Luister naar

‘Bescherm bedrijven in Nederland beter’

Nieuws
Nederlandse ondernemingen moeten beter beschermd worden tegen buitenlandse overnames. Nieuwe regels moeten een einde maken aan het huidige ‘eenrichtingsverkeer’.
Robert Giebels redactie vk
donderdag 18 januari 2018 om 03:00
KPN, Unilever, PostNL en AkzoNobel wisten, soms op het nippertje, ongewenste overnamepogingen af te slaan.
KPN, Unilever, PostNL en AkzoNobel wisten, soms op het nippertje, ongewenste overnamepogingen af te slaan. nd

Amsterdam

Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Maarten Camps. Hij wil dat de EU bepaalt dat een bedrijf uit een land buiten Europa alleen een overname kan doen als omgekeerd Europese ondernemingen net zo makkelijk in dat land bedrijven kunnen overnemen. Als dat niet lukt, moet het voor een buitenlands bedrijf moeilijker worden om een Nederlands bedrijf over te nemen.

Naar aanleiding van een reeks mislukte overnamepogingen met grote Nederlandse bedrijven als doelwit, legde het huidige kabinet in het regeerakkoord vast dat een belaagd bedrijf 250 dagen bedenktijd krijgt om de ‘aanval’ af te slaan. Het moet dan verder geen beschermingsconstructie inzetten, zoals de uitgave van preferente aandelen. Ook wil Rutte III de overname dwarsbomen van ‘vitale’ Nederlandse bedrijven die onmisbaar zijn voor de nationale veiligheid, landbouw of infrastructuur.

nieuwe regels

Het voorstel van Camps heeft betrekking op alle bedrijven. Nu krijgt een Nederlandse onderneming volgens hem bijvoorbeeld nooit de volledige zeggenschap over een Chinees bedrijf, terwijl er andersom nauwelijks belemmeringen zijn. Europa moet nieuwe regels opstellen om een eind te maken aan die ongelijkheid. Als de deur naar de overname van Nederlandse bedrijven wagenwijd openstaat, maar andersom landen als China, India, Amerika en het Verenigd Koninkrijk gesloten blijven, loopt de Nederlandse economie schade op, zo vreest Camps.

In een interview met de Volkskrant naar aanleiding van zijn jaarlijkse artikel in economenblad ESB, stelt de secretaris-generaal van het ministerie van EZK dat de Europese Unie geen standpunt heeft over die wederkerigheid. ‘Er wordt in Europa nog niet gewerkt aan maatregelen waardoor het net zo makkelijk wordt om buiten Europa te investeren als binnen Europa’, zegt Camps. ‘Dat is wel nodig.’

Doet de EU niets, dan dreigt voor Nederlandse bedrijven volgens hem het lot van KUKA, een innovatieve Duitse robotmaker die nu in handen is van China. Daarmee komt Duitse kennis in Chinese handen. Dat vindt Camps zorgelijk, omdat andersom een Duits bedrijf niet een Chinese robotfabrikant kan overnemen. ‘Er is nu geen gelijk speelveld. Maar dat wordt anders als je tegelijk weet dat Chinese kennis ook in Duitse handen kan komen.’

Na ‘Kuka’ blokkeerde het geschrokken Duitse ministerie van Economische Zaken de Chinese overname van chipmachinebouwer Aixtron en de led-divisie van lampenfabrikant Osram.

Alleen op Europees niveau kan dit worden aangepakt, is de overtuiging van de topambtenaar. ‘Europa is de grootste markt ter wereld. In handelsakkoorden kan die eis tot wederkerigheid worden vastgelegd. Frankrijk, Italië en Duitsland hebben er al aandacht voor gevraagd.’

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW azen buitenlandse bedrijven die onder staatsinvloed staan en geen economische motieven hebben op bedrijven die ‘vitaal’ zijn voor bijvoorbeeld de nationale veiligheid.

Dat zorgt volgens een woordvoerder van VNO-NCW voor een dilemma. ‘We willen wel onze open economie en ons investeringsklimaat handhaven. Maar als economische acties gestuurd worden door politiek-strategische overwegingen moeten we niet naïef zijn.’

Dat dilemma wordt volgens de werkgevers het best opgelost met afspraken over wederkerigheid, zoals Camps voorstelt. <

kwetsbaar

Grote Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven zijn kwetsbaar voor overnames door buitenlandse partijen die, ingegeven door de lage rente, op zoek zijn naar rendement. Recent wisten KPN, Unilever, PostNL en AkzoNobel ongewenste overnamepogingen af te slaan, soms ternauwernood. Op verschillende manieren beschermden deze bedrijven zichzelf: met een constructie, met argumenten en door met steun van de rechter niet te onderhandelen. Beleggers typeren drempels bij overnames als ‘protectionisme’. Tegenstanders van vijandige overnames – inclusief politieke partijen – vrezen dat de economie schade ondervindt als in het buitenland over het lot van grote Nederlandse bedrijven wordt beslist. De voormalige topmannen van ING en Shell, Jan Hommen en Jeroen van der Veer, namen het initiatief tot een wettelijke bescherming van Nederlandse bedrijven. Gevolg was dat de 250 dagen bedenktijd in het regeerakkoord kwam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.