Direct naar artikelinhoud
Alaska

Tsunamiwaarschuwing na zware aardbeving in Golf van Alaska ingetrokken

Archiefbeeld van Anchorage, Alaska.Beeld AP

In de Golf van Alaska heeft zich vandaag rond half elf onze tijd een zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter voorgedaan. Het tsunami-alarm dat eerder werd afgekondigd, is ondertussen alweer ingetrokken.

De tsunamiwaarschuwing is opnieuw ingetrokken. Dat meldt het Tsunami Warning Centre dinsdag. De waarschuwing had betrekking op de Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington en de Canadese provincie Brits-Columbia. Uit data van de meetboeien in de Golf van Alaska blijkt intussen dat het gevaar op gevaarlijke vloedgolven is geweken. Eerder hadden meetboeien in de Golf van Alaska na de krachtige aardbeving nog vloedgolven tot 10 meter gemeten.

"Als u zich in de kustgebieden bevindt, verplaats u dan landinwaarts naar hoger gelegen gebieden. Tsunamiwaarschuwingen betekenen dat een tsunami met een sterke overstroming mogelijk is of zich zelfs al voortbeweegt." Zo klonk de waarschuwing die inwoners van Alaska en British Columbia kregen. Daarnaast is volgens de autoriteiten ook aan de hele Pacifische kust van de Verenigde Staten, van de Mexicaanse grens tot aan de grens met Canada, waakzaamheid geboden, al ging het daar niet om een officieel alarm.

Vierde krachtigste aardbeving VS

Het epicentrum van de beving lag 280 km ten zuidoosten van Kodiak, in de Amerikaanse staat Alaska, op een diepte van 10 km, aldus de USGS. De dienst maakte aanvankelijk melding van een schok met een kracht van 8,2, maar zwakte dat nadien af tot 7,9. De Amerikaanse weerdienst NOAA houdt het op een kracht van 8 op de schaal van Richter. Daarmee gaat het om een van de krachtigste aardbevingen in de VS.

Volgens Sky News werden in het verleden nog maar vier aardbevingen geregistreerd met een grotere kracht. Alle vier de aardbevingen resulteerden toen in een tsunami. Eventuele vloedgolven die door de beving zouden zijn veroorzaakt, doen er in dat geval enkele uren over om de Amerikaanse en Canadese kust te bereiken.

Via deze interactieve kaart van de Amerikaanse geologische dienst kan u zien waar de aardbeving zich voordeed.