zo’n lesmethode in te voeren.’ De oorspronkelijke plannen waren volgens haar te veel vernieuwing in één keer. ‘De combinatie van nieuwe inhoud, meer interactie in de lessen en veel digitaal werken was een te grote stap. Het is verstandig dat meer geleidelijk te doen, in overleg met docenten en onderzoekers, zodat je samen kunt uitvinden hoe het vak eruit moet zien’, zo meent Castelein van Blink. ‘Dus niet van bovenaf een prachtige lesmethode in de markt drukken.’

In 2019 wil Bovenberg drie losse lesmodules klaar hebben, die gebruikt kunnen worden als aanvulling op het bestaande economie-onderwijs. De bedoeling is dat een aantal middelbare scholen al na de zomer daarmee gaat experimenteren. De complete lesmethode is naar verwachting beschikbaar in 2020. Dat is een jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Interview Lans Bovenberg

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.