Luister naar

Moeizame tocht naar individuele pensioenpot

Nieuws
Om effectief te regeren heeft het kabinet zichzelf afhankelijk gemaakt van een reeks maatschappelijke akkoorden. Rond de pensioenen dreigt het prompt vast te lopen.
Gijs Herderscheê Raoul du Pré redactie vk
zaterdag 20 januari 2018 om 03:00

Den Haag

eigentijdse loopbaan

Het pensioenstelsel is midden in de vorige eeuw opgebouwd voor kostwinners met een loopbaan bij een werkgever. Dat past niet meer bij de eigentijdse loopbaan met veel afwisseling: soms vijf dagen, dan weer vier dagen werken in loondienst, een periode verlof of als zelfstandige aan de slag. Dat levert een reeks pensioenbreuken op.

Intussen dient de zzp’er zelf voor pensioenopbouw te zorgen, wat in veel gevallen niet goed lukt.

Het idee is nu om aan iedere werkende een individuele pensioenpot te geven, maar de beleggingsrisico’s via pensioenfondsen te delen. De premie kan dan ook variëren.

Nu betalen werknemers in loondienst een doorsneepremie, waarmee jong eigenlijk oud subsidieert. Dat werkte vroeger, maar niet bij grillige loopbanen. Afschaffing van het oude systeem kost vele miljarden, vooral om werknemers van middelbare leeftijd te compenseren die eerder wel ouderen subsidieerden maar na afschaffing de subsidie van jongeren ontberen.

reeks voorwaarden FNV

De vakcentrale FNV stelt een hele rits voorwaarden. In ieder geval moet zo veel mogelijk collectief geregeld worden om risico’s te delen. Individuele pensioenpotjes moeten verankerd blijven in de fondsen. Nachtmerriescenario voor de FNV is dat de individuele potjes mogen verhuizen naar een ander fonds, een verzekeraar of in eigen beheer belegd mogen worden. Pensioen is uitgesteld loon, omdat het uit de loonruimte betaald wordt. Loonsverhogingen zijn decennialang gematigd omdat pensioenpremies werden ingevoerd, omhoog gingen en zo indirect de loonkosten stuwden. De vakbeweging wil er greep op houden. Belangrijker voor het kabinet is een andere eis: voordat gepraat wordt, wil de FNV de toezegging dat de AOW-leeftijd voor jaren ‘bevroren’ wordt op 66 jaar (geen automatische verhoging meer) en dat er een vroegpensioenregeling voor ‘zware beroepen’ komt. En de FNV wil afspraken om de tomeloze groei van flexwerk en zzp in laagbetaald werk te beteugelen.

kabinet vreest de rekening

De grote uitdaging voor het kabinet is om de FNV terug aan tafel te krijgen. Aan de werkgevers heeft het niet veel: als er geen akkoord komt, is voor de werkgevers geen man overboord. Dat werknemers door grillige carrières minder pensioen opbouwen, zien werkgevers niet als hun probleem. Voorstellen worden getoetst op de kosten en de gevolgen voor ondernemersvrijheid, niet op hun sociale merites.

Maar werkgevers zijn wel gebaat bij arbeidsrust en een goede verstandhouding met de vakbonden. Doemscenario voor het kabinet is dan ook een akkoord van vakbeweging en werkgevers waarin een gigantische rekening volledig bij het kabinet ­gelegd wordt. Denk aan jarenlange bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.