Moord op 17-jarige Iona in Antwerpen na 25 jaar opgelost dankzij DNA op handschoen: man (51) opgepakt in Rome

De verdachte werd in augustus van vorig jaar opgepakt in de Italiaanse hoofdstad Rome (themabeeld)

De moord op een 17-jarig meisje in Antwerpen is na 25 jaar opgelost dankzij DNA-onderzoek. Een intussen 51-jarige Albanees, werd gearresteerd in Rome en zit in ons land in de cel.

mtm, jtp

De feiten dateren van zondag 16 mei 1999. Op een steenworp van het Schipperskwartier, de Antwerpse prostitutiebuurt, troffen passanten toen rond 3 uur ’s nachts het lichaam van een vrouw aan op straat. Het slachtoffer, de 17-jarige Iona B. uit Roemenië, was op een gruwelijke manier om het leven gebracht. “De wetsdokter telde een 20-tal snij- en steekwonden”, vertelt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Een getuige had de dader zien wegvluchten. In de onmiddellijke nabijheid van de plaats delict vond het gerechtelijk lab het moordwapen, een slagersmes met groot lemmet, terug in een afvalcontainer. Daar troffen de speurders ook een keukenhandschoen terug die de moordenaar had gebruikt om vingerafdrukken te vermijden.

Het krantenartikel over de feiten in 1999.© Fotoarchief Gazet van Antwerpen

De moord speelde zich vermoedelijk af in het Albanese prostitutiemilieu. De Albanese vriend van Iona B. werd opgepakt op verdenking van moord, maar hij bleek onschuldig. “In het onderzoek bleek dat het slachtoffer kort voor de feiten nog met haar vermoedelijke pooier in een café in de buurt was gezien”, zegt Aerts.

Die man verbleef in ons land onder de naam ‘Arthur Vrenez’, maar dat bleek een valse identiteit. Hij vluchtte na de feiten naar het buitenland. De politie verspreidde een maand na de moord een opsporingsbericht en een foto van de voortvluchtige man, maar hij kon nooit gelokaliseerd worden. “Het dossier is zo een cold case geworden.”

De politie verspreidde in de zomer van 1999 een opsporingsbericht voor ‘Arthur Vrenez’, een van de valse identiteiten van de verdachte.© Fotoarchief Gazet van Antwerpen

DNA-profiel

Na overleg tussen het Antwerps parket en de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen werd het dossier onlangs opnieuw geanalyseerd. “Na die review werd beslist om de onderzoeksrechter opnieuw te vorderen. Die heeft daarop in 2020 de forensisch adviseur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) gevraagd om het DNA-luik in het dossier opnieuw te bekijken met een wetenschappelijke bril”, zegt Aerts.

“Door de evolutie in de wetenschap kon een enkelvoudig DNA-profiel van een man ontdekt worden op de handschoen die op de plaats van de feiten was overgebleven.” In de zoektocht naar de verdachte werkte de politie samen met Interpol en de Albanese autoriteiten. “De mogelijke verdachte zou Albanië in 1993 hebben verlaten, in 2002 zou hij in Italië zijn aangekomen. Daarvoor had hij opnieuw een valse identiteit gebruikt. Hij werd er meerdere keren gecontroleerd door de politie”, gaat Aerts verder.

Raadkamer

Op basis van alle nieuwe elementen had de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd en werd de man geseind. ‘Arthur Vrenez’ kon uiteindelijk gelokaliseerd worden. Hij werd op 21 augustus 2023 gearresteerd in Rome. Na de overleveringsprocedure werd de man op 5 april overgevlogen naar België.

© Shutterstock

“De dag nadien heeft de onderzoeksrechter in Antwerpen de intussen 51-jarige man aangehouden wegens moord. Uit een vergelijkend DNA-onderzoek dat intussen werd uitgevoerd, is een positieve match naar boven gekomen”, zegt Aerts nog. De man verscheen maandag een tweede keer voor de raadkamer, die zijn aanhouding opnieuw verlengde.

De familie van het slachtoffer werd intussen op de hoogte gebracht van de nieuwe ontwikkelingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen