Tranen van verdriet én van plezier: Sabine Hagedoren opent eerste seizoen van ‘Die Huis’

© vrt

Weervrouw Sabine Hagedoren (49) die voor het eerst en voor het laatst praat over de dood van haar man: alleen nazomerweer kan de eerste aflevering van ‘Die Huis’ vanavond onder het miljoen kijkers houden. In de uitzending vallen veel tranen, ook van het lachen.

Tom De Leur

“Ik stond te trillen als een espenblad toen ze kwam aange­reden”, vertelt tv-maker Eric Goens. Hij heeft in Het Huis al ministers en topsporters uitgenodigd, maar een bekende weervrouw die meestal heel discreet is over haar privéleven en dan toch wil praten over het verlies van haar man aan een slepende ziekte, in juli van vorig jaar: dan sta je je gast met een klein hartje op te wachten. “Normaal neem ik de afstand met mijn gast snel weg, maar in dit geval was ik vol ontzag. Je kunt deze aflevering met geen enkele andere ver­gelijken. Twee jaar geleden had ik dit niet gedurfd.”

© VRT

Toegegeven: Sabine Hage­doren stond wel open voor de uitnodiging. Want na Het Huis vond Eric Goens het tijd om zijn bekende gasten in Zuid-Afrika uit te nodigen, voor Die Huis. En precies die locatie raakte de weervrouw van de VRT recht in het hart: “Toen ik haar voor het eerst belde, dacht ik dat ze sowieso nee zou zeggen. Ik dacht: Die vrouw heeft haar man verloren en is nu alleen verantwoordelijk voor twee kinderen, misschien ziet ze het helemaal niet zitten om alleen naar Zuid-Afrika te vliegen. Toen ik zei dat de opnames in Wellington zouden plaatsvinden, hoorde ik Sabine aan de andere kant van de lijn kraken. Ik heb iets verkeerds gezegd, dacht ik. Maar ze zei gewoon: Kom maar eens naar de VRT, dan leg ik het wel uit.” Vlak in de buurt van Wellington liggen de wijngaarden van Napier, waar de favoriete wijn van haar man vandaan komt. Sabine en haar man hadden het domein nog graag willen bezoeken. “Sabine wou de opname daarom op de dag van haar huwelijksverjaardag doen. Want waar kan ik die dag beter zijn?, zei ze.”

Ziekte verzwegen

Tijdens haar verblijf sprak Hagedoren vrijuit over haar man, over hoe bang hij was dat zijn kinderen Lars (10) en Lise (11) zich hem niet meer zouden herinneren, over hoe ze zijn ziekte verzweeg op het werk, over haar manier om met het verdriet om te gaan, soms gewoon door haar kop in het zand te steken en het “in een vakje te stoppen”.

Eric Goens benadrukt dat er ook veel gelachen is. Zo lacht de weervrouw zich bijna een breuk wanneer ze haar allereerste weerbericht van zo’n kwarteeuw geleden te zien krijgt: “Er zit veel hoop in de aflevering. Dat is ook de reden waarom Sabine wou meedoen, ze hoopt dat dit voor andere mensen iets kan betekenen. Daar ben ik vrijwel zeker van.”

© © VRT

INFO

Die Huis

Eén, 20.40 uur

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video